Loek van Wely snapt al hoe de politiek werkt

Loek van Wely verwacht dat zijn schaakkennis hem als politicus voor Forum voor Democratie van pas zal komen. “Politiek is abstracter, maar verloopt ook volgens patronen: drieënhalf jaar je gang gaan, een half jaar mooi weer spelen en na de verkiezingen de kiezer met de gebakken peren laten zitten.

Van Wely in 2017. Foto: Harry Gielen.

Zo’n patroon herken ik. Dat is inspelen op de menselijke zwakte.” Dit zei Van Wely in een interview met Ariejan Korteweg in de Volkskrant.

Van Wely buigt zich in de Provinciale Staten over natuur en milieu, geen typische Forum-onderwerpen. Als senator, lid van de Eerste Kamer, zijn zijn portefeuilles nog niet bekend. De verslaggever moet, om de schaker te spreken, dat vragen aan de afdeling voorlichting van Forum en merkt op dat dat voor een vrijgevochten schaker wel wennen zal zijn. Eerst vraagt hij aan Gert Ligterink, schaakmedewerker van zijn krant, wat die van Van Wely vindt. Zijn typeringen zijn voor ons schakers niet verrassend, maar wij kennen hem natuurlijk en het interview is bedoeld voor niet-schakers. Zo schaart Ligterink de achtvoudig Nederlands kampioen onder de vijf sterkste Nederlandse schakers aller tijden. Ja, in mijn top-40 zette ik hem op de vierde plaats. Ligterink zegt ook dat Van Wely’s keus voor het Forum hem niet verbaast. Net als Renzo Verwer ook al eens deed, wijst hij op Van Wely’s protest in 1998 tegen de twee Bosniërs met een dubbel paspoort die meededen aan het NK. En dat verbaast mij dan. Van Wely wilde destijds dat schakers maar in één land aan het nationale kampioenschap mochten meedoen. Dat staat toch heel ver af van de wens van Forum om immigratie tegen te gaan. Sokolov en Nikolic waren immers welkom in Nederland, daar heeft Van Wely zich nooit tegen uitgesproken.

In Oss woont Loek van Wely met vrouw en twee jonge kinderen in dezelfde straat als Jan Marijnissen, die hij overigens nog nooit heeft gesproken. De verslaggever ziet een grote, lichte werkkamer, hometrainer in de hoek, kasten vol schaakboeken, drie schaakspelen op het bureau, waarvan één van Lego (1.500 stukjes). Hij herkent niet de branieschopper die Ligterink hem had voorgeschoteld.

De verslaggever is ook geïnteresseerd in Van Wely’s privéleven. Foto 2017: Harry Gielen.

Van Wely vertelt dat hij eind 2016 één uur bedenktijd kreeg om te beslissen of hij op de Kamerlijst wilde. Grijnzend: “Een uur is voor een schaker vrij lang.” Hij kwam op plek 28. De verslaggever schrijft dat het Van Wely’s plan was om nog drie jaar te schaken en dan, op z’n vijftigste, met een plaats in de mondiale top honderd waardig op te stappen. Daarna kon hij dan politicus worden. De snelle groei van de partij overviel hem echter. Schakers zijn analytici. Van Wely: “Bij schaken ben je gewend je spel te analyseren. Dat zouden ze in Den Haag ook moeten doen: dat een nieuwe partij twaalf senaatszetels haalt en meer dan dertigduizend leden heeft. Hoe is dat mogelijk?”

 

Met dank aan Renzo Verwer die ons de tekst van het interview opstuurde.

2 Reacties

 1. Avatar
  renzoverwer 19 juni 2019

  hai johan

   

  Van Wely wilde destijds dat schakers maar in één land aan het nationale kampioenschap mochten meedoen. Dat staat toch heel ver af van de wens van Forum om immigratie tegen te gaan. Sokolov en Nikolic waren immers welkom in Nederland, daar heeft Van Wely zich nooit tegen uitgesproken.”

   

  ja. dat is zo. Ik spreek niet voor anderen, maar in mijn stuk had ik het erover dat Loek zich dus uitsprak tegen het van 2 walletjes eten en d loyaliteitskwestie.

  Idd, een kwestie die later de PVV en FVD zouden aankaarten.

   

  Ik heb dus nergens beweerd dat de twee door jou vergeleken zaken hetzelfde zijn. ik maakte een andersoortige vergelijking, waarbij ik aangaf dat loek al agendasettend was. Als het ware.

   

  je verbazing nu over, hoop ik…

 2. Avatar
  Joop Gijsbers 19 juni 2019

  Ik heb eerlijk gezegd helemaal geen behoefte aan deze “Loek van Wely in de politiek” artikelen. Hij heeft een keuze gemaakt die totaal de mijne niet is, dat is zijn goed recht. Maar het heeft verder niets meer met schaken van doen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.