Op WK Jeugd weer geen succes voor Nederlanders

Het gaat niet goed met het Nederlandse jeugdschaak, afgaande op de resultaten in de uitzendingen van dit jaar. Het EK jeugd was qua resultaten een drama, het WK junioren kon ook beter en ook op het WK jeugd wist geen van de vier Nederlanders hoog te eindigen. De weblog van de schaakbond ligt ook al een tijd stil. Hopelijk is het een tijdelijk dipje en niet een chronisch iets (daarmee bedoel ik zowel de matige resultaten als de stilte op de weblog). Toch was er bij het WK jeugd wel enige hoop op Nederlands succes. Sterker nog, Lucas van Foreest stond na vijf ronden ongedeeld bovenaan! En hij wist dat met een nette remise in de zesde ronde met zwart tegen een sterke Rus te consolideren. In de zevende ronde verloor hij echter met wit, waarna hij instorte: nog twee nederlagen volgden en zo eindigde hij uiteindelijk slechts op de 19e plaats. Daarmee was hij nog wel de hoogst eindigende Nederlander. Voor Liam Vrolijk had er meer ingezeten: drie keer krijg hij een eindspel met een pion of zelfs twee pionnen meer, drie keer werd het remise. Dat was inclusief de laatste ronde, waar de engine een tijdje rond de plus zes gaf. Siem van Dael kwam na een tussensprint op 6 uit 9 en had in de voorlaatste ronde met zwart pionnen op d2 e3 en f2. Helaas miste hij dat zijn tegenstander eeuwig schaak had en daarna verloor hij de laatste ronde ook nog. Robin Duson tenslotte haalde 5 uit 5 tegen de tegenstanders onder de 1800, maar helaas slechts een half puntje uit de andere partijen.

Resultaten Nederlanders

Van elke speler presenteer ik een fragment als opgave.

Fawzy-Van Foreest, ronde 4. Hoe krijgt zwart voordeel?

Talukdar-Vrolijk, ronde 9. Maakt het uit of wit het paard met 24.Dd7 of 24.Dd6 ontpend?

Suleymanli – Van Dael, ronde 10. Hoe wint zwart?

Mairambekova – Duson, ronde 1. Kan zwart hier winnen?

Alle partijen van de Nederlanders:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.