Anish Giri wint ‘supertoernooi’ Shenzhen Masters

Op de dag dat Nederland feestviert, viert ver weg de sterkste Nederlandse schaker zijn eigen feestje (niet voor het eerst op koningsdag). Anish Giri won namelijk in de Chinese stad Shenzhen een sterke zeskamp! Door drie keer te winnen en zeven keer remise te spelen bleef hij Harikrishna uit India een half punt voor. Die is ‘slechts’ 29 van de wereld, maar ook de nummer drie van de wereld deed mee, Liren Ding. Volgens Carlsen telt het daarom als een supertoernooi. De andere namen ziet u in de eindstand:

Hoe zit dat dan met Giri en koningsdag? Hij is geen veelwinnaar, dus is het best wel toevallig dat twee van zijn grootste successen (vandaag en twee jaar geleden) op 27 april zijn behaald! Het is ook een mooie opsteker voor onze landgenoot na de teleurstellende laatste plaats een paar weken geleden in de Gashimov Memorial. Carlsen zal voortaan een andere dis moeten verzinnen dan “Giri wint nooit toernooien.” Al verklaarde een andere supergrootmeester (vrij vertaald) voor de ruïnes van zijn wereldbeeld te staan.

De drie overwinningen waren alle drie strategische partijen. De laatste twee waren vooral hard werken, de eerste (tegen Harikrishna, die dus uiteindelijk beslissend bleek) was heel overtuigend.

Wat speelt mijn engine hier met wit?

 

De overwinning met wit tegen Yu duurde maar liefst 102 zetten. Op zet 65 ontstond een eindspel van loper, e, g en h tegen paard, g en h. Op zet 69 werd de koningsvleugel van zwart vastgelegd en daarna kwam een serie van dertig paardzetten van zwart. Daarvan was er minstens één fout: na 94…Pa4? (94…Pe2 was nodig) kon zwart veld e6 niet meer blokkeren en niet lang daarna kon wit via 99.e6+ en 100.Kg6 binnendringen waarmee de partij beslist was.

Met nog één ronde te gaan stond Giri tweede, een half punt achter Harikrishna. Die verloor echter met zwart van Liren Ding en toen was het afwachten of Giri zijn betere eindspel tegen Jakovenko zou gaan winnen. In een stelling met twee paarden en vier pionnen tegen paard, loper en drie pionnen werd veel heen en weer geschoven, maar uiteindelijk wist Giri zijn vrije pluspion naar de overkant te brengen.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.