Nederlanders eindigen op 6.5 uit 11 bij EK Skopje

In de buurt van kwalificatie voor de Worldcup kwamen ze niet, maar de vijf Nederlanderse deelnemers hebben behoorlijk gepresteerd op het EK in Skopje, Macedonië. Zowel Robby Kevlishvili, Max Warmerdam als Lucas en Jorden van Foreest haalden 6.5 uit 11 en eindigden daarmee op de gedeeld 59e plaats. Siem van Dael deed het met 4.5 punten wat minder, maar won wel rating. Sowieso werd er veel rating gewonnen (alleen door Jorden niet) zoals u in het volgende schema kunt zien:

Van de 22 gelukkigen die zich wel kwalificeerden voor de Worldcup was Vladislav Artemiev de gelukkigste. Hij werd gedeeld eerste met Nils Grandelius, maar had een iets betere tegenstand en mag zich daarom Europees Kampioen noemen. De andere namen kunt u hieronder zien.

De Nederlanders:

Jorden van Foreest

Jorden kreeg niemand van de top honderd op rating en dus had hij een matig toernooi. Veel remises (een heel ander verhaal dan bij Tata) en zelfs twee nederlagen. Hij speelde wel nog een soort modelpartij tegen de Koningsindische aanval.

Lucas van Foreest

Lucas kreeg daarentegen slechts twee spelers die niet in de top honderd van de plaatsinglijst stonden. Die twee versloeg hij, tegen de top honderd haalde hij een nette 50%, bij elkaar een flinke ratingwinst. Een leuke overwinning was die tegen Kiril Georgiev (2595).

Max Warmerdam

Max Warmerdam in het midden, foto eicc2019.mk/%5B/caption%5D

Max begon erg sterk met 3.5 tegen o.a. drie spelers van rond de 2700. De tweede helft van het toernooi ging een stuk minder, al wist hij nog wel de laatste ronde van een Deen met 2525 te winnen en zo een flinke ratingwinst veilig te stellen. In de tiende ronde speelde hij een modelpartij van paard tegen loper.

Robby Kevlishvili

Robby had de eerste tien  ronden (op een remise Moussard (2601) na) een matig toernooi. De laatste ronde won hij echter met zwart van Kadric (2547) en zo kwam hij toch nog op een heel kleine ratingplus. Helaas staat die partij nog niet online en de andere partijen waren ook niet echt boeiend…

Siem van Dael

Siem kreeg drie tegenstanders met een lagere rating en haalde daar 100% tegen. Tegen de andere acht spelers drie remises, vijf nederlagen, bij elkaar nog wel genoeg om wat ratingpunten te winnen.

12 Reacties

 1. Avatar
  renzoverwer 30 maart 2019

  Ben even de draad kwijt. Het was een Ek, en dan lees ik: “Van de 22 gelukkigen die zich wel kwalificeerden voor het EK…” 

  een EK waar je je voor een EK kwalificeert??

  Iets ervoor was het nog een worldcup, maar wat houdt die dan in?

  Wonderlijke zaken. Maar ik hou erg van wonderen.

  • Avatar
   Johan Hut 30 maart 2019

   Bij de World Cup is meestal veel geld te verdienen, ook voor spelers die vroeg worden uitgeschakeld. Het meedoen aan de World Cup kan lucratiever zijn dan het winnen van een doorsnee open toernooi. Of dat nog steeds altijd zo is, weet ik niet.

   Bij het FIDE-WK in 1997 in Groningen (dat is iets vergelijkbaars) kregen de verliezers van de eerste ronde 6000 dollar. Er waren in die eerste ronde 64 verliezers.

 2. Avatar
  wimw 30 maart 2019

  Het prijzengeld van dit eerste FIDE knock-out wereldkampioenschap was gigantisch. Het beslissende vluggertje tussen Anand (met wit en 4 minuten) en Adams (met zwart en 5 minuten)bracht 384.000 dollar op voor de winnaar Anand. Waar het geld vandaan kwam was niet helemaal duidelijk, maar dat andere Oompje, Ilyoemzhinov, beweerde dat hij alles uit eigen middelen betaalde. Lees het na bij Dirk Jan ten Geuzendam in het tweede nummer van Matten.

 3. Avatar
  Johan Hut 31 maart 2019

  Dus nog steeds. Meedoen aan de World Cup levert al 6000 dollar op, voor twee partijen. Bij het open toernooi van Vlissingen, toch altijd een sterkbezet toernooi, is de eerste prijs 2000 euro. Hier het hele prijzengeld. Over startgelden weet ik niets.

 4. Avatar
  sake jan de boer 31 maart 2019

  Als ik het prijzengeld in paragraaf 4.10.1 van die .pfd bekijk concludeer ik dat je voor die 6000 dollar wel de eerste ronde dient te winnen. Er wordt begonnen met 128 deelnemers en de eerste 64 afvallers vangen zo te zien niks.

 5. Avatar
  Klaas Schaak 31 maart 2019

  Nee, dat klopt niet Sake Jan. De 64 verliezers van de 1e ronde krijgen ieder 6.000 USD (totaal 384.000), de 64 spelers die verder komen verdienen meer.

 6. Avatar
  sake jan de boer 31 maart 2019

  Dit is het tabelletje (met 3 kolommen: Ronde / Aantal spelers / Geldprijs)

  De winnaar incasseert dus 110.000, nummer 2 dus 80.000 en zo doorgetrokken naar boven de 64 spelers uit ronde 1 dus 6.000.

  Wat klopt daar niet aan, Klaas?

  Round 1 64 6,000

  Round 2 32 10,000

  Round 3 16 16,000

  Round 4 8 25,000

  Round 5 4 35,000

  4 th place 1 50,000

  3 rd place 1 60,000

  Runner-up 1 80,000

  Winner 1 110,000

   

 7. Avatar
  sake jan de boer 31 maart 2019

  Je hebt toch gelijk denk ik nu, Klaas. De tweede kolom zijn inderdaad de afvallers. B.v.: in ronde 5 zijn er nog 8 spelers over, de vier verliezers krijgen elk 35.000.

  Werd op het verkeerde been gezet door de apart genoemde prijzen van de nummers 4, 3, 2 en 1.

  Maar goed nieuws dus! Ik wilde afzeggen, maar ga nu toch meedoen 🙂

   

   

 8. Avatar
  wimw 02 april 2019

  De nieuwe cyclus naar het kandidatentoernooi en de WK-match van 2020 is met dit EK al begonnen. Daarbij is ook een suggestie meegenomen, die ik op de schaaksite gezien heb na de laatste WK-match tussen Carlsen en Caruana. Er komt een Groot Zwitsers toernooi in oktober op het Isle of Man met 160 deelnemers, waarvan de winnaar en eventueel nog één of twee schakers zich voor het kandidatentoernooi plaatsen. En remise vóór de 30e zet is niet toegestaan! Zie: www.chess.com/news/view/isle-of-man-to-host-fide-grand-swiss-tournament

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.