Play the Semi-Tarrasch! (Part 1+2)

Op topniveau wordt hedendaags vaak gekozen voor een solide opzet met zwart. Wit weinig kansen bieden en proberen maar het halfje te behouden. Vervolgens op winst spelen met wit en je kan zomaar een goed toernooi hebben. Het met wit op winst en met zwart op remise spelen is een welbekend fenomeen op het hoogste niveau. Een van Kramnik zijn favorieten hiervoor was de Semi-Tarrasch, waarbij hij zelfs een duidelijk vraagteken durfde te stellen bij het voordeel van wit. Internationaal meester, schaakcoach, theoreticus en auteur Tibor Karolyi is hier verder op ingegaan en heeft twee delen geschreven over het zwarte wapen voor een remise.

Inhoud:

Karolyi heeft ervoor gekozen zijn boeken op te splitsen in twee aparte boeken wat totaal onnodig is mijns inziens. Beide boeken bevatten samen 450 bladzijdes wat dus prima in één boek zou passen. Erg jammer dat de consument hierdoor toch minder snel geneigd zal zijn om voor twee boeken te betalen, terwijl ze de waarde van één terugkrijgen. Als nog niet al te bekende uitgeverij zou ik proberen eerst de aandacht op je inhoud te krijgen en later pas proberen veel geld te verdienen, maar ik zal het verder hebben over de boeken zelf.

Het eerste boek gaat in op de één na meest gespeelde zet na 1. d4, d5 2. c4, e6 3. Pc3, Pf6 4. cxd5, Pxd5.  De zet die in dit eerste boek wordt behandeld is 5. e4. Uiteraard kan deze stelling bereikt worden via diverse zetvervolgordes en dat zie je dan ook zeker terug in de partijen die hij heeft uitgekozen in zijn boek.

Inhoudelijk is het een prima boek met goede uitleg. Persoonlijk heb ik liever wel een boek dat concrete varianten voorschrijft met kanttekening van partijen, waar Karolyi juist kiest voor het bespreken van gespeelde partijen waarbij hij commentaar geeft. Het is echter wel te merken dat Karolyi ervaring heeft in het schrijven van boeken en trainen van andere schakers, maar eerlijk gezegd heb ik nooit echt lekker door het boek heen kunnen werken. Het begon eigenlijk al bij de inhoudsopgave die voor mij wat te chaotisch was. Hele zettenreeksen die de gehele breedte van het boek in beslag namen om aan te geven waar je welke variant kon vinden. Tuurlijk valt alles terug te vinden, maar ik vond het toch zeer vervelend om naar te kijken en even snel op te zoeken waar ik iets terug kon vinden. De enige scheiding die hij aangaf was hoofdstuk 1: Sidelines without 7.Nf3 en hoofdstuk 2: Main lines with 7. Nf3. Wat mij betreft totaal niet duidelijk. Hier zou hij meer gebruik moeten maken van verschillende hoofdstukken. Doordat hij maar 2 hoofdstukken heeft is het ook tijdens het lezen van het boek nooit goed duidelijk wanner je nou doorgaat naar een nieuw gedeelte. Indien je naar een nieuw gedeelte ging zag je enkel en alleen ergens op de pagina in een groter lettertype weer een hele zettenreeks wat dus een nieuw deelhoofdstuk moest voorstellen. Een duidelijke structuur was voor mij nergens te bekennen en dat leidde heel erg af van waar het boek natuurlijk voor bedoeld is, het schaaktechnische gedeelte.

Eigenlijk erg jammer om te zien dat hiermee zijn boeken toch te kort worden gedaan als je kijkt naar de inhoud. Zo begint hij bijvoorbeeld zijn boek met typerende pionnenstructuren terug zullen komen in het gehele boek en wat daarin de plannen zijn en wat de kracht is van welke pion. Dit bespreekt hij door enkel en alleen de pionnen te laten zien waardoor je wel meteen een soort geheugensteun voor jezelf kan aanleggen. Zeker gezien mijn eigen eindspelkennis niet optimaal is, vond ik het zeer nuttig als er werd afgeruild dat ik al bepaalde structuren in mijn hoofd had zitten.

In het tweede boek was slechts een deel van mijn eigen problematiek verholpen. In plaats van twee hoofdstukken waren het er nu zes, wat een aangename verbetering was. De eerste pagina van de inhoudsopgave was zowaar enigszins overzichtelijk geworden. Helaas was de tweede bladzijde weer een groot vel vol met zettenreeksen. Misschien dat het echt aan mij ligt, maar ik ervaarde het als storend.

Het tweede boek dat Karolyi heeft geschreven gaat verder in op alle andere varianten dan 5. e4, met grotendeels de meest gespeelde zet 5.Pf3. Ook in dit boek geeft hij weer extra aandacht aan de pionnenstructuren. Heel hoofdstuk twee staat in het teken van de belangrijkste pionnenstructuren. Eerst een korte uitleg over typerende structuren met vervolgens voorbeeldpartijen waar dit in duidelijk werd. Zijn uitleg is kort en duidelijk wat het weer prettig maakt om te lezen zonder het gevoel te hebben dat het te moeilijk is. Gelukkig begrijpt hij dat het een openingsboek is en geen eindspelboek.

Een van zijn vele voorbeelden van de pionnenstructuren die veelvoudig zullen terugkomen in de Semi-Tarrasch.

Een typerende stelling die via verschillende zetvolgordes op het bord kan komen. Het witte plan is hierbij om zich te focussen op de c5 pion om vervolgens de d-pion te kunnen isoleren. Wit kan dit echter niet te snel spelen, gezien zwart dan vaak een breek zet heeft in de vorm van d4 en daarmee meteen de stelling gelijk trekt. Zwart kan er zelf ook aan denken om c5xd4 te spelen waarna met exd4 ook wit een geïsoleerde pion heeft en na het pakken met het paard van f3  er vervolgens kansen liggen om een aanval op te zetten richting de witte monarch. Een ander plan voor zwart zou zijn om de c-pion door te spelen en vervolgens b5 erachteraan te spelen. Hoe meer de pionnen vooruit worden gespeeld door zwart, des te beter het is voor zwart.

Conclusie:

Al met al kan ik niet veel verder komen dan een minimale voldoende. De inhoud van het boek is goed en Karolyi legt dingen helder uit. Helaas vond ik de manier van de lay-out dusdanig storend dat ik nooit lekker in het boek heb gezeten en mezelf er niet echt in plezierde. Daarbij was het voor mij persoonlijk ook geen aantrekkelijke opening gezien er vrij weinig tactische motieven inzitten. Het is voor mij wat te tam. De schrijver zou ik zeker niet willen afvallen door te zeggen dat ik het slechte boeken vind, want hij schrijft inhoudelijk zeker goed. Echter zou ik Chess Evolution willen aanbevelen iets te veranderen aan hun lay-out.

Boek: Play the Semi-Tarrasch (Part 1+2)
Auteur: Tibor Karolyi
Uitgeverij: Chess Evolution
Bladzijdes: Part 1: 224, Part 2: 232
ISBN: Part 1: 978-615-5793-03-5     Part 2: 978-615-5793-04-2
Link naar onze recensenten met hun recensies.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.