Viertal en viertal leiden in bijzondere editie Leidenchess

De dertiende editie van het Leiden Chess Tournament is om verschillende redenen een bijzondere. Ten eerste is het de laatste die door Jan Bey georganiseerd wordt. Hij deelt met Kasparov een voorliefde voor dat getal en het was altijd altijd al zijn bedoeling geweest om het bij dertien toernooien te houden (al hoopt hij wel dat het stokje door anderen wordt overgenomen). Verder wordt het toernooi (zover ik weet) voor het eerst buiten Leiden gehouden. Het denksportcentrum is verkocht en Bey wilde geen risico nemen. Het toernooi is daarom verhuisd naar Zoeterwoude-Rijndijk, net buiten Leiden. En dit jaar is er naast het open toernooi ook een kroongroep met daarin o.a. zes oud-winnaars. In beide groepen staan na drie ronden vier spelers bovenaan en kan er dus nog van alles gebeuren.

Kroongroep

De kroongroep is een tienkamp met naast zes oud-winnaars ook lokale spelers zoals John van der Wiel (nummer drie van de eerste editie, als ik me goed herinner) en de sterke LSG’er Arthur Pijpers, van wie de organisatie hoopt dat hij een GM-norm scoort. Er is tot nu toe niet veel tekening in de strijd: slechts vier van de vijftien partijen eindigden in een beslissing. En die vier partijen waren eigenlijk niet van heel hoog niveau. Zie bijvoorbeeld hoe de partij tussen de twee LSG’ers werd beslist:

Pijpers – Nikolic na 36…Td5. De witte dame kan naar drie velden: c3, f4 en f2. Twee verliezen, één maakt remise.

37.Df2?? Ook 37.Dc3 verliest wegens Dd6! 38.Txd5 Dxd5 en zwart komt beslissend binnen. Na 37.Df4! Dc5+ 38.Kg2 staan echte alle belangrijke velden gedekt bij wit en is er niks aan de hand.

37….Db4! Dubbele aanval op d2 en g4 en het is meteen uit.

38.Txd5 Dxg4+

39.Kh2 cxd5 0-1

Arthur staat nu op 1 uit 3 en hij zal dus nog flink moeten scoren om de GM-norm (6 punten) te halen. Het gaat sowieso nog niet zo goed met onze landgenoten, die drie van de vier nederlagen ondergingen. De beste overwinning vond ik echter de partij tussen twee buitenlanders.

Open Toernooi

Het open toernooi is (waarschijnlijk onder andere door de concurrentie van de kroongroep) wat minder bezet dan voorgaande jaren: drie GM’s en zeven IM’s. Dat geeft kansen voor jonge spelers en o.a. door Nyuk Lyn Cchung (ook al een LSG’er, geboortejaar 2005) werden die gepakt: 2 uit 3 tegen twee IM’s en een FM! Bovenin zijn het echter ‘gewoon’ de GM’s Chanda en Ivanov en de IM’s Van der Werf en Lai die op 100% staan. De laatste is (in ieder geval op papier) de grootste kanshebber onder de Nederlandse deelnemers. Zijn partij tegen een amateur-GM was instructief: wit leek een beetje bangig te spelen, te veel op remise. Hij pakte een paar kansen op voordeel niet. Hing Ting pakte de hem aangeboden kansen wel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.