‘Chessing in the rain’

Tussen de windvlagen en korte, maar hevige regenbuien door wordt er op het Aagje Dekenplein in Hoorn geschaakt. Buiten. Stella Duson, Aranka Verweij en Mason Brouwer hebben zaterdag rond het middaguur geluk. Vlak voor de ingang van de Deen-supermarkt is een overkapping en in een kleine, maar droge omgeving kunnen ze hun zetten doen.

Stella Duson, Aranka Verweij en Mason Brouwer (vlnr) ‘are chessing in the rain’.

De sponsormuntenactie van Deen Supermarkten is de reden van het optreden van de jeugdspelers van Caïssa-Eenhoorn. De mensen die boodschappen halen, krijgen bij de kassa sponsormunten die zij in de kokers van (sport)verenigingen kunnen stoppen. Zo steunt het bedrijf – en de klanten – een dikke driehonderd clubs in het gebied waar alle filialen staan. Voornamelijk in Noord-Holland, ook in delen van Flevoland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Opmerkelijk: op de alfabetische deelnemerslijst met clubs van Aalsmeer tot en met Zwolle is Caïssa-Eenhoorn de enige schaakvereniging.

Met hun actie hopen de drie jeugdspelers zoveel mogelijk muntjes op te halen. Tussen drie pilaren van de overkapping hangen veertien bijzondere schaakfoto’s. Een aardig detail: op een daarvan is drievoudig Nederlands jeugdkampioen Robin Duson te zien die in de stromende regen in Andijk simultaan geeft. Zus Stella ervaart op deze zaterdag nu ook de sfeer van ‘chessing in the rain’.

Clubvoorzitter Co Buysman staat enkele meters verderop, vlakbij de ingang van de supermarkt. Als een klant van Deen een schoongemaakt winkelwagentje krijgt, vraagt hij de man of vrouw meteen om, als ze bij de kassa munten krijgen, aan Caïssa-Eenhoorn te denken. In een lege jodekoekenbus zijn al enkele sponsormunten gestopt en naarmate de tijd verstrijkt, begint het rammelen met die bus een steeds voller geluid te produceren.

Soms wordt Co verkeerd begrepen. Een enkele keer als hij ‘We sparen sponsormunten voor de schaakvereniging’ roept, krijgt hij als antwoord: ,,Nee, dank je.’’ Maar na een paar uur aanwezigheid op het Aagje Dekenplein hebben zeker vijftig mensen – en kinderen – muntjes gegeven en is ook de schaakkoker in de supermarkt voller geworden. De actie van Deen loopt tot en met zaterdag 5 september en Caïssa-Eenhoorn hoopt dat er nog veel munten bijkomen.

Vlnr Mason Brouwer, een schaakliefhebber als toeschouwer, Aranka Verweij en Stella Duson (voorgrond) schaken voor sponsormunten.

Gelukkig is er een overkapping vlakbij de ingang van de supermarkt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.