De 75 zetten regel

De 75 zetten regel. Kent u die. Neen de 50-zetten regel is niet uitgebreid. Ja ik weet dat hij in het verleden wel een keertje is uitgebreid bij bepaalde stelling naar 76 zetten. Neen het is een vrij nieuwe regel. U kent natuurlijk wel de 50-zetten regel. Als er 50 zetten lang geen pion is verzet of een stuk is geslagen, dan kun je remise claimen.

Tientallen jaren gaf dat geen problemen. De zwakkere partij houdt nauwgezet de zetten bij (vroeger in tijdnood met streepjes) of de wedstrijdleider stond er naast als een gek te noteren. Als het heel snel ging dan had je soms twee arbiters nodig. De een schreef de witte zetten op de andere de zwarte.

Maar je mag als wedstrijdleider natuurlijk niet ingrijpen, er moet geclaimd worden. Nu ontstond er problemen door niet met name genoemde grootmeesters die niet met elkaar willen praten en geen remise claimen. Met het huidige increment kun je dat ook zeer lang volhouden. Dit natuurlijk tot ergernis van de organisatie en de toeschouwers. Vandaar de regel dat als er 75 zetten geen pion is gezet en of geen stuk is geslagen de partij remise is en de wedstrijdleider moet ingrijpen (art. 9.6). In hetzelfde artikel geldt dit ook voor drie/vijf keer dezelfde stelling. Na drie keer kun je claimen, na vijf keer is het remise.

Nu had ik niet verwacht dat deze regel veel zou moeten worden toegepast, maar afgelopen donderdag was het raak. In de KNSB-bekerwedstrijd tussen de Groninger Combinatie en Assen moest de wedstrijdleider ingrijpen. Een eindspel van Toren en paard tegen toren werd maar doorgespeeld. Met een increment van 10 seconden hoef je niet te noteren en daarom dacht de Asser speler dat hij niet kon claimen, want waar is het bewijsmateriaal.

lees verder

Over jan van os

Ik ben meer dan 55 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november 2020 ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.