Hoogmoed zonder val – Paul Keres – Zukertort 7½-2½

Hoe een avond in de Stichtse Taveerne een les voor Paul Keres kan zijn

Begin dit decennium speelde ik een schaaktoernooi in Praag. Ik had in de derde ronde net gewonnen van een grootmeester in een van mijn beste partijen ooit, en liet de partij in de bar zien aan mijn reisgenoten. Aan onze tafel zat ook een Serviër met een grote pul bier (niet zijn eerste) die bij al mijn zetten wel een kritische opmerking plaatste – het grootste deel van de tijd onzin, met af en toe een glimp van genialiteit. Ik nam deze man niet al te serieus en was dan ook verrast toen aan het einde van de analyse bleek dat deze man een van de hoogste ratingshouders van het toernooi was, van bijna-grootmeester-sterkte.

We raakten soort van bevriend – in ieder geval voor de duur van dit toernooi -, en zijn nog een keer goed op stap geweest. De Serviër zat al snel weer lekker in de olie en probeerde wat versiermoves uit. In de eerste en de tweede tent had hij weinig succes, totdat een taxichauffeur ons naar een plek bracht waar het volgens hem echt goed stappen was. Ook hier stapte de bijna-grootmeester ook meteen op een dame af, en tot zijn verbazing was ze zeer geïnteresseerd in zijn leven. Vol enthousiasme kwam hij dat tussendoor even vertellen, maar niet veel later troffen we hem beteuterd aan: hij had van de dame in kwestie op een gegeven moment een menukaart in zijn handen gedrukt gekregen, wat de aard van het etablissement onthulde: liefde bleek hier verkrijgbaar, maar wel tegen een financiële vergoeding. Onze groep heeft hier uiteraard smakelijk om moeten lachen, en de rest van het toernooi was hij tóch iets minder spraakzaam.

Afgelopen zaterdagavond kreeg ik een deja-vu naar de analyse-sessie met de Serviër. Ik liet weer mijn partij zien, er waren een aantal relatief stille toeschouwers, en er was één bijna-grootmeester die veel onzin en af en toe iets geniaals riep. De naam van deze man: Hugo ten Hertog. Hugo staat symbool van het Paul Keres van dit moment: in de winning mood, op de weg naar boven en vooralsnog niet te stoppen. Afgelopen maand heeft hij de grens van 2500 bereikt en is hij in de Belgische competitie op weg naar zijn derde grootmeesternorm. Keresianen kennen zijn onmiskenbare talent: hij wint praktisch elk intern toernooi. En Paul Keres zit op het moment in eenzelfde flow: afgelopen zaterdag wonnen álle externe teams, een ongeëvenaard machtsvertoon. Kampioenschappen lonken, niet in de laatste plaats voor het eerste team.
Lees verder op de website van Paul Keres

Over David van Kerkhof

David is FM en coacht schakers. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in de psychologie van het schaken en is een groot fan van de boeken van Jonathan Rowson. In het dagelijks leven is hij onderzoeker/adviseur in de zorg.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.