Giri meteen uitgeschakeld bij Fide GP Moskou

In Moskou is de eerste van de serie Grand Prix toernooien van dit jaar. In tegenstelling tot vorige seizoenen is het formaat dit jaar een knockouttoernooi (met 16 deelnemers). Dat heeft voordelen, maar ook nadelen: voor de Nederlandse fans is het toernooi na twee dagen al minder leuk, want Anish Giri werd uitgeschakeld door de op papier zwakste deelnemer, Daniil Dubov.

Bij de GP-toernooien staat best veel op het spel: de beste twee spelers na vier toernooien verdienen een plek bij het kandidatentoernooi. Dit had tot gevolg dat spelers voorzichtiger speelden dan bij andere toernooien. Een half punt verschil kon veel GP-punten schelen en uiteindelijk het verschil tussen wel of niet plaatsing voor het kandidatentoernooi zijn. Om dit probleem tegen te gaan heeft de Fide het formaat veranderd in knock-out: twee partijen per match en een eventuele barrage met rapid- en snelschaakpartijen. Hierbij speelt de nummer 1 op rating tegen nummer 16 (edit: niet per se waar: er wordt geloot, waarbij de eerste vier geplaatst zijn). Dat betekende ook dat Anish Giri (de speler met de hoogste rating) op papier de makkelijkste tegenstander had, maar wat is makkelijk bij een vrij jonge speler met 2690? In de praktijk bleek hier ook weinig van. Giri kreeg niet zijn type stelling op het bord, Dubov wel twee keer en in beide partijen had de Rus het initatief. Met wit kwam Giri nog goed weg met remise, met zwart werd hij overspeeld.

In de eerste partij offerde Dubov zijn e-pion waar hij in eerste instantie wat vage compensatie voor had. De witte koning bleef echter op e1 staan en de compensatie werd steeds groter. Nadat de stelling geopend werd had zwart eigenlijk moeten winnen, maar hij miste verschillende kansen en in de slotstelling staat hij niet beter meer.

 

 

Dubov doet een zet terwijl Giri van zijn stoel is. Foto: Facebook Worldchess

De tweede partij was mogelijk nog wilder dan de eerste. In een open stelling zonder damevleugel rokeert wit lang! Dat is vragen om problemen, of op zijn minst om schaakjes, en die laatste kwamen ook, de witte koning werd naar f3 gejaagd. Daar bleek hij echter veilig te staan. Zwart had ondertussen een onveilige koning, passieve torens, in het algemeen een slechte stelling. Giri had ook nog lang nagedacht in en vlak na de opening. Al snel werd zijn stelling onhoudbaar en hij gaf op voordat wit de matcombinatie kon uitvoeren.

7 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 18 mei 2019

  Volgens mij is het met 37 Pxf7 mat in drie. (37 …Tfxf7 38 Td8†  Tf8 39 Txf8# of 37 …Thxf7 38 Dh6 Th7 39 Dxf8#)
  Twee prachtige partijen overigens… Die Dubov heeft wel wat meer in zijn mars dan “alleen maar een WK-rapid winnen”! 🙂
  Van de paring voor de eerste ronde heb ik weinig begrepen: Giri is op papier nummer 1 geplaatst en Dubov 16, dus dat lijkt OK, maar verder spelen Radjabov en Nakamura (nummers 7 en 6) tegen elkaar, net als Nepomniachtchi en Aronian (3 en 5), Wei en Jakovenko (11 en 15) en Vitiugov en Svidler (12 en 10).

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 18 mei 2019

   Het lijkt inderdaad toch dat er gewoon geloot wordt voor de indeling.

 2. Avatar
  wimw 19 mei 2019

   

  Het is wat de indeling betreft een mixture van plaatsing en loting. Zie het reglement.

  5. 5. 2. Four (4) seeded players having the highest standard rating at the beginning of the tournament are given

   

   

   

  starting numbers 1, 8, 9 and 16 as shown in Article 5.5.1.

   

   

  5. 5. 3. For the purpose of distribution of other twelve (12) starting numbers, the random drawing of lots is made

   

   

   

  during the opening ceremony.

   

   

   

 3. Avatar
  wimw 20 mei 2019

  Na het behalen van het W.K. Rapid klaagde Dubov er over dat hij zo weinig uitnodigingen kreeg voor schaaktoernooien, zoals die waar de wereldtop aan meedoet. Dat zal hem gemotiveerd hebben deze kans in de Grand Prix met beide handen aan te grijpen. Er is al weer een jongere generatie schakers, die wil doorbreken naar de wereldtop en deze Grand Prix formule en de Grand Swiss geven hen de mogelijkheden daartoe. Ik vind dat interessant om te volgen, maar hoop natuurlijk wel dat Giri het de volgende keer beter doet.

 4. Avatar
  Eric César 20 mei 2019

  Niet in dit artikel, maar wel bovenaan de schaaksite.nl homepage staat de volgende tekst:

  Giri probeerde zich te plaatsen voor het Kandidatentoernooi dat in 2020 gehouden wordt. Dit toernooi duurt (uiterlijk) tot en met 29 mei. Start reguliere partijen is om 14.00 uur. Giri is de 1e ronde helaas al uitgeschakeld.

  Deze tekst is niet helemaal correct/volledig.

  1. Ten eerste is de Grand Prix niet de enige manier voor Giri om zich voor het kandidatentoernooi 2020 te plaatsen. Er zijn nog enkele anderen manieren:

  • Chess World Cup, september tot oktober in Rusland, een knock-out toernooi waarbij de laatste twee zich plaatsen voor het kandidatentoernooi 2020.
  • FIDE Grand Swiss Tournament 2019, oktober op Isle of Man, een Zwitsers toernooi waarbij de winnaar zich plaatst voor het kandidatentoernooi 2020.
  • De houder van de hoogste gemiddelde rating van de 12 ratinglijsten tussen februari 2019 to januari 2020.
  • En nog een wildcard.

  2. Ten tweede, is Giri strikt genomen nog niet helemaal uitgeschakeld om zich via de Grand Prix te plaatsen, hoewel zijn slechte start deze kans wel zéér klein heeft gemaakt. Giri doet namelijk ook nog mee aan Grand Prix #2 (juli, Riga) en aan Grand Prix #4 (december, Tel Aviv).

  Als Giri beide zowel in Riga als in Tel Aviv zou winnen, kan hij in theorie nog 2 x 12 Grand Prix punten verzamelen. In totaal zou hij dan 24 Grand Prix punten hebben en dan is de vraag of er twee andere spelers zijn die beiden méér dan 24 punten hebben behaald. Voor Giri is de kans om zich via de Grand Prix te plaatsen voor het kandidatentoernooi 2020 zeer klein, maar niet nul.

  Zijn beste kans is misschien wel via de hoogste rating. En daarin schuilt een dilemma, want zijn (eventuele) deelname aan de Grand Prix, World Cup en FIDE Grand Swiss kunnen zijn rating natuurlijk zowel positief als negatief beïnvloeden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.