Hersenkrakers bij Science Park Amsterdam

In Amsterdam wordt van 6 t/m 14 juli het negende Science Park toernooi gehouden. Het vindt plaats in het grote sportcentrum van de Universiteit, het Universum, genoemd. Het gezellige eetcafé, met de creatieve naam ‘De Oerknal’, is ook een aanrader, niet alleen voor spelers maar ook voor publiek.

 

Manuel Bosboom

Hugo ten Hertog

Er zijn vier ratinggroepen en daarnaast worden er nog dag- en weekendvierkampen gehouden, voor ieder wat wils dus. Kortom, de organisatie heeft weer haar best gedaan om er een mooi zomerevenement van te maken. Het totale prijzengeld mag er wezen en dat betekent dat er dit jaar ook vier grootmeesters zijn die hun opwachting hebben gemaakt. De winnaar van het vorige seizoen, FM Zyon Kollen, is er niet bij. Net als het Amsterdamse snelschaakgenie, Hing Ting Lai, die vorig jaar nog in de prijzen viel, maar nu ook helaas niet meespeelt. Gelukkig hebben de sterke en vooral creatieve Nederlandse IM’s Hugo ten Hertog en Manuel Bosboom de weg naar het Science Park weten te vinden. Zij staan bijna altijd garant voor spektakel. Uiteraard is het toernooi ook een mooie krachtmeting voor de aanstormende jeugd die, verdeeld over meerdere groepen, hun spelpeil omhoog proberen te krikken. Het is voor hun toekomstige aspiraties goed dat ze het moeten opnemen tegen echte ‘toernooitijgers’ die niet zomaar aan de kant gaan voor dit jeugdige elan.

Analyseren in de ‘Oerknal’ met Wimbledon tennis op de achtergrond…

 

Uit de eerste vijf ronden van de A-groep heb ik tien aardige vraagstukjes weten te distilleren. Mogen de thuisblijvers ook hun grijze cellen in beweging zetten…

 

OPGAVE 1


Wit staat een stuk voor en moet dat kunnen winnen. Maar hij speelde 33. Pe4? en toen werd hij te grazen genomen. Ziet u hoe?

 

OPGAVE 2

Wit staat op winst. Hoe kan zij het snel en efficiënt afmaken?

 

OPGAVE 3

Zwart heeft een theoretisch gewonnen eindspel. Maar hij moet wel weten hoe dat dan moet. Weet u het?

 

OPGAVE 4

De witspeler heeft gedacht op de zwakke pionnen van zwart te kunnen spelen, maar zijn stukken staan momenteel ongelukkig. Hoe profiteerde zwart hiervan?

 

OPGAVE 5

Kan wit de dame vangen met 9.Lg5 of…??

 

OPGAVE 6

Zwart staat een stuk achter maar heeft prachtige compensatie. Hoe wint hij materiaal terug en krijgt hij groot tot beslissend voordeel?

 

OPGAVE 7

Een klassieke partij waarin de zwartspeler wordt ‘ge-h-lijnd’. Hoe rondt wit het karwei af?

 

OPGAVE 8

Wit staat al op winst maar hij maakt het in stijl af. Wat zou u doen?

 

OPGAVE 9

Zwart lijkt een strakke winstpartij af te leveren als hij omstreeks de twintigste zet in het voordeel komt en dat steeds verder uitbreidt. Maar op de 34ste zet komt er een kink in de kabel. In plaats van het winnende 34…De1+ 34…De1+ 35. Kh2 Pb5, komt hij met 34…Tb1?? op de proppen. Hoe kon wit nu de partij ineens winnen?

 

OPGAVE 10

Zwart heeft een pionnetje geschnabbeld op e4, maar dat moet hij nu bekopen met materiaalverlies. Na wits laatste zet (29.Tb3xb7) heeft hij echter gedacht dat het allemaal wel ging vanwege
29…Da6
Er volgde
30. Tb8+ Tc8
Maar wat heeft de zwartspeler eigenlijk gemist?

 

Alle oplossingen via de viewer:

 

(Alle foto’s zijn gemaakt door onze webmaster, Lennart Ootes)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

5 Comments

 1. Avatar
  Johan Hut juli 10, 2019

  Opgave 3. Met La2 voor zijn eigen pion gaan staan heb je een keer in je rubriek in Trouw laten zien. Dat is dus heel lang geleden, maar ik vond het zo grappig dat ik het nog steeds weet. Zwart had toen een pion op a3 en wit had geen pion. Het was altijd remise vanwege de loper van verkeerde kleur, behalve na La2, wat heel onnatuurlijk is als je een pion op a3 hebt. Via de andere kant b1 bestrijken (bijvoorbeeld Lg6) kon die loper niet, omdat zijn eigen koning daarvoor in de weg stond.

 2. Avatar
  Herman Grooten juli 10, 2019

  Het is inderdaad de enige manier om te winnen. Zwart moet verhinderen dat de witte koning de hoek in komt, want dan valt er niets meer te zien. Belangrijk is ook dat b2-b3 altijd met …a4-a3 moet worden beantwoord. Want na axb3, Kb2 kun je zelfs met een loper én een pion meer niet winnen. Een belangrijke remisestelling om te onthouden. Ulybin trapt hier natuurlijk niet in.

 3. Avatar
  Frits Fritschy juli 10, 2019

  Allemaal waar. Maar nu de 64.000-dollarvraag: hoe wint zwart na 74 Kc2?

  • Avatar
   Frits Fritschy juli 10, 2019

   (Ik hoop dat Kees die ter beschikking wil stellen, want ik doe het niet.)

 4. Avatar
  Herman Grooten juli 10, 2019

  Ja, deze vraag stelde ik ook aan mijn zoontje die ook meespeelt in Science Park. Hij trapte niet in de val die wit hiermee stelt 🙂

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.