WK Jeugd Mumbai ronde 5, 6 en 7.

Ronde 5:

Geluk dwing je af! Een oud ploeggenoot van me vertrouwde me eens toe dat hij jaloers was op de onnozele uitstraling van een andere ploeggenoot. Laatstgenoemde wist vaak op handige wijze slechte tot verloren stellingen om te buigen in betere tot gewonnen stellingen, omdat tegenstanders weer eens in een truc getrapt waren. Dat overkwam hem nou nooit.

Jonas (met zwart tegen FM Vugar Manafov uit Azerbedjan, rating 2357) zag na een slechte paardzet zijn stelling langzaam verslechteren. Na een eenvoudige winst gemist te hebben (36 Dxe5) kwam Vugar op het onzalige idee om 37 f6 te spelen. Jonas speelde met een pokerface waarop de komende nederlaag al te lezen was 36 …, gxf6 waarop de ongelukkige direct terugsloeg (37 gxf6).

Lees meer…

Een goede zesde ronde voor de Nederlanders (2,5 uit 3) en helaas een mindere zevende ronde. De rustdag wordt dus ingegaan met  de volgende tussenstand: Jonas 4,5 uit 7, Khoi 4 uit 7 en Eline 6 uit 7.

Zesde ronde

Jonas (met wit tegen FM Rohan Talukdar uit Canada, rating 2369) krijgt de hyperscherpe Najdorf op het bord. Stellingen die hieruit voorkomen zijn vaak zo scherp dat stellingsoordelen kunnen afhangen van 1 tempo of 1 zet. Ook in deze partij kreeg zwart in eerste instantie het beste van het spel, maar een onnauwkeurig plan leidde tot een structureel beter stelling voor Jonas, die daarna de partij als mens (negeer de engine!) goed uitspeelde. Zo heeft Jonas net zoals in de vorige ronde van een sterke 2300 speler gewonnen. De partij is hier na te spelen.

Khoi (met wit tegen Adrian Kondakov uit de Verenigde Staten, rating 1991) kreeg het KoningsIndisch op het bord. Ook al zo’n opening waar dynamiek belangrijk is. Eerst lijkt Khoi beslissend voordeel te bereiken, maar als hij die kansen niet pakt, moet hij een ingewikkelde stelling verdedigen, die steeds minder slecht wordt. Dat doet hij op zeer goede wijze en uiteindelijk staat het volgende eindspel op het bord met zwart aan zet:

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.