Anish Giri oppermachtig in MrDodgy Invitational

Dit weekend werd op Chess24 de MrDodgy Invitational gehouden, een knockouttoernooi met acht spelers. Gespeeld werd met vijf minuten per partij, maximaal 12 partijen in een match (exclusief eventuele armageddon). Anish Giri was vooraf een van de favorieten en dat hij gewonnen heeft is niet heel verrassend, maar de manier waarop wellicht wel. Hij won zijn drie matches met respectievelijk 7-3 (tegen Fressinet), 6.5-2.5 (tegen Korobov) en 7-2 (tegen Navara). Giri verklaarde specifiek getraind tete hebben om beter online te snelschaken en dat betaalt zich uit, want  hij mag zich daarom nu de gelukkige eigenaar noemen van de volgende foto.

MrDodgy is een soort van cultfiguur op Chess24 en hij kreeg met medewerking van de server de gelegenheid om zijn eigen toernooi te organiseren. Dat werd dus een snelschaaktoernooi met een speeltempo dat tegenwoordig ongebruikelijk is: 5 minuten per partij, geen increment. Gevlagd moet er worden! Er waren wel meer dingen ongebruikelijk, zoals de eerste prijs, (zie hierboven, een foto van MrDodgy op een paard, al was er ook wat prijzengeld) en de match in de eerste ronde tussen Giri en Fressinet. Maar eerst: wat vindt de belangrijkste aandeelhouder van Chess24 van het toernooi?

Onduidelijk is waarom, secondant Heine Nielsen wist van niets en deed gewoon mee. Terug naar de match uit de eerste ronde. Ik schakelde in en zag iets dat ik heel opmerkelijk vond. Giri zat namelijk de hele match bij Gustaffson in de uitzending! Al chattend over van alles en nog wat (waaronder de partij) deed hij zijn zetten. Wat bleek: de Fransman had er toestemming voor gegeven onder de voorwaarde dat Gusti af en toe zetten zou voorzeggen. De volgende dag beklaagde hij zich bij de host, “Dat je zou voorzeggen was prima, maar ik had niet verwacht dat je ook goede zetten zou voorzeggen!” Ook over zijn tegenstander was hij niet te spreken. “Eerst droogt hij me af met 7-3 en vervolgens zegt ie op Twitter dat ik beter speelde dan hij verwacht had…”

 

De tweede match tegen Anton Korobov was potienteel lastig, die had immers de dag ervoor 7.5-2.5 van Peter Heine Nielsen gewonnen. Maar weer werd het niet spannend, 6.5-2.5. Giri toonde in de match wel een nieuw concept in de Koningsindische hoofdvariant:

Hier speelde hij 14.h4!? Dat verzwakt zijn eigen koningsstelling, maar het houdt ook voorlopig g5 tegen. Het pakte goed uit en het werd een mooie overwinning (let ook op het slot!) die het naspelen waard is.

Ook over de finale dacht ik dat het spannend zou worden, want  David Navara had de dag ervoor Peter Svidler met 7-2 vernietigd. Hij speelde vandaag echter trager en slechter dan gisteren (Navara: ik besloot om me voor de finale voor te bereiden en voor het eerst sinds tijden weer echt naar openingen te kijken, maar dat heb ik te lang gedaan waardoor ik vandaag vermoeid was. Mijn eigen fout natuurlijk.) De manier waarop hij de eerste partij verloor zal voor zijn mentale staat ook niet geholpen werden. In de volgende stelling ging hij door zijn vlag:

Daar werd na afloop over gesproken. Giri had bewust naar een eindspel met vier tegen drie op een vleugel afgewikkeld omdat hij meer tijd had (in plaats van na te denken over een mogelijk betere mogelijkheid) en met een pion meer mag je het natuurlijk proberen, daarnaast is de klok een onderdeel van het spel. Navara is wel iemand die zelf op het einde (toen zwart geen realistische winstkans meer had) waarschijnlijk remise had gegeven. Een paar partijen later speelde hij echter toren-paard tegen toren-loper met fgh vs fgh door (en meer tijd op de klok). Terecht, er zijn wat kleine kansjes, al moet je niet een pion weggeven (de screenshot hierboven is uit die partij). Giri was ook blij dat zijn tegenstander dat eindspel doorspeelde, zodat hij zich minder schuldig hoefde te voelen over zijn vlagoverwinning. Los daarvan is 7-2 winnen heel overtuigend natuurlijk.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.