Giri naar finale Chessable Masters

Anish Giri heeft zich geplaatst voor de finale van de Chessable Masters. Vandaag won hij de derde set (en daarmee de match) tegen Nepomniachtchi door na 2-2 in de rapidpartijen het snelschaken met 1.5-0.5 te winnen. Onze landgenoot ontmoet in de finale Magnus Carlsen die gisteren al zijn match tegen Liren Ding had gewonnen. Een droomfinale dus! Morgen om 16:00 uur is de eerste partij van de eerste set, de tweede en eventuele derde set worden zaterdag en zondag gespeeld.

De derde set begon slecht voor Giri, want in de eerste partij overspeelde Nepo hem. Toch was de Rus niet helemaal scherp, want hij miste in onderstaande stelling een winst. Ziet u het wel?

Het werd uiteindelijk een typisch geval in dat de speler die de voorlaatste fout maakte won, waarbij gezegd moet worden dat Nepo ook veel meer tijd had.

In de tweede partij sloeg Giri terug, daarbij geholpen door twee fouten op rij van zijn tegenstander.

Meteen 35…Td8 is goed hier, maar je moet wel je toren op h6 houden. In de partij kwam 35…Th1+? 36.Kd2 Td8? 37.Txf5! met stukwinst. Na zo’n blunder wil je even van het scherm verdwijnen.

De derde en vierde partij waren relatief evenwichtige remises en dus moest er gevluggerd worden. Giri speelde met zwart remise, kwam met wit gewonnen te staan, maar met een minuut op de klok is de volgende stelling heel tricky.

Heel knap dus dat Giri de enige overtuigende winst voor wit vond! En heel knap dat hij de finale gehaald heeft. Daarin is Carlsen natuurlijk favoriet, vond ook Giri zelf, en hij deed mog een boel neutrale uitspraken, maar na  aandringen een Noord-Hollandse grootmeester kwam de twitterkoning met de uitspraak “Ik zal hem pletten als een vlieg, Yasser”. Maar met een tussenstand van een Twitchpoll (“Wie wint de finale”) waarin Giri meer stemmen dan de dan de wereldkampioen kreeg was hij het toch niet eens: “Wat is er mis met jullie publiek?” Maar wie weet krijgt de meerderheid gewoon gelijk. Giri heeft in de Carlsen Invitational echter al een minimatch van Carlsen gewonnen, dus hij is zeker niet kansloos!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.