1A: Groninger Combinatie – UVS 7,5 – 2,5

Groninger Combinatie blijft ruim winnen, nu van medekoploper UVS. Erik Hoeksema schreef een verslag, met een leuke anekdote over hoe per ongeluk een nieuwtje werd geboren ten huize van Yge Visser. Hoeksema, die zichzelf net als Marcel Canoy (Kennemer Combinatie, zie hieronder) een oude man vindt, ziet nog wel met spanning uit naar de sterke ploegen Paul Keres en Caïssa-Eenhoorn. Maar het lijkt erop dat de Groningers gewoon te sterk zijn voor deze klasse.

 

Weer een ruime overwinning, nu op mede-koploper UVS uit Nijmegen. Het is echt een genoegen om deel uit te maken van ons team, een geslaagde mix van klasse, talent en jeugdige energie. Zelfs ik laat me hierdoor op mijn oude dag nog inspireren!

We kwamen snel op voorsprong dankzij Jasper Geurink. Wat zijn tegenstander allemaal uithaalde in de opening, verschrikkelijk. Het deed pijn aan de ogen. Na 21 zetjes had Jasper het punt al binnen.

Sipke Ernst zorgde voor de 2-0. Hij offerde in het Konings-Indisch een kwaliteit voor langdurige, zeg maar gerust eeuwige controle over de zwarte velden. Een idee van Yge Visser, zo hoorde ik na de partij. En ineens werd ik overspoeld door herinneringen. Hoe kwam dit concept tot stand? De vrucht van urenlang voorbereiden? Nee! We gaan terug in de tijd, naar 1998. Huize Visser, onze wekelijkse vluggermatch. Dochterlief wil dat papa de video aanzet. “Kom op Frederique, je bent nu drie jaar, je weet heus wel hoe een videorecorder werkt.” Afgeleid door deze opvoedkundige beslommeringen blundert de latere grootmeester pardoes een kwaliteit weg. En niet te geloven, hij had nog compensatie ook. Kijk, zo worden nieuwtjes geboren. Ongetwijfeld is de compensatie objectief gezien onvoldoende, maar lastig is het wel voor wit. Sipke kon lekker vlot spelen, tegenstander Anton van Rijn moest echt zoeken naar zetten. Onder druk van de klok stortte het Nijmeegse verzet na een zet of dertig helemaal in.

Simon Elgersma ging er met wit dwars doorheen in een Siciliaanse draak. Scherpe opening, onbevreesd aanvalsspel, keihard rekenen, een overtuigend punt. Een beetje in Caruana-stijl.

 

Lees verder op de website van Groninger Combinatie.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.