Schaakfestival Match #2: Nijboer slaat belangrijke slag tegen De Boer

Wat we in onze voorbeschouwing al vreesden, dreigt werkelijkheid te worden: Eelke de Boer heeft het erg moeilijk tegen Friso Nijboer. De gedachten gaan toch onwillekeurig uit naar Fischer – Taimanov en ook Fischer – Larsen, matches die beide in 6-0 eindigen, al doen we de talentvolle De Boer daar waarschijnlijk mee te kort. Bovendien gaat het bij de University Challenge om vier partijen, dus een stand zoals bij het tennis zullen we hier niet op het scorebord krijgen.<

De eerste beschietingen bij Nijboer tegen De Boer (Foto: Harry Gielen)

Geen verrassingen in de opening deze keer. Nijboer speelde zoals altijd 1.e4, De Boer reageerde met zijn geliefde Najdorf. Nijboer had voor deze korte match iets rustigs voorbereid: 6.Le2 en even later 9.Dd3. En het werkte: wit had na zeventien zetten een plezierige stelling. Twee lopers, de witveldige zal naar g2 gaan om de pion op e4 onder vuur te nemen. Eelke de Boer moest al vrij snel op eieren lopen om de partij in balans te houden.

Op zichzelf vond Eelke de Boer de juiste opstelling voor zijn stukken: de loper moest naar d4 en de dame naar e5. In onderstaande diagramstelling  zat Nijboer geruime tijd in de denktank.

Hoe staat het na 22.Lf4 Dh5 23.Ld6 e3? En wat is 22.Lxd4 cxd4 23.f4 d3 24.Dxd3 Dxb2? Handig gespeeld door Eelke, geef de tegenstander zoveel mogelijk om over na te denken. Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.