Carlsen wint weer een online toernooi

Ook het vierde toernooi van de Magnus Carlsen Chess Tour is door Magnus Carlsen gewonnen. In de finale van Chess24 Legends of Chess versloeg hij Jan Nepomniachtchi met 2-0 in sets.  Daarmee heeft de wereldkampioen drie van de vier toernooien gewonnen: alleen het tweede toernooi kreeg een andere winnaar, Daniel Dubov. Zij hebben zich dus geplaatst voor de grote finale (genaamd ‘Grand Final’) samen met de best presterende spelers die geen toernooi hebben gewonnen, Liren Ding en Hakiru Nakamura. Dat toernooi begint 9 augustus al.

Het winnen van de tweede set kostte Carlsen relatief weinig moeite. In de eerste partij gaf Nepo in een mindere stelling een pion weg met 16…f5? en toen was het eigenlijk al uit. In de tweede partij buitte Carlsen een zwakte van de Rus uit: “Hij speelt soms onnodig op trucs”. De Noor pakte het aangeboden materiaal, trapte nergens in en rond zet 25 hadden de commentatoren het punt voor hem al geteld. Dat duurde nog ruim 50 zetten en het was toch nog een beetje spannend, maar Carlsen verloor nergens de controle. De derde partij moest Nepo dus met zwart winnen. Hij probeerde het met een Koningsfianchetto maar kwam slecht te staan. Carlsen offerde een stuk om een gevaarlijke vrijpion te krijgen, waarna zwart de keuze had tussen remise maken en verliezen. Remise werd het.

Na afloop vroeg Tania Sachdev aan Carlsen hoe hij van plan was de toernooioverwinning te vieren. “Door alvast na te denken over mijn aankomende match tegen Liren Ding.” (tegenstander in de halve finale van de Grand Final, DR). “Is dat niet te snel?” “Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen!”

Maar eerst komt er nog een terugblik door Anish Giri.

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 04 augustus 2020

    Die overmacht van Carlsen is in alle opzichten opvallend. Hij organiseert die on-line toernooien en wint ze ook bijna allemaal. Als variant op een spreekwoord dit.

    Achter het bord is het nog de mens die wikt, maar on-line is het Magnus die alles beschikt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.