Friso dominant in match der boeren

Zoals elk jaar wordt bij het schaakfestival in Groningen een match gehouden tussen een Groningse jeugdspeler en een gearriveerde grootmeester. Dit jaar is rekening gehouden met de tijdgeest en gaat de match van vier partijen tussen Amsterdammer Friso Nijboer (2462) en Groninger Eelke de Boer (2332). Op papier zou dit een spannende match kunnen zijn waarbij de door Elo voorspelde uitslag 2.7-1.3 zou zijn, maar het verschil is al groter dan dat: Nijboer staat met 2-0 voor.

Als u het jeugdschaak volgt zou u kunnen weten dat de zestienjarige Eelke de Boer twee keer virtueel Europees jeugdkampioen is geweest (maar beide keren de titel in de laatste twee ronden verspeelde). Het is niet de eerste keer dat hij in Groningen een match speelt tegen een Amsterdamse grootmeester: twee jaar geleden was Dennis de Vreugt met 2.5-1.5 nipt te sterk voor hem. Nijboer blijkt echter goed voorbereid in een beide partijen kwam de Amsterdammer met voordeel uit de opening, zowel op het bord als op de klok. In de eerste partij gaf hij zijn tegenstander nog kansen op remise maar vandaag speelde de grootmeester een partij uit één stuk en de 2-0 voorsprong is ook terecht.

In de eerste partij bleek de witvoorbereiding van De Boer al na één zet overbodig: hij zal verschillende openingen hebben bekeken, maar geen Caro-Kann. Het werd een hoofdvariant met 4…Lf5 waarin wit iets te snel zijn c-pion opspeelde met 13.c4. Met 13…b5! pakte zwart het iniatief, paard op d5, aanval via de half-open b-lijn, pionwinst, dat was goed, nog een keer pionwinst, dat was een vergiftigde pion, en nadat wit een kwaliteit won was het even weer spannend. Er volgde echter meteen weer een fout en met paard, loper en dame kreeg zwart een beslissende aanval.

 

Met zwart speelt Eelke meestal de Najdorf en de witvoorbereiding van Friso was zeker niet overbodig. Een zet of vijftien zal hij thuis bekeken hebben, het leverde hem een mooie stelling op, zeker na nog een onnauwkeurige zet van zwart. Die kreeg weliswaar een actieve loper op d4, maar zijn pion op e4 was erg kwetsbaar. Op zet 22 begon Friso na lang nadenken een afwikkeling met daarin een schijnoffer die hem uiteindelijk twee gedekte vrijpionnen opleverde die spoedig op c5 en d6 stonden. Dat was net zo sterk als het klinkt en de rest was daarna niet moeilijk meer.

Morgen en overmorgen worden de laatste twee partijen gespeeld.

De foto’s zijn gemaakt door Harry Gielen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.