After Chess in Proeflokaal Hooghoudt met onder meer SISSA Kerstblitz, Doorgeefschaak en Atoomschaak

Het Schaakfestival Groningen is veel meer dan wat er zich in de speelzaal afspeelt. Sterker nog: het toernooi in Groningen is het gezelligste van Nederland, vooral dankzij de talrijke nevenevenmenten. Zo is er elke avond tijdens speeldagen in het Proeflokaal Hooghoudt op het Gedempte Zuiderdiep 61 in de binnenstad van Groningen, naast bier drinken, iets te doen voor schakers.

Voor deze activiteiten, variërend van snelschaaktoernooien tot een pubquiz, kan je opgeven bij Maarten Roorda, tenzij anders staat aangegeven. Dit kan bij voorkeur via de app en het liefst minstens een half uur voor aanvang (maar graag nog eerder). Proeflokaal Hooghoudt is een gezellig café, maar wel een stukje kleiner dan de speelzaal. Daarom geldt: vol is vol.

Ultimate Moves en Bullet, zaterdag 21 december om 20:30 uur
De informele opening van het Chess Festival. In twee partijen van 5 min met 10 sec increment nemen twee teams het tegen elkaar op. Om de 5 zetten draait een nieuwe speler in. Trashtalk wordt gewaardeerd.

Aansluitend wordt er een klein informeel tienrondig bullet toernooi gehouden (2 minuten p.p.p.p.). Ja, je mag de koning slaan! Deelname gratis. Pijzen in drankvorm.

Aanmelden voor Ultimate Moves en Bullet kan bij Maarten Roorda (06-28979404) of bij het dienstdoend barpersoneel. Prijzen in drankvorm. Max 20 deelnemers.

Doorgeefschaak, zondag 22 december om 20:30 uur
Schaken geen teamsport? Zeker wel, want het is weer tijd voor doorgeefschaak!

Nog even in het kort de regels: In deze schaakvariant voor tweetallen moet je in potjes van 7 minuten de stukken die je buitmaakt aan je partner geven zodat hij ze vervolgens in kan zetten. Dit mag echter niet met schaak en pionnen mogen niet op de onderste rij worden ingezet. Voorzeggen mag niet maar communicatie als: ‘Mag ik een paard of mag ik mat zetten?’ is wel geoorloofd. De gezamenlijke bordpunten bepalen het resultaat. De elfvoudig Nederlands Kampioen Erik Jan Hummel is naar verwachting ook van de partij.

Teams kunnen zich tot 20:00 aanmelden bij Maarten Roorda (06-28979404) of bij het dienstdoend barpersoneel. Prijzen in drankvorm. Max 20 deelnemers.

SISSA Kerstblitz, maandag 23 december om 20:30 uur
Al decennialang vaste prik rondom kerst: SISSA Kerstblitz. Snoeihard snelschaken dus, met heel veel gezelligheid.

Schaakclub SISSA organiseert het snelschaaktoernooi in voorrondes in groepen van 4 en finalepoules in groepen van 10. Meld je op tijd aan via het online inschrijfformulier; bit.ly/35AGLDT, of tot 20:30 in het café. Maximaal 30 deelnemers. Vol = Vol.

Geldprijzen beschikbaar. Inschrijving 5 euro, GM/IM’s gratis. Aanvang 20:30u, start 21:00u, prijsuitreiking circa 01:00u. Vijf minuten per persoon per partij, geen smoesjes. En je wordt niet thuisgebracht.

Schaken tegen de Beer, dinsdag 24 december, vanaf 21:00
Versla jij die grote, sterke beer met die sterke klauwen? Probeer het maar eens tegen grootmeester Sipke Ernst. Behalve snelschaken mag je hem ook uitdagen voor een potje armpjedrukken.

Je hiervoor van te voren opgeven is niet nodig, kom gewoon gezellig langs! Win je, dan krijg je een drankje naar keuze van de grootmeester.

Woensdag 25 (Eerste kerstdag) is het café gesloten.

Hands & Brains, donderdag 26 december om 20:30 uur
Twee gedachten, één ziel. Of: één stuk, twee zetten. Dat is in het kort Hands & Brains.

Net als bij Doorgeefschaak speel je met een partner. De een noemt het stuk of pion en de ander maakt de keuze welke en waarnaartoe. Omdat rokade begint met een koningszet, uit de zender deze wens door middel van het woord koning. Het is overigens best mogelijk dat de ontvanger een ander koningszet doet. Degene die de zet uitvoert bedient ook de klok. Ook hiervoor krijg je 7 minuten.

Aanmelden kan bij Maarten Roorda (06-28979404) of bij het dienstdoend barpersoneel. Prijzen in drankvorm. Maximaal 30 deelnemers. Aanvang 20:30, aanmelden tot 20:00.

Fischer Random, vrijdag 27 december om 20:30 uur
Het is alweer tijd voor het Tweede Noord Nederlands Open Kampioenschap Fischer Random. Vorig jaar ging de Tjechische grootmeester Vojta Plat er met de kluif van 75 euro vandoor. Ben jij z’n opvolger?

Je krijgt elke partij weer een andere beginopstelling voorgeschoteld. Speeltempo 7 minuten. Eerste prijs 75 euro, tweede prijs 50 euro en derde prijs 25 euro.

Aanmelden kan bij Maarten Roorda (06-28979404) of bij het dienstdoend barpersoneel. Deelname is gratis voor GM’s en IM’s, gewone stervelingen betalen 5 euro. Maximaal 32 deelnemers.

Pubquiz, zaterdag 28 december om 20:00 uur
Wie sprak de legendarische woorden: ‘A question that sometimes drives me hazy — am I or are the others crazy?’ En wat is de hoofdstad van Kalmukkië?

Ben van Os van schaakclub Assen verzorgt maandelijks een superleuke quiz. In teams van maximaal vijf wordt je kennis danig op de proef gesteld. De laatste pubquiz van het jaar, met speciaal een paar schaakvragen. Met de financieel zeer aantrekkelijke bonusvraag!

Aanmelden bij het dienstdoend barpersoneel. Teams van max vijf. Aanvang 20:00.

Atoomschaak, zondag 29 december om 20:30
Altijd als een als Dr. Stranglove te keer willen gaan op het schaakbord? Grijp je kans! Atoomschaak is een variant die niet voor iedereen direct duidelijk bellen gaat rinkelen. Maarten Roorda geeft op de avond zelf om 20:30 uur een korte uitleg over de regels.

Hier alvast even op een rijtje: Als je een stuk slaat dan explodeert het: dan wordt het slaande en het geslagen stuk van het bord gehaald. Daarna worden ook alle stukken die op velden staan die aan het aan het geslagen stuk grenzen: horizontaal, verticaal en diagonaal van het bord gehaald.Pionnen zijn de uitzondering op deze regel. Zij zijn de kakkerlakken van het spel: ze exploderen niet als gevolg van een aanval door een stuk, maar kunnen zelf wel laten doen exploderen als ze andere pionnen of stukken slaan. Explosies beperken zich tot de velden die liggen aan het veld waarop geslagen wordt. Dus stukken die op een afstandje staan worden niet geslagen. Een koning mag dus niet slaan: anders explodeert hij zelf.

Aanmelden kan bij Maarten Roorda (06-28979404) of bij het dienstdoend barpersoneel. Prijzen in drankvorm. Maximaal 30 deelnemers. Aanvang 20:30, aanmelden tot 20:00.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.