Hugo ten Hertog wint ‘eigen’ weekendtoernooi Utrecht

Het open Kampioenschap van Utrecht is gewonnen door Hugo ten Hertog. Net als Max Warmerdam en Twan Burg haalde hij vijf punten, maar met de hoogste TPR en de meeste SB- en weerstandspunten waren al zijn tiebreaks het beste. In het veld met vier grootmeesters waren de drie Nederlanders duidelijk het beste: Twan had o.a. GM Miezis verslagen, Max had IM Lars Ootes en GM Arnaudov aan de zegekar gebonden, terwijl Hugo weliswaar remises afstond aan Twan (laatste ronde) en GM Lalic, maar wel een vol punt scoorde tegen Max.

Wie de zegelijst bekijkt van het OKU zal opvallen dat het bijna altijd grootmeesters zijn die winnen. De laatste nog niet-GM die won was Erwin l’Ami in 2001, de laatste nooit-GM was Evgeny Ragozin in 1998. De kans dat Ten Hertog GM wordt is groot, maar het had nog niet de hoogste prioriteit bij hem. “Eerst het OKU winnen, de GM-titel komt dan later wel een keer.” En nu dus gelukt! Dan komt de GM-titel vast ook wel een keer. Het is trouwens ook vrij bijzonder dat een speler van de organiserende vereniging Paul Keres het toernooi wint. De laatste die dat voor Hugo deed is Anton Rosmüller (ook de eerste, zie reactie JJJ), maar dat is wel een tijdje geleden, in 1976…

Foto: Edith van Putten

Hugo won het toernooi met een aloude weekendtoernooistrategie: remises tegen de GM’s (Burg en Lalic), winnen van de rest. Voor dat laatste moest hij behoorlijk wat moeite doen: Joris Kokje en Julian ten Overdam versla je niet zomaar. En dan was er ook nog Max Warmerdam, die zijn eerste vier partijen gewonnen had. Die moest dus verslagen worden en dat lukte, waarmee de rest van de dag vrijaf genomen kon worden (na een korte remise in de laatste ronde). Het was een partij met een thema: een passieve loper op h2 die diverse malen terug in het spel gebracht kon worden, maar het gebeurde maar niet. In de slotstelling deed de loper nog steeds niets.

Uit de andere partijen nog een leuke stelling. Hoe staat het na 31.Te7?

Voor de oplossing, zie de partij.

 

Meer verslagen, foto’s, partijen etc. kunt u vinden op de toernooisite.

4 Reacties

 1. Avatar
  Johan Hut 03 juni 2019

  Weet je zeker dat Peter Monte, de eerste winnaar, geen lid was van Paul Keres? De tweede winnaar, Anton van der Weij, was het volgens mij in ieder geval. Later behoorde hij tot de eerste betaalde spelers van HSG.

   • Avatar
    Jan Jaap Janse 04 juni 2019

    Naar de letter klopt het wel: bij de edities 1974 en 1975 heette de vereniging nog Utstud. Peter Monté en Anton van der Weij waren beiden lid van Utstud, evenals Anton Rosmüller. In 1976 was de vereniging omgedoopt tot Paul Keres. Zo bezien zijn er maar twee winnaars geweest die op het moment van winnen lid waren van Paul Keres, al zal Dimitri dat niet zo beredeneerd hebben.

    Voor meer details over bovenstaande verwijs ik graag naar het jubileumboek, te koop via www.paulkeres.nl :).

   • Avatar
    Jan Jaap Janse 04 juni 2019

    En voor alle duidelijkheid: het OKU 1975 werd door nog Utstud georganiseerd, later datzelfde (kalender)jaar werden we Paul Keres, dus het OKU 1976 werd georganiseerd door Paul Keres.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.