Vladimir Barsky – A Modern Guide to Checkmate Patterns: Improving Your Ability to Spot Typical Mates

Dit gaat een korte recensie worden. Niet door tijdgebrek of een geringe motivatie, maar omdat het te bespreken boek extreem monotoon van aard is. Dat is zowel de kracht, als de zwakte van A Modern Guide to Checkmate Patterns: Improve your ability to spot typical mates van Vladimir Barsky. In dit boek werkt hij aan de hand van de methode ontwikkeld door zijn mentor wijlen Viktor Khenkin. Die heeft decennia geleden alle mogelijke matpatronen geclassificeerd.

 

Het boek is dan ook volgens deze classificatie opgebouwd: tien hoofdstukken waarin steeds een stuk of combinatie van stukken (bijvoorbeeld toren en loper of dame en paard) centraal staan. Elk hoofdstuk kent een gelijke opbouw. Eerst worden de typologische matstellingen getoond waarna vervolgens een aantal praktijkvoorbeelden volgen (in totaal 150 in het gehele boek). De hoofdmoot van elk hoofdstuk vormen de opgaves waar de lezer zelf aan de slag kan gaan met de matpatronen. Deze opgaves lopen per hoofdstuk licht op in moeilijkheidsgraad. Dit is een indrukwekkend totaal van 851 opgaves die allen komen uit de recente toernooipraktijk (dus geen risico’s op het déjà vu van een wereldberoemde combinatie uit de jaren dertig).

 

Dit is ook de kracht van het boek. Door het doornemen van de vele opgaves slijten bepaalde matpatronen goed in. Het is ook de zwakte want de opzet is wel erg droog met weinig echte leerinstructies. In dat verband ook een hartenkreet dat uitgevers moeten stoppen met ronkende teksten op achterflappen zoals “[he] lucidly explains the typical technique’s to corner your opponent’s king” of “not just another book full of chess puzzles. It’s a brilliantly organized course”. Het kan de verkeerde verwachtingen wekken. Uiteindelijk is dit toch een puzzelboek. Wel een leuk en leerzaam puzzelboek, maar er had meer instructie gegeven mogen worden.

 

Voor welk niveau is dit boek bedoeld? De auteur doet daar geen uitspraak over, maar na enig proefondervindelijk uittesten bij de schaaklessen aan de jeugd op de club zou ik zeggen dat het zeer geschikt is voor spelers vanaf stap 3 tot en met stap 5 (in feite heeft het boek ook veel weg van onze beroemde Nederlandse stappenmethode) en spelers met een rating tussen de 1500-1850. Voor spelers met een hogere rating zijn de opgaves te eenvoudig.

 

Hieronder zal ik een paar voorbeelden geven waarbij de moeilijkheidsgraad toeneemt. De antwoorden zijn te vinden onderaan deze recensie:

 

Chapter 1 – The Rook – Exercise 4

 

Chapter 3 – The minor pieces and pawns – Exercise 145

 

Chapter 7 – Queen and bishop – Exercise 544

 

Chapter 10 – Three pieces – Exercise 848

 

 

Koop dit boek als je bereid bent om door hard werken je tactische niveau te verhogen. Het zal dan zeker zijn vruchten afwerpen voor een speler tot een rating van circa 1850.

 

Koop dit boek niet als je schaakboeken leest om les te krijgen of om puur van het spel te genieten. Dit boek werkt alleen als je stug opgaves door wil nemen.

 

Boek: A Modern Guide to Checkmate Patterns: Improve your ability to spot typical mates
Auteur: Vladimir Barsky
Uitgeverij: New in Chess
ISBN-nummer: 9789056918873

Pagina’s: 256
Gepubliceerd: 10 juni 2020

Link naar website uitgever: www.newinchess.com/a-modern-guide-to-checkmating-patterns

Link naar onze recensenten.

 

Over Barry Braeken

Barry Braeken(47) is schaak- en boekenliefhebber ineen. Hij speelt bij SV Voerendaal met een stabiele rating 1900+. In zijn recensies wil hij vooral de clubschaker bedienen. In zijn werkzame leven werkt hij als bestuurder bij de woningcorporatie Weller in Heerlen.

8 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 11 september 2020

  Nana Dzagnidze is Georgische en Elina Danielian Armeense.

  • Avatar
   bbraeken 11 september 2020

   Dat kan kloppen maar zoals je kunt zien aan mijn weergave in het Engels heb ik het letterlijk overgenomen van de auteur. Ik zal een sic toevoegen.

 2. Avatar
  Rene Olthof 12 september 2020

  Sic lijkt mij in dit geval in het geheel niet nodig. In de tekst gaat het over zwart en Armeense verwijst daarnaar. Dat wit de offercombinatie uitvoert doet er niet zoveel toe.

 3. Avatar
  Rene Olthof 14 september 2020

  Ik zie het nog 2x staan – in de 1e alinea en meteen onder het plaatje van de cover onderaan.

 4. Avatar
  Rene Olthof 16 september 2020

  Opmerkelijk dat Braeken suggereert dat de flaptekst ontkent dat het puzzelboek is. Dat doet die tekst niet.  Braeken concludeert: ‘Uiteindelijk is dit toch een puzzelboek’. inderdaad, precies zoals de flaptekst zegt: not just another book full of chess puzzles’ is. Het is geen samengeraapte rommeltje, maar zorgvuldig georganiseerd volgens een methode die in Rusland heel succesvol is. Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat een instructieboek het verwijt krijgt dat het leuk en leerzaam is, maar ‘er had meer instructie gegeven mogen worden’. Mij lijkt dat de geboden structuur juist een goede instructie waarborgt. Mooi te lezen dat Braeken het apprecieert dat het allemaal voorbeelden zijn die komen uit de recente toernooipraktijk. Doe er je voordeel mee…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.