Giri verliest Armaggeddon en mag naar huis

Anish Giri heeft in een complete thriller afscheid moeten nemen van Riga. In de tiebreak die noodzakelijk was geworden tegen Karjakin, nadat de twee reguliere partijen in remise waren geëindigd, verloor hij het beslissende Armageddonpotje waarin hij genoeg had aan remise.

Terwijl er op de televisie tegelijkertijd een andere thriller op tennisgebied (de finale van Wimbledon tussen de giganten Djokovic en Federer) bezig was, bleek dat Giri en Karjakin volledig aan elkaar gewaagd waren. Gezegd moet worden dat onze landgenoot een paar keer langs de rand van de afgrond wandelde. Hij verloor de eerste partij, maar sloeg hard terug in de tweede waardoor er toch 1-1 op het scorebord kwam te staan.
Daarna volgden er vier remises met een steeds sneller tempo. In één van de partijen stond hij een pion achter en leek hij te gaan verliezen, maar Giri bleek taaier dan wellicht gedacht, want hij maakte keurig remise. De partij erna was het andersom. Toen had hij een a-pion meer in een eindspel van ieder een toren en een paard. Het moet ergens gewonnen zijn geweest, maar het lukte onze sterkste schaker niet om de pluspion tot gelding te brengen. Uiteindelijk kon Karjakin zijn paard offeren voor wits laatste pion.

Dus was er een Armageddonpartij nodig. Er wordt dan een beslissing geforceerd: wit krijgt een minuut meer, maar zwart heeft dan genoeg aan remise om verder te bekeren.

Zwart heeft enige zetten hiervoor …f7-f5? gespeeld

Giri lootte zwart en gezien het grote aantal remises in deze tweekamp, zou je dan denken dat het hem wel even zou lukken. Maar daar bleek hij buiten de waard gerekend te hebben. Karjakin kwam met voordeel uit de opening omdat hij al snel het loperpaar veroverde. Het ging er nu om of de witveldige loper binnen de perken gehouden kon worden. Dat lukte Giri aanvankelijk goed, maar na een lelijke zet (…f7-f5, zie screenshot) gooide hij zijn eigen stelling open. Hij brak de stelling open en kwam met zijn stukken de zwarte linies binnen. Het duurde niet lang of hij had de zwarte koning in een matnet weten te drijven en Giri liet zich dan ook maar matzetten.

Er wordt nog even gekeken waar het mis ging… (foto Niki Riga op de toernooisite)

 

Het lijkt onze man maar niet te lukken om te excelleren op dit podium. Nadat hij begin van dit jaar eventjes de nummer vier van de wereld was met 2799 blijkt dat het nieuwe format hem niet zo ligt. In het eerste toernooi vloog hij er ook al in de eerste ronde uit tegen Dubov, nu moet hij weer na één ronde zijn koffers pakken. Het wordt zo langzamerhand duidelijk dat het spelen van tiebreaks met versneld tempo steeds belangrijker wordt. En dan is Karjakin toevallig één van de spelers die niet alleen heel taai kan zijn, maar ook een uitstekend tacticus blijkt te zijn. Om wereldkampioen Magnus Carlsen van de troon te stoten dient de uitdager ook in partijen met versneld tempo zijn mannetje te staan. Giri wordt er steeds beter in, maar hij zal van deze teleurstelling even moeten bekomen…

Karjakin, Sergey – Giri, Anish (Armageddon)
1. Pf3 d5 2. e3 Pf6 3. c4 c6 4. d4 Lf5 5. Pc3 e6 6. Ph4 Le4 7. f3 Lg6
8. Db3 Dc7 9. Ld2 Le7 10. g3 Pbd7 11. Tc1 dxc4 12. Lxc4 O-O 13. O-O e5 14. Pxg6 hxg6 15. Dc2 exd4 16. exd4 Pb6 17. Lb3 Dd7 18. Le3 Pbd5 19. Lg5 Tfe8 20. Tcd1 Pxc3 21. bxc3 Pd5 22. Ld2 b5 23. Tfe1 Ld6 24. Te4

Wit staat een tikje beter, maar veel is er nog niet aan de hand zolang zwart een paard op d5 heeft.
24…f5?!
Gooit vrijwillig de witte velden open. Dan wordt die witveldige loper een moordenaar…
25. Txe8+ Txe8 26. c4 bxc4 27. Dxc4 Kh7
Begrijpelijk, maar de problemen stapelen zich op. 27…Tc8 was noodzakelijk.
28. La4
Dreigt, behalve op c6 te slaan, ook zomaar Dxd5.
28…Pe7?
Nu ligt de tent open en daar maakt Karjakin handig gebruik van. 28…Td8 29. Lxc6 Pb6 was relatief beter, maar wit staat natuurlijk overweldigend.
29. d5! Tc8 30. dxc6 Pxc6 31. Dh4+
Het gevaar komt ineens van die kant!
31…Kg8 32. Lb3+ Kf8 33. Dh8+ Ke7
34. Lg5#

En Giri mocht zijn koffers pakken…
1-0

 

Een schrale troost is dat een andere topspeler, Levon Aronian, er ook uitligt. Bij hem was het nog wranger. De tiebreak tegen Yu eindigde precies gelijk, maar omdat hij wit had in het armageddonpotje en niet verder dan remise kwam, bekert de Chinees verder.

De uitslagen zagen er zo uit:

Ronde 1
1 2 Tiebreak
Giri 2779 ½-½ ½-½ 3
Karjakin 2748 ½-½ ½-½ 4
Vachier-Lagrave 2775 1 ½-½
Navara 2734 0 ½-½
Grischuk 2766 ½-½ ½-½ 2
Vitiugov 2727 ½-½ ½-½ 0
Mamedyarov 2765 ½-½ 1
Dubov 2700 ½-½ 0
So 2763 ½-½ ½-½
Harikrishna 2734 ½-½ ½-½ ½
Aronian 2756 ½-½ ½-½
Yu 2736 ½-½ ½-½ 3½ *
Nakamura 2754 ½-½ ½-½ ½
Topalov 2740 ½-½ ½-½
Svidler 2737 ½-½ ½-½ ½
Duda 2729 ½-½ ½-½
*= zwart gaat door bij remise

 

Hier alle partijen van de tiebreak tussen Giri en Karjakin via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    Pieter Priems 15 juli 2019

    Ik begrijp het niet, hij speelt de hele tiebreak redelijk voorzichtig (zelfs als ie moet winnen) en net nu remise voldoende is speelt ie f5. Dat is niet logisch. Wellicht een kwestie van stress.

  2. Avatar
    wimw 15 juli 2019

    Heel jammer dat Giri in de Grand Prix weer in de eerste ronde verliest, maar Karjakin is wel een klasbak en heel stressbestendig. In de World Cup van 2015 werkte hij tegen Svidler zowel in de klassieke als in de rapid partijen zijn achterstand in de vierde partij weg en won die World Cup uiteindelijk in de blitz. Giri verloor toen in de halve finale van Svidler. Svidler ligt er in deze Grand Prix ook al uit en de winnaar van de World Cup van 2017 Aronian is eveneens geëlimineerd. Het is zeker belangrijk, zoals Herman Grooten aangeeft, om op rapid en blitz te trainen en aan de stressbestendigheid te werken of zoals Euwe zei: op tijd op je handen te gaan zitten, als het roekeloze brein zoiets onverstandigs als f5 wil.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.