Schaakfestival ronde 6: Open vizieren en pikante details

Ook als grootmeester in bloedvorm komt er onvermijdelijk een moment dat je weer eens een toernooipartij verliest. Sipke Ernst speelde zijn partijen de laatste tijd zo gemakkelijk, dat hij het woord ‘toernooiwinst’ al voorzichtig in de mond nam. Niet gek als je net Hoogeveen hebt gewonnen, al zei Ernst er wel direct bij dat hij de Braziliaanse GM Alexandr Fier als een van zijn belangrijkste concurrenten ziet in Groningen. Wat wil je ook? Fier had ooit een rating van 2650, en dan snap je het spelletje echt wel een beetje, ondanks zijn behoorlijke daling op de ratingladder.

In hun onderlinge matchup in ronde 6 speelde Fier heel vlot, alsof het een soort rapidpartij betrof. Vanaf het begin was het duidelijk dat er een principiële clash aan zat te komen. Zwart wilde in een Grünfeld graag b5-b4 doorzetten, wit op zijn beurt had onaangename plannen met de witte koning. Na 20… Tb8 kwam de volgende stelling op het bord, die zich nog het best laat samenvatten als stilte voor de storm.

En inderdaad, al snel steeg de spanning naar het kookpunt. Om de vaart er een beetje in te houden, nam Fier niet eens de moeite om zijn toren van f8 weg te halen na 24. Lh6. Hij offerde de kwaliteit, in de hoop dat hij daarna een moordend initiatief kon ontwikkelen op de damevleugel. Maar hoe hard gaan die pionnen eigenlijk?

En ja hoor, Ernst-Fier ontwikkelde zich tot een geweldig gevecht! Na 29…Pc3 is er stelling ontstaan waarin de twee grootmeesters met open vizier het gevecht aan gaan.

Hier was 30.Dh6+ (een zet eerder was dit schaakje ook al heel krachtig) sterk geweest, met 30.Th7 en 31.Dh6 bracht wit zichzelf in moeilijkheden. Vanuit de diagramstelling ging het verder met 30.Th7 Kg8 31.Dh6 Dd4! 32.Txf7! Met dit torenoffer forceert wit remise. 32…Kxf7 33.Txc3 bxc3 34.Dh7+ Lg7 35.Le6+ Kf6 Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.