Schaakrubriek Johan Hut d.d. 3 september 2011

Johan Hut is op 15 mei 2020 overleden. Uit waardering voor alles wat Johan voor Schaaksite (en schakend Nederland) heeft gedaan laten wij de lezers voortaan op de zaterdag/zondag van zijn schaakrubriek(en) genieten. Deze week over Robin van Kampen.

.
.

Weer toernooizege voor Robin van Kampen

Eind juli won Robin van Kampen een toernooi in Dortmund en was daardoor de jongste Nederlander die ooit grootmeester werd. Op deze plaats besteedde ik daar geen aandacht aan. Van Kampen werd niet boos, haalde zijn schouders op en won vorige week het BDO-toernooi in Haarlem.

Jonge Nederlanders scoren aan de lopende band meesternormen en ook grootmeesternormen zijn niet zeldzaam meer. Ze zijn ook niet altijd even opwindend, bijvoorbeeld als iemand het doet met een vierde plaats in een open toernooi. Het leuke van Van Kampen is, dat hij ze vaak gepaard laat gaan met toernooiwinsten. Bovendien zijn het bij hem altijd records. Met veertien jaar was hij de jongste Nederlandse meester, nu is hij met zestien de jongste Nederlander die ooit grootmeester werd.

In 2009 scoorde Van Kampen zijn eerste meesternorm in de Batavia-tienkamp in Amsterdam. Hij won het toernooi, samen met de Israëliër Ilan Manor. Een paar weken later scoorde hij in Frankrijk zijn tweede norm, vervolgens werd hij na Jan Timman de tweede schaker die al op zijn veertiende jeugdkampioen van Nederland werd. In juli scoorde hij zijn derde meesternorm in de Atlantis-tienkamp in Groningen en weer ging dat gepaard met een toernooizege, nu met anderhalf punt voorsprong op de nummer twee. Een paar maanden later behaalde hij op het Europees kampioenschap tot zestien jaar de zilveren medaille.

Het jaar 2010 verliep minder voorspoedig, maar in augustus scoorde hij in het BDO-toernooi wel zijn eerste grootmeesternorm en in december in Groningen zijn tweede. Die tweede norm was weer een toernooizege, die hij wel met vijf andere spelers moest delen.

Dit jaar miste Van Kampen zijn derde grootmeesternorm in Amsterdam (Batavia) en Tel Aviv op een half punt. Dat betekent nog steeds dat hij daar goed scoorde. Op Corsica voldeed hij wel aan de score, maar kreeg hij te veel Fransozen tegen zich, zodat het niet als internationale norm gold. Het was duidelijk dat de titel eraan zat te komen en die kwam eind juli in het Helmut Kohl Turnier in Dortmund, een tienkamp waarin Van Kampen opnieuw als winnaar eindigde. Drie normen zijn voldoende om de grootmeestertitel aan te vragen.

Vaak vallen schakers na het behalen van een titel even in een gat, maar Van Kampen ging gewoon door. Echt lekker begon hij niet, vorige week in Haarlem, hij startte met vijf remises. Een eindsprint van vier overwinningen leverde hem echter de gedeelde toernooiwinst op, met de Russische grootmeester Maxim Turov. Behalve dat Robin van Kampen jong grootmeester is geworden, heeft hij ook een imponerende lijst van toernooizeges opgebouwd. Ook heeft hij een leuke, vlotte speelstijl en is er in zijn partijen vaak wat te beleven. Zoals vorige week in Haarlem in de zevende ronde.

Van Kampen-D’Costa

1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 e6 6.g4 h6 7.h3 Pc6 8.Le3 Ld7 9.Dd2 a6 10.f4 Dc7 11.0-0-0 Le7 12.Kb1 Normaal in het Siciliaans valt wit aan op de koningsvleugel en zwart op de damevleugel. De bedoeling van Kb1 is om Tc1 en c4 te spelen, waarna wit controle heeft over de c-lijn en weinig te duchten heeft van tegenaanval. 12…Pxd4 13.Dxd4 Lc6 14.Lg2 e5 15.Dd2 b5 16.Thf1 b4 17.Pd5 Lxd5 18.exd5 exf4 19.Lxf4 Tc8 20.Tc1 Pd7 Het is al niet aantrekkelijk meer om te rokeren, omdat wit dan direct g5 speelt. In het midden staat de koning echter ook niet goed. 21.Tfe1 Pe5 22.c4 Dc5 23.Le3 Lg5

Heel slecht voor zwart is 23…Dc7 24.c5 dxc5 25.Lxc5 Lxc5 26.d6. Na de tekstzet mag wit met 24.Lxg5 hxg5 25.Dxg5 een pion winnen en staat dan ook prima, maar zwart heeft dan wel een sterk paard. Van Kampen komt met een grappig kwaliteitsoffer. 24.Lxc5 Lxd2 25.Lxd6 Lxe1 26.Txe1 f6 27.c5 Kf7 Na 27…Td8 (zwart wil maar wat graag op d6 slaan) 28.Lxe5 fxe5 beveelt Dimitri Reinderman op Schaaksite.nl 29.Kc2 aan. Wit wil de e-lijn nog even dichthouden en zijn koning rent naar de vrijpionnen. 28.c6 a5 29.Lxe5 fxe5

30.d6 Zelfde idee, na 30.Txe5 The8 krijgen de zwarte torens iets meer lucht, al staat wit dan nog wel gewonnen.30…Ke6 31.Td1 Thd8 32.Le4 g6 33.d7 Tc7 34.Kc2Mooi. Zwart kan bijna niets doen en voor je het weet staat de witte koning op b6. 34…Ke7 35.Kb3 Tf8 36.Ka4 Kd8 37.Td6Zwart geeft het op. Wits primaire dreiging is Te6, Lg6 en Te8. Als zwart dat verhindert met 37…Ke7, peuzelt wit eerst rustig alle zwarte pionnen op.

Partij in de viewer:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.