WK-kandidatentoernooi in de media (4): Giri laconiek over coronagevaar tijdens toernooi

Anish Giri heeft na thuiskomst gereageerd op het afbreken van het kandidatentoernooi. Dat deed hij op diverse manieren, waaronder een interview met Robèrt Misset in de Volkskrant.

Giri in die krant: “Ik voelde me als een marathonloper die na 21 kilometer moet stoppen en te horen krijgt dat hij na een half jaar rust weer vanaf hetzelfde punt verder moet. Maar hoe dan?”

Giri vindt zichzelf een langzame starter en had om die reden liever een heel toernooi gespeeld dan twee keer een half toernooi. “Het is een raar idee, de één start nu eenmaal sneller dan de ander. Ik was slecht begonnen en had me net weer bij de achtervolgers gevoegd. Dat momentum ben ik kwijt. Hoe zal het gaan bij de hervatting? Bij die halve marathon kan ik me geen valse start meer permitteren.”

Van tevoren, in een bijeenkomst met de spelers, had FIDE-president Djorkovitsj Giri het gevoel gegeven dat hij alles onder controle had. Op 16 maart werden in Rusland alle sportevenementen geannuleerd, maar het schaken mocht doorgaan omdat het een dag eerder was begonnen. Giri had zich bewust afgesloten van het nieuws. Grisjoek vond de sfeer steeds grimmiger en Caruana had liever niet gespeeld.

Giri vond de opening met 1500 mensen belachelijk, maar de spelers waren er niet bij. Hij vertelt verder dat hij vertrouwen had in de artsen en hun tests. Giri: “We schrokken ook niet, toen Nepomniatsjtsji een dag hoestend en proestend zijn partij speelde. Hij werd opnieuw getest op het coronavirus, de uitslag was negatief.”

Giri heeft het gevoel dat hij zich moet verdedigen voor het feit dat het toernooi aanvankelijk toch doorging. “Ik dacht dat mensen het mooi vonden dat er ergens op de wereld nog aan topsport werd gedaan. Ik weet zeker dat onze partijen een troost waren voor de miljoenen schaakliefhebbers online. Ze hadden ondanks alle beperkingen die het coronavirus ons oplegt dagelijks iets om naar uit te kijken.”

Terug naar Amsterdam zaten Giri en l’Ami in een vol vliegtuig, waar veel mensen zich niets aantrokken van de strenge voorzorgsmaatregelen. Dat vond Giri onveiliger dan het schaaktoernooi. Tot slot geeft Giri toe dat er momenteel grotere problemen zijn en dat het kandidatentoernooi bijzaak is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.