The Tarrasch Defence: A complete repertoire against 1.d4 1.c4 and 1.Nf3

Zoals men gewend is worden in onze boekenrubriek normaal alleen boeken gerecenseerd, maar gezien wij ook mee moeten gaan met de tijd zullen we jullie ook proberen te voorzien van de moderne manieren van kennis vergaren in de schaakwereld. Twee weken geleden maakte David al een start met zijn review over de streamwereld en ik zal jullie deze keer voorzien van een DVD recensie over de Tarrasch Defence van Erwin L’Ami.

 

The Tarrasch Defence, zoals deze opening genoemd wordt, geeft de lezer in principe al een verkeerde indruk van de opening. Erwin L’Ami laat dat ook duidelijk naar voren komen in zijn DVD door te zeggen dat je in deze opening veelal speelt op activiteit en juist probeert aanvallend spel te spelen. De naam ‘The Tarrasch Attack’ zou wellicht een betere benaming zijn geweest voor deze opening. De opening wordt gekenmerkt door de zetten: 1.d4, d5 2.c4, e6 3.Pc3, c5

Inhoud:

De DVD over de Tarrasch Defence is onderverdeeld in zeven hoofdstukken, wat de kijker maar liefst voorziet van zeven uur aan kijkplezier. Het eerste hoofdstuk begint met de thematische plannen uit te leggen van deze opening. Door middel van voorbeeldfragmenten laat hij duidelijke plannen zien die meermaals terugkomen in deze opening en waarop je dus altijd goed zal moeten letten. Hiermee probeert hij een bepaalde basis te leggen voor het gevoel waar de stukken heen zouden moeten in de opening. Na deze basisthema’s te hebben geleerd ben je klaar om de theorie te gaan bestuderen.

In de hoofdstukken 2 t/m 5 komen de theoretische stukken aan bod waarbij hij grotendeels ingaat op de hoofdvariant wat wordt gekenmerkt door de opzet met 6.g3, Pf6 7.Lg2, Le7 8.0-0, 0-0. Waarna hij een hoofdstuk wijdt aan 9.Lg5 en een hoofdstuk aan 9.dxc5.

Daarnaast wordt ook de zet 6.dxc5 en eerdere afwijkingen van de hoofdvariant besproken. Al met al een groot theoretisch gedeelte, waar naar mijn mening wellicht een video extra had mogen toegevoegd worden over de zet volgordes vanuit 1.c4 of 1.Pf3, gezien dit wel duidelijk benadrukt wordt in de titel.

Hij sluit af in hoofdstuk 6 en 7 met het interactieve gedeelte. Hier pakt hij gelukkig wel een paar voorbeeldpartijen waarbij je alsnog wat zet volgordes te zien krijgt, maar wat voor mij wellicht toch een aparte video had verdiend. In hoofdstuk 6 bekijkt hij eerst een paar partijen van grootheden in de Tarrasch, waaronder Boris Spassky. Door middel van het interactieve gedeelte in een DVD, waarbij de DVD op pauze komt te staan en jij de zet moet vinden zorgt hij ervoor dat je ook daadwerkelijk nadenkt over wat er gebeurt in de stelling en niet alleen aanneemt wat hij zegt. Je kan pas verder met zijn uitleg indien je het juiste antwoord hebt gegeven of om de oplossing vraagt. Mijzelf spreekt deze manier van uitleggen enorm aan. Met alleen luisteren naar zijn uitleg zal je het niet volledig gaan beheersen. Daarom is het des te beter dat hij je meteen test door het in de praktijk te brengen.

Om dit nog wat extra kracht bij te geven vind je in het laatste hoofdstuk nog een paar partijfragmenten waarbij je de opdracht krijgt de tactische oplossing te vinden. Al de stellingen zijn thematisch voor de opening, maar zijn niet eerder behandeld in de DVD. Zie deze tests dus niet als iets waarbij je kan testen of je de theorie goed hebt onthouden. De opdrachten bevatten simpele maar zeer thematische zetten, maar ook vergevorderde opgaves waarbij de spelers zelf er ook niet aan uit kwamen. Een voorbeeld hiervan is een opgave uit onderstaande partij. De stelling is al erg ver gevorderd om het nog over de opening te hebben, maar een stelling met een pionoffer voor een opmars van de c-pion is eerder in de DVD al behandeld.

Andersson, Ulf (2575) – Ricardi, Pablo (2335)

 

Hier zien we een partij waarbij zwart het idee van actief spel in de Tarrasch heeft gevolgd en hiervoor een pion heeft geofferd. Wellicht dat velen denken dat wit hier totaal verloren staat, maar er is nog een manier om de winst van zwart te stoppen.

Wit zou hier de zet 30. Kh2! Moeten spelen waarna 30…Dd1 31. Th1, Tb1 32. Txc2 zal volgen indien zwart het plan zou aanhouden dat in elke andere variant tot winst zou leiden.

Ulf Andersson speelde echter de zet 30.f5 en verloor de partij een paar zetten later.

Door de hele DVD heen wordt duidelijk dat je in deze opening met actief spel van zwart, wit goed onder druk kan krijgen en het hem altijd lastig kan maken.

 

Sterke kanten:

Deze DVD heeft mij zelf zeer goed geholpen om een goede kennis te krijgen over de Tarrasch Defence. Met genoeg materiaal om te bekijken heb ik van de belangrijkste dingen in deze opening een hoop kunnen leren, waarbij het niet een onoverzichtelijk geheel werd door teveel te behandelen. Alle belangrijke varianten zijn duidelijk besproken en daarbij werd er ook nog vaak gekeken naar aanbevelingen door andere schrijvers of werden de oude hoofdvarianten nog eens bekeken en werd daarbij uitgelegd waarom dit niet de voorkeur genoot van L’Ami. Verder vind ik het een voordeel van een DVD dat je de interactieve secties kan toevoegen waardoor je ook daadwerkelijk naar de stellingen gaat kijken en niet alleen aanneemt wat er gezegd wordt.

 

Conclusie:

Erwin L’Ami heeft met zijn DVD over de Tarrasch Defence mooi werk geleverd. Met sterke uitleg over alle belangrijke varianten en het interactieve gedeelte aan het einde van de DVD begeleidt hij je op een goede manier door deze opening heen. Hierbij wordt duidelijk dat het vooral belangrijk is dat je de thema’s in deze opening leert begrijpen en daarbij leert actief te spelen en niet bang moet zijn om materiaal daarvoor te geven. Indien je materiaal zoekt over de Tarrasch dat ook alle zij varianten behandelt zou ik aanbevelen om er een boek bij te kopen of zelf wat research te doen in de database.

 

Gezien de ondertitel van de DVD had hij naar mijn mening wel een video mogen toevoegen over hoe je in de belangrijkste varianten terecht komt indien men begint met de zetten 1.c4 of 1.Pf3. In het theoretische gedeelte wordt hierbij alleen aandacht besteed vanuit de zet 1.d4. Naast het gemis van bovenstaande is het verder een complete DVD die je goed voorziet van de belangrijke varianten en belangrijke thema’s in de Tarrasch Defence. Al met al was ik zeer tevreden over deze DVD.

The Tarrasch Defence: A Complete repertoire against 1.d4, 1.c4 and 1.Nf3 

Erwin L’Ami

Aantal uren: 7 uur (DVD)

Uitgeverij: Chessbase 

Een overzicht van onze recensenten en hun recensies staat hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.