Fritz 17

Fritz 17

Het zal u niet ontgaan zijn dat ChessBase weer een nieuwe versie van Fritz op de markt heeft gebracht, namelijk Fritz 17. ChessBase werkt met updates voor ChessBase en Fritz in een cyclus van twee jaar. Dus het ene jaar komt er een update van ChessBase en het jaar erna komt er dan een update van Fritz. Bij ChessBase zitten we nu aan versie 15 en bij Fritz dus aan versie 17.

Fritz stamt zo’n beetje uit de negentiger jaren van de vorige eeuw. Ik kan me nog herinneren dat ik op het Hoogovens was in 1999. Ik maakte tijdens dat toernooi verslagen op het internet van het meisjestoernooi, inclusief foto’s en partijen die ik met de hand invoerde in kladblok. Op een gegeven moment kwam er een Duitse man mee staan kijken naar mijn werk en hij vond dat ik maar eens met hem mee moest gaan naar zijn auto. Hij deed de koffer van zijn auto open en die lag vol met cd’s. Met Fritz op die cd’s inderdaad. Hij gaf mij een exemplaar en gaf me het advies met dat programma de partijen in te voeren en te publiceren naar html. Die man was Frederic Friedel, een van de oprichters van ChessBase.

Sinds die tijd ben ik altijd een fan geweest van de ChessBase producten en ik ben zelfs een poosje dealer van ChessBase producten geweest. In 2010 kreeg ik de vraag vanuit Duitsland of ik misschien iemand kende die vertalingen naar het Nederlands wilde maken van de ChessBase producten. Nou, ik wist wel iemand want dat leek me een hele leuke klus voor mezelf. Sinds die tijd lever ik de Nederlandstalige Help files voor ChessBase en Fritz.
De opdracht krijg je zo begin november en dan ben ik daar wel enkele maanden zoet mee. Meestal is het na mijn kerstvakantie klaar. Als je op F1 drukt in Fritz of ChessBase krijg je mijn vertalingen te zien. Dat bestand wordt gemaakt in een programma dat Help&Manual heet en vanuit dat programma kun je ook exporteren naar een Word document of een pdf en je kunt er ook een website mee genereren. Dat laatste doe ik ook altijd en die zet ik dan online op een van mijn eigen websites. Onder aan dit artikel vind je de verwijzing naar meerdere vertalingen. Ook de Help files van SwissMaster voor Windows maak ik overigens met deze tool.

Fritz 17 is deze keer misschien iets minder spectaculair nieuw dan bij andere versies, maar er is toch zeker één nieuwe functie die ik hier graag met jullie wil delen en dat is de nieuwe manier om een openingen repertoire op te zetten. Het was in de vorige versies van ChessBase en Fritz al mogelijk om een openingen repertoire op te zetten door openingen op te slaan als partijen maar nu is daar veel meer werk van gemaakt en ik denk dat het heel veel clubschakers kan helpen hier mee aan de slag te gaan. Ook voor getalenteerde jeugdspelers kan het erg nuttig zijn denk ik.

Er is nu namelijk vanuit het hoofdmenu een nieuw tabblad Opening bij gekomen met daaronder een tabblad Mijn zetten en daar kun je je repertoire gaan opbouwen. Er wordt een standaardrepertoire meegeleverd en je kunt op vier niveaus voor zowel wit als zwart je repertoire invoeren en gaan oefenen. Dat doe je met de Drill functie. Je kunt eerst per opening gaan oefenen en als dat lukt, ga je over op het trainen van je hele repertoire. Je kunt het eens even bekijken in het hoofdstuk Repertoire van de handleiding.

Enkele hele duidelijke instructiefilmpjes zijn gemaakt door Matthias Wüllenweber. Matthias is een van de programmeurs van alle ChessBase en Fritz pakketten, maar hij is tevens eigenaar van ChessBase.

Verder zit er bij de nieuwe Fritz de Fat Fritz engine waar hoge verwachtingen van zijn. En er is best veel aandacht voor nieuwe 3D borden en stukken, maar zowel voor de Fat Fritz als de raytracing borden en stukken is een serieuze videokaart noodzakelijk. Bij Playchess heb je nu de mogelijkheid om de live uitzendingen te volgen van partijen die tot je openingenrepertoire horen. En er zijn betere en snellere manieren om partijen te exporteren naar social media.
Fritz 17 kost 80 euro. Je krijgt er een Premium ChessBase account bij voor een half jaar. Je kunt dan schaken op Playchess maar ook filmpjes over openingen van Herman Grooten bekijken en je kunt bijvoorbeeld de uitzendingen van Robert Ris volgen.

Help Files

www.susendian.nl/chessbase11/
www.susendian.nl/chessbase12/
www.susendian.nl/chessbase13/
www.susendian.nl/chessbase14/
www.susendian.nl/chessbase15/

www.susendian.nl/fritz13/
www.susendian.nl/fritz15/
www.susendian.nl/fritz16/
www.susendian.nl/fritz17/

8 Reacties

 1. Avatar
  HansJGdeLange 16 januari 2020

  Dag Frans,

  Met interesse je artikel gelezen. Weer zit ik met een MacBookPro vraag. Chessbase is er niet voor IOS. Tijden terug gebeld naar CB en er is zoals je zult weten toegang via CB-online tot de giga DB. (8 miljoen partijen). Maar veel analyse mogelijkheden ontbreken.

  Alleen. Ik ben ’n middelmatige clubschaker. En zoek gewoon een db waarin ik m’n gespeelde partijen kan plaatsen en….nu m’n vraag: Fritz 17 heeft veel veel leuke functies lees ik, leg je prima uit, maar ook voor IOS? Want dan zou ik met deze aanschaf toch geweldig geholpen zijn?

  Dank voor een eventuele reactie,

  vriendelijke groet,

  Hans

   

   

  • Avatar
   suske 17 januari 2020

   Hans,

   Als je echt met ChessBase aan de slag wil, dan heb je echt Windows nodig. Daar gaat voorlopig ook geen verandering in komen. Je kunt veel online bekijken maar om bijvoorbeeld je repertoire op te bouwen zul je echt een Windows machine moeten hebben.

   Groeten,

   Frans

 2. Avatar
  Chessfan 16 januari 2020

  Het word steeds slechter😡🥵😠

  Het heeft veel bugs, en fritz 17 engine slaat ook nergens op, het is erg zwak niet sterk geen verbetering en de engine heeft geen opties settings.

  Ik wide mijn geld terig maar dat kan niet 😠😠😠😠

   

  En geen Linux versie 😠😠😩🤔😭

 3. Avatar
  Duusker 08 februari 2021

  Zelf heb ik al een tijdje met deze drill-functie gewerkt.

   

  Nu heb ik een vraag: Kun je bij het oefenen ook aangeven dat je alleen (b.v.) de eerste 6 zetten wilt oefenen? Ik heb soms hele lange varianten ingevoerd maar zou liever oefenen met alle varianten en dan alleen de eerste zetten in plaats van 1 variant heel diep (want ik onthoud die nooit tot het einde toe).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.