De Column van Kollen op het Schaakfestival

Het Schaakfestival presenteert met trots zijn nieuwe columnist: Zyon Kollen. De 24-jarige FM schaakt in de Meesterklasse voor Charlois Europoort en komt in de Bundesliga uit voor SV Lingen. Zijn beste resultaat is het winnen van het SPA Chess toernooi in Amsterdam in 2018, waar hij veel favorieten het nakijken gaf. Kollen heeft op het moment van schrijven een rating van 2347.

Kollen kent Groningen goed, hij studeerde er en speelde voor SISSA. Nu studeert hij Midden-Oostenstudies in Leiden. Behalve  een schaakknobbel heeft Kollen ook een talenknobbel: hij spreekt zes talen vloeiend, waaronder Fins , Zweeds en Portugees.

Naast studeren geeft Kollen ook schaakles, verzamelt én maakt zelf schaakspellen en schrijft geregeld recensies over schaakboeken op schaaksite.nl. Overigens geeft de jonge FM ook gewoon acte de présence als schaker in Groningen; hij neemt deel aan de A-groep waar hij voor een IM-norm gaat.

Kollen is de derde columnist op rij van het Schaakfestival, na Benno de Jongh in 2017 en Jaqcues Jambon in 2018. In verband met de commotie die ontstond na een column over Maurice Ashley van de hand van De Jongh en de vrouwonvriendelijkheid in vrijwel elke column van Jambon heeft de organisatie van het Schaakfestival nu voor een andere richting gekozen. Na twee verzuurde, oude mannen werd het tijd voor een jonge, frisse homoseksueel die wél kan schaken.

Overkoepelend thema in Kollens columns is geschiedenis en de dubbele moraal die soms in de schaakwereld heerst. Diverse zaken komen aan de orde die de gemoederen bezig houden in de moderne schaakwereld, zoals schaaktitels, vrouwenschaak, kleding en etiquette.

De column van Kollen verschijnen dagelijks  rond 11 uur ‘s ochtends op speeldagen in het Nederlands én Engels op de website van het Schaakfestival.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.