Giri wint de tweede set van Grischuk en is halve finalist

Vandaag was het dubbel feest in huize Giri. Behalve het feit dat hij jarig was, won hij in de Chessable Masters de tweede set van snelschaakkanon Alexander Grischuk overtuigend met 3-1. Overtuigend? Misschien niet helemaal want bij een stand van 2-1 ondervond hij toch nog wat bange momenten in de laatste partij. Daarover dadelijk meer.

Giri had na een remise in de eerste partij een gelijke stand in partij twee. Na twee zetherhalingen trok hij de stoute schoenen aan en ging hij de derde zetherhaling uit de weg en besloot hij op winst te spelen in een eindspel van ieder twee torens, voor wit een loper en zwart een paard. Met zo’n paard weet Giri meestal wel raad en inderdaad slaagde hij er, na wat onnauwkeurigheden van zijn tegenstander, in om vuist te maken over de tweede rij. Zijn torens drongen daar naar binnen en het paard maakte van b6 een lange tocht (b6-c8-e7-g6) naar h4 waar het triomfantelijk de winst bezegelde.

 

39…Ph4!
Met dit paard op dit schitterende veld is alle tegenspel aan banden gelegd en krijgt zwart een enorme druk tegen de witte koningsstelling waar geen verweer tegen mogelijk was.

Dus ging hij met 1,5-0,5 zijn witpartij in, maar hij vergiste zich, want in een totale remisestelling blunderde hij zomaar pion d4 weg. Het resterende toreneindspel van vier tegen drie is natuurlijk te houden, maar dan moet je flink aan de bak als de tegenstander dat gaat proberen. Grischuk kwam nog een heel eind, maar zo’n eindspel verdedigen is Giri wel toevertrouwd: remise.

Toen kwam die ongelooflijke vierde partij met veel spektakel. Er liep iets mis in de opening en in het vroege middenspel want Giri stond waarschijnlijk op een gegeven moment verloren. Maar zoals het altijd gaat in scherpe stellingen met voor beide spelers weinig tijd, gaat het er om wie op dat moment het meest scherp rekent. En dat bleek Giri te zijn, want een onachtzaamheid van Grischuk werd door een geweldige tegenaanval op fraaie wijze afgestraft. Er zaten veel mooie varianten in die laatste partij en die heb ik voor u op een rijtje gezet in de analyse. Vergeet u vooral de varianten van Svidler (met een dameoffer van zwart) na te spelen. In de post-mortem, met de jarige job in de uitzending, liet Svidler de variant nog een keer zien en Giri beaamde dat hij hem ook had gezien, maar toen kwamen de heren erachter dat er een geweldig lek in het offer zat. Ze keken niet verder hoe het dan wel had gekund, want als zwart de zetten omdraait (de eerste zet wordt de tweede en de tweede dus de eerste) wint zwart simpel. Laten we even kijken:

In deze scherpe stelling heeft Grischuk met De2-c2 zojuist flink misgegrepen en laat hij hiermee het initiatief aan zijn tegenstander. Dat laat Giri zich maar eenmaal zeggen:
22…Pcb4! 23. axb4 Pxb4


Prachtig gezien.
24. Txd8
De witspeler probeert er met een dameoffer nog iets van te maken. Maar met adequaat spel weet Giri het tegenspel volledig te ontregelen met 24…Pxc2 25. Txa8 Pxe1 En zwart stond op winst. Maar het ging natuurlijk om 24. De2, want hier brulde Svidler dat 24…a3?! een vernietigende aanval zou opleveren. Hij kwam met een variant die Giri ook had gezien tijdens de partij, maar die bevat een groot lek… 25. bxa3 Pa2+ 26. Kb2 (zie analysediagram)

26…Dxa3+?? Altijd leuk om zo’n zet uit je mouw te schudden, maar…
27. Kxa3 Ld4+ (zie analysediagram)
en nu keken ze allebei naar 28. La4 hetgeen fraai mat gaat inderdaad: 28…Txa4+ 29. Kxa4 Ta8+ 30. Kb5 c6#.
Ziet u de weerlegging?

Hoe kan zwart dan wel winnen?

In elk geval heeft Giri een taaie tegenstander weten af te schudden en morgen heeft hij een rustdag omdat Nakamura en Ding na een 1-1-stand in sets nog even verder mogen vluggeren…

De partijen:

Grischuk – Giri (analyse tweede partij)

Grischuk – Giri (analyse vierde partij)

Alle partijen:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    pengschaak 30 juni 2020

    Leuke verjaardagscadeau voor Giri! Leuke analyses Herman! Jammer dat 26…Dxa3 net niet is. Maar we blijven dromen!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.