Nederlands team in Glorney: Winst Gilbert Cup, 3x tweede

Team NL heeft een fantastisch resultaat neergezet in de online Glorney Cup.  De Gilbert Cup werd binnengehaald door Robin Duson, Dana Verheij en Jule Cordes.  Voor Glorney, Robinson en Stokes was er een mooie tweede plaats.  Engeland was hier net wat te sterk.

Online schaken blijft toch een uitdaging.  Gisteren schreven we hoe de organisatie er mee om gaat, en wisten we al van 2 gevallen, enkele uren voordat de laatste ronde zou beginnen werden we als teams opgeschrikt dat er maar liefst 4 gevallen bijkwamen.  Helaas zat hier ook een speler van Team NL tussen.  Het is niet leuk, zeker omdat juist ook teams worden gedupeerd.  We kunnen uiteraard geen uitspraak doen of het allemaal terecht is, maar we conformeren ons aan de spelregels van Glorney.

Hierdoor ontstond aan het begin van de 5e ronde wel een bijzondere situatie.  Ons Gilbert team (van Robin, Dana en Jule) stond opeens eerste en komt dus terug vanuit verloren positie.  Maar ons Stokes team overkwam het tegenovergestelde en dat is jammer voor het team.  Bij Glorney waren er wel wat wijzigingen, maar ging het nog steeds tussen Engeland en Nederland, terwijl bij Robinson weinig veranderde.

Alle spelers moesten dit even verwerken en wij verwelkomden Mees van Batenburg als invaller bij Stokes.  De Nederlandse organisatie was de afgelopen dagen al flink aan de bak, maar in de uurtjes voor de laatste ronde was het helemaal spitsuur.  We mogen met elkaar concluderen dat het deze week een mooi toernooi was, maar dat we volgend jaar liever weer tegenover elkaar aan de borden zitten.

De laatste ronde dus, en we spelen nog ergens voor.  Zeker bij Glorney en Gilbert, en je weet het nooit bij Robinson en Stokes, maar in ieder geval tweede zit er zeker in.  Belgie was de tegenstander en vooraf kwamen al diverse Vlaamse uitdrukkingen voorbij die te maken hadden met het feit dat alle spelers een dikke overwinning wilden halen.  In de voorbereiding zagen we al perenijsjes en ijszakken in de nek.  Voor zover we weten controleert Lichess daar niet op, dus allemaal geoorloofd.

Glorney

Siem van Dael gaf al het voorbeeld in de appgroep.  5-0 winnen?  Natuurlijk doen we dat.  En Onno Elgersma schreeuwde bij het bekend worden van de indeling al gelijk: VOORBEREIDEN.  Het team had er zin in, knallen tegen de Belgen.

Siem was als eerste klaar, 2x remise uit de weggegaan.  Hij moest daarvoor wel wat lelijke zetten doen en de 3e keer remiseaanbod kon hij niet weigeren.  Alle ogen waren dan ook gelijk gericht op de Engelse borden, kon daar nog een misstap gezien worden?  In ieder geval deed Rembrandt goede zaken.  In een strak opgebouwde partij wist hij een belangrijk punt binnen te halen.  Jonas Hilwerda won ook. Hij maakte het (volgens eigen zeggen) nog wel even spannend, maar het punt was binnen en de solide voorsprong ook.  Helaas kon Onno zijn goede vorm van de eerste dagen geen voorgang geven en verloor hij.  Eline Roebers wist uiteindelijk nog een remise aan haar totaal toe te voegen.  Niet genoeg voor de winst van Glorney, maar wel een hele mooie tweede plaats.  Volgend jaar gaan we (met in ieder geval Jonas) er weer voor.  Dat ding moeten we nu toch een keer winnen!  Allemaal goede prestaties van de teamleden, waarbij Siem en Rembrandt als debutanten het heel goed deden.

Gilbert

Wat voor het ene team vervelend is, is opeens voor een ander team een positieve verrassing. Van plaats 4 naar plaats 2 naar plaats 1.  Robin, Dana en Jule staan opeens na 4 ronden eerste.  De tweede plaats is voor Ierland, dus een goed resultaat tegen de Belgische dames zou zomaar opeens kunnen leiden tot Cupwinst.  Maar eerst moest er natuurlijk nog geschaakt worden.  Het werd steeds spannender.  De concurrent Ierland verloor op bord 3, terwijl Engeland het 3e bord had leeggelaten.  2 punten zouden genoeg zijn voor de winst.  Maar ging dit lukken? Robin had alle voorgaande wedstrijden gewonnen en was dus met name verantwoordelijk voor de goede positie van het team.  Helaas ging het in de laatste ronde fout voor haar.  Een verliespartij.  Toch speelde ze een meer dan uitstekend toernooi.

Maar waar Robin in de vorige 4 ronden belangrijk was voor de overwinning, waren het nu de andere dames. Dana Verheij speelde een mooie wedstrijd en ging er terecht met het punt vandoor.  Het verlossende punt kwam van Jule Cordes.  Matig begonnen aan het toernooi, maar de laatste 2 ronden op stoom.  Zij scoorde het punt waardoor de Gilbert Cup werd veroverd.  Een fantastisch resultaat van dit drietal!  2-1 gewonnen van de Belgen, maar nog mooier is het winnen van Gilbert!

Dana viert de winst van de Gilbert Cup! (foto Emmy Verheij)

 

Robinson

Bij de boys van Robinson was er even de hoop, dat zij evenals het Gilbert team dichterbij gekropen zouden zijn, maar bij Robinson was niets veranderd.  En dat betekende gewoon lekker schaken, de Belgen verslaan en een mooie teamprestatie neerzetten.  Dat lukte niet bij Romayn Brandsma.  Een trippende muis (volgens Romayn) zorgde voor een spookzet en het einde van de partij.  Nu kunnen we ons natuurlijk van alles voorstellen, wat dan een trippende muis precies is, maar de uitdrukking alleen is al mooi.  Minder mooi dus voor Romayn, die een Belgische dame liet ontsnappen.  Feit is dat zijn muis al vaker tripte (of is het tripde?) en dat het voor Romayn tijd is voor een diepte investering:  een nieuwe muis!

De 1-1 werd al snel op het bord gezet.  Wie anders dan Dylan Achutan.  Een fantastische 100% score.  Hij heeft een belangrijk aandeel in de topnotering voor dit team!  Een mooie snelle overwinning!

Voor Robinson bleven de overwinningen vervolgens binnen lopen.  Eerst was het Ciro Catalan die een uitstekend toernooi bekroonde met een mooi punt en daarna kwam Roger Labruyere uit zijn dipje van de vorige ronden, door gedecideerd zijn Belgische tegenstander opzij te zetten.  Helaas blunderde vervolgens Oscar Klaren een toren weg en dus ook de partij.  Maar ook hij kan terugkijken op een mooi toernooi!  De laatste die nog bezig was, was Leandro Slagboom.  Hij stond verloren en het zag er niet best uit.  Maar blijkbaar is niet alleen in China af en toe het wifi signaal weg, maar ook bij onze zuiderburen, want op het moment supreme viel de verbinding weg en won Leandro.   Een mooie 4-2 winst tot besluit van het toernooi!  Ook hier weer een mooie teamprestatie, waar vooral de 100% van Dylan Achutan opviel.

Roger Labruyere had een mooie laatste ronde (foto Familie Labruyere)

100% Dylan Achutan (foto Familie Achutan)

Stokes

Even flink ademhalen, even balen en dan toch weer door.  Dat is de spirit van het team Stokes.  Van de eerste plaats naar de tweede met een onoverbrugbaar lijkend verschil.  Maar aan de andere kant dus ook weer een debutant in het team.  Mees van Batenburg mag het toetje meespelen en dat is zeker geen verzwakking voor het team.

Helaas voor Mees wat het alleen niet zijn avond.  Zijn tegenstander snoepte hier en daar een pion mee, en dat was onhoudbaar in het eindspel.  Lauri Maris eindigde het Glorney avontuur met remise.  Zij speelde een toptoernooi! Dat gaat wat beloven voor de toekomst!

Tommy Grooten ging door waar hij gisteren ook al mee was begonnen: Winnen.  Een goede nachtrust en ongetwijfeld vandaag wat afkoeling zorgde ervoor dat hij als een komeet van start ging.  En dus ook al snel won!  Het duurde niet lang voor de volgende topper om een punt binnen te halen.  Polle van Arendonk moest even van de schrik bekomen dat het Stokes team opeens niet meer eerste stond, maar hij zette de knop perfect om.  Een partij uit een stuk die leidde tot winst.  Tenslotte speelde Prajit remise.  Ook hij speelde een toptoernooi.  Het Stokes team eindigde zo met een 4-2 overwinning!  Helaas niet genoeg voor de overall winst, en gezien het resultaat van Engeland in de laatste ronde was dit sowieso moeilijk geworden, maar het team heeft laten zien dat het uitstekend kan schaken.  Ze kunnen trots zijn op hun prestatie.

Prajit Sai Kumar maakte een topdebuut (foto Familie Kumar)

Zo kijkt Stichting Pathena tevreden terug op de prestaties van Team NL op dit online Glorney toernooi.  We hopen volgend jaar wel naar Engeland te kunnen en als echt team de strijd aan te gaan!

3 Reacties

  • Avatar
   Frits Fritschy 04 augustus 2020

   Bij online schaken is valsspelen erg makkelijk en het bewijzen ervan is erg lastig. Er is software die de kans dat er is valsgespeeld weergeeft, maar dat wordt bij het klassieke schaken alleen als aanwijzing gezien, niet als overtuigend bewijs. Je hebt als wedstrijdleider een ‘smoking gun’ nodig (bijvoorbeeld het gebruik van een smartphone), en die is er bij vanuit huis spelen niet. Bij roulette is het voorgekomen dat  35 keer achtereen het balletje op ‘rood’ terechtkwam. Zo is het ook best mogelijk dat je een keer een hele partij precies de zetten speelt die een sterke engine ook zou spelen.
   Daarom is het niet terecht om iemand rechtstreeks te beschuldigen van vals spel als hij wat erg dicht bij de computerzetten blijft. Je kunt wel van tevoren afspreken dat iemand in zo’n geval de partij verliest. Vergelijk het met de ‘bloedwaarden’ in het wielrennen toen epogebruik nog niet onomstotelijk was vast te stellen: als die verkeerd waren, kon je tijdelijk uit competitie worden genomen zonder dat je daadwerkelijk geschorst werd vanwege dopinggebruik.
   Het is dus te begrijpen dat Marcel Klein de zaak enigszins omzichtig beschrijft.

 1. Avatar
  bakstra 04 augustus 2020

  en ook: een beetje uitleg over de format had ook geen kwaad gekund

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.