Glorney Ronde 4: Winst op Ierland, over pannenkoeken en perenijsjes

Het toernooi is al weer toe aan de 4e ronde en de verschillen worden langzamerhand zichtbaar.  Waar we de afgelopen jaren steeds andere koplopers en goede teams hadden in de verschillende cups, is dat dit jaar echt anders.

Na 3 ronden staat het er als volgt voor: Wales en Schotland hebben bij alle cups de 5e en 6e plaats in handen.  Dit lijken overall de zwakste teams dit jaar.  Ierland en Belgie staan bij 3 van de 4 cups nu op een 3e en 4e plaats, terwijl Engeland en Nederland de topposities nog hebben. Behalve bij Gilbert, daar doet Nederland het iets minder goed.

Een vraag die ook regelmatig gesteld wordt aan Pathena is die over fair play. Een terechte vraag natuurlijk, want met 45 minuten en 15 seconden increment zou er best wat raars kunnen gebeuren.  De organisatie heeft dit echter ondervangen, door niet alleen te vertrouwen op Lichess, maar ook worden alle partijen door de FIDE Fair Play Screen gehaald. Helaas is dit nodig, maar we mogen dan ook wel vertrouwen in hebben, dat de juiste beslissingen worden gemaakt.

Maar goed, naar het echte schaken, want daar gaat het tenslotte om.  Ierland is ook sterk opgekomen en wetende dat Engeland of achterhaald moest worden, of ons op de hielen zat, was dit van te voren al weer een kraker.  Vorig jaar was Ierland organisator van Glorney en zaten we op de grens van Noord-Ierland en Ierland.  Een bijzondere locatie, zeker in het licht van Brexit, maar ook een historische locatie, want je hoefde maar even Noord-Ierland binnen te lopen (dat kan nu nog in ieder geval) en de herinneringen aan de oorlog in Ierland zijn gelijk overal te zien.  Maar dat de Ieren een toernooi kunnen organiseren, zagen we vorig jaar.  Nu hebben ze ook nog een sterk team op de been gebracht.

Glorney

Bij Glorney werden om half 8 4 partijen gestart bij Team NL.  Siem kon niet op tijd zijn en zijn tegenstander was zo sportief om akkoord te gaan met een half uur vertraging.  Jonas Hilwerda is inmiddels niet meer te stoppen en liet even zien dat hij in vorm was.  Een mooie overwinning voor hem!  Rembrandt Bruil had een spannende partij die tot op het laatst in evenwicht bleef, hij bleef het proberen, maar hij kwam er niet doorheen.  Remise is dan logisch, zeker met zo weinig tijd.  Een mooie overwinning wist Eline Roebers te behalen, niet makkelijk, wel mooi.  Onno speelde (zoals hij zelf zei) als een pannenkoek. Het werd dus een verliespartij.  Maar onze kopman Siem van Dael weet van geen wijken!  Hij speelde een partij uit een stuk en sloot die mooi winnend af.  Een mooie 3,5 – 1,5 overwinning!

Kopman Siem van Dael pakt weer een belangrijk punt (foto Familie van Dael)

Gilbert

Soms is de schaakwereld ook maar een kleine wereld. Dana Verheij kwam er in de voorbereiding achter dat ze haar online tegenstandster vorig jaar op het EK ook al is tegengekomen.  Maar voordat Dana klaar was, scoorde Robin Duson al haar 4e punt.  Een ijzersterke tegenstandster had ze wel, maar ja, als die door haar vlag gaat.  Zo staat Robin nog steeds op 100%.  Dana had een partij die alle kanten op kon.  Spannend tot het laatste moment en uiteindelijk kon Dana het nipt remise houden. Van Jule Cordes weten we dat ze uitstekend kan schaken.  Het zat allemaal niet mee dit toernooi, tot vandaag.  Het was erg spannend, maar ze kreeg haar pion aan de overkant en dus ook de overwinning. Het team wint met 2,5-0,5 en dat is knap, want het Ierse team was sterk. Mooi gedaan!

Dana Verheij speelde een spannende pot (foto Emmy Verheij)

 

Robinson

Op Dylan Achutan staat voorlopig geen maat!  Opnieuw een overwinning en zo houdt hij zijn 100% score en gaat hij voorop in de strijd. Binnen het uur zorgde hij voor het eerste punt van de avond!  Het Robinson team wist wat ze moesten doen om nog kans op de titel te krijgen. Dik winnen!  Na een uur spelen kwam het tweede punt.  Ciro Catalan kwam nooit in de problemen en pakte een prima punt.  Romayn Brandsma was minder gelukkig.  Hij trapte in een trucje en was gezien.  Ook op Oscar Klaren staat geen maat dit toernooi.  Opnieuw wist hij snel en goed een belangrijk punt te pakken voor het team. Kopman Leandro Slagboom speelt een goed toernooi, maar kwam er tegen een stugge Ier niet doorheen.  Dan is remise een logische uitslag.  Leandro is op vakantie in Duitsland en lijkt op diverse plekken te stuiten op grote schaakborden, zodat hij tussendoor nog even kan oefenen.  En dat werkt!  Het Robinson team won uiteindelijk met 3,5-2,5.  Niet genoeg om in te lopen, maar nog wel genoeg om in de top mee te blijven draaien.

Leandro Slagboom traint onderweg op vakantie (foto Familie Slagboom)

 

Stokes

Met de Lichess ratings is soms genoeg aan de hand.  Hayun speelde tegen iemand met een FIDE rating van nog geen 1000, maar bij Lichess was dit het dubbele. Ga je dan maar eens goed voorbereiden.  Maar wie anders dan Prajit Sai Kumar pakte mooi het eerste punt. Gevolgd door de wat zieke Tommy Grooten.  Tommy had wat last van de warmte en kwam niet echt in zijn spel, maar een paracetamol doet wonderen en staat niet op de dopinglijst!  Wat ook niet op de dopinglijst staat zijn perenijsjes.  Die werden aangeraden door volgers van het team.  En laat dat nu net de favoriet van Tommy zijn.  Gezien het weer van morgen is dat wellicht voor alle spelers aan te bevelen.  Beter dan pannenkoeken. Overigens was dit niet de enige stress in huize Grooten.  Op het “moment supreme”  viel het wifi signaal bij de laptop van Tommy weg.  Door in allerijl een hotspot aan te brengen, werd net op tijd de verbinding hersteld. En het punt binnen gehaald.  Daar kan Liren Ding nog wat van leren. Het Stokes team weet wat het moet doen: Winnen! En ook Lauri Maris stormt maar door,  een mooie overwinning houdt haar op een 100% score!  Hayun liet zich niet in de war brengen door de hoge Lichess rating van de tegenstander en wist gedecideerd te winnen!  Ook Arthur de Winter blijft maar winnen.  Een solide partij leidde tot een punt voor onze kopman bij Stokes. Als laatste was Polle van Arendonk klaar. Ongelijke lopers, een pion meer en weinig tijd op de klok.  Remise was logisch. Met 5,5-0,5 een prima overwinning, waardoor het team aan de leiding blijft!

Lauri Maris speelt een fantastisch toernooi (foto Familie Maris)

 

Met een 15-5 werd het sterke Ierland naar bed gestuurd.  Een stevige overwinning, maar de prijzen worden pas morgen definitief verdeeld. Voor ons wacht België.  Die wil Team NL morgen graag “ een patat geven”. Nederland heeft de smaak te pakken en kijkt uit naar het toetje in ronde 5.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.