Het beste van de clubsites (2): actuele clubbladen

Deze rubriek zou in vroeger tijden “het beste uit de clubbladen” hebben geheten. Maar helaas zijn clubbladen tegenwoordig zeldzaam. Bij vrijwel elke vereniging hebben website en clubblad een tijdje naast elkaar bestaan, tot het clubblad eigenlijk alleen berichten bevatte die ook online stonden, om een jaar erop het loodje te leggen.

Een aantal verenigingen vindt dat toch jammer, en heeft voor alternatieve vormen gekozen. Zo brengt Schaakclub Dordrecht een digitaal clubblad uit. Bij onder meer Schaakclub En Passant is er een jaarboek. Er zijn ongetwijfeld meer voorbeelden. Laat die gerust weten in het commentaar hieronder.

Op deze plek wil ik graag aandacht besteden aan clubbladen die nog steeds bestaan, digitaal en op papier. En dat zeker niet omdat de website niet veel soeps is, want in alle gevallen staat er een prachtige website. Ook nu drie clubs als voorbeeld, mede dankzij tips van lezers van Schaaksite.

Het eerste voorbeeld is ASV uit Arnhem, die hun clubbladen allemaal online hebben staan (naast een wekelijks bulletin). Frequent en volledig, en een prachtig naslagwerk voor toekomstige geschiedschrijvers. Over 2019-2020 komen we, naast teamwedstrijden en partijen, onder meer verslagen van Wijk aan Zee, een uitleg over remise claimen bij drie keer dezelfde stelling en correspondentiepartijen uit 1895 tegen.

ASV-Nieuws

Als Utrechter kijk ik natuurlijk ook in de eigen regio. De schaakvrienden van UCS De Rode Loper hebben in hun jubileumboek de historie van hun clubblad uitgelegd: van braaf mededelingenblaadje tot een orgaan waar soms stevig wordt uitgepakt. Anno 2020 bevat De Balans beide categorieën. Opvallend is dat in de digitale editie de partijen zijn geanonimiseerd: wie zich op een Rode Loper wil voorbereiden, zal andere wegen moeten zoeken. Het is leuk leesvoer door schrijvers die er lol in hebben: aanbevolen!

De Balans

Ten slotte een tip uit het Zuiden des Lands: ook bij de Venlose SV wordt nog geregeld een clubblad uitgebracht. Rijk geïllustreerd, met uitgebreide verslagen van het eerste team (dat 1e klasse speelt) en veel aandacht voor hun sterkste speler: Max Warmerdam. Ook wordt er geregeld in de geschiedenis gedoken, met mooie vondsten als resultaat. Ik heb me er prima mee vermaakt.

Max Warmerdam (foto Harry Gielen)

Tot zover. Als er aanvullingen zijn, dan graag! Die kan je hieronder kwijt in het commentaar. Er zijn natuurlijk ook veel clubs die geen ‘echt’ clubblad meer hebben, maar hun oude clubbladen wel hebben gedigitaliseerd. Daar kom ik in een volgende editie nog op terug.

De volgende editie zal over recordkampioenen gaan. Elke club heeft wel zo’n speler die de titels aan elkaar heeft geregen, en veel clubsites hebben daar aandacht aan besteed. Dat zijn vaak mooie stukken, die voor de buitenstaander lastig te vinden zijn. Ken je zo’n stuk? Meld het dan per mail, dan kunnen we deze kanjers aan de vergetelheid onttrekken.

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

12 Reacties

  • Avatar
   Pieter Priems 01 oktober 2020

   Bedankt. Leuk artikel van Paul van der Sterren, hij is heerlijk eerlijk! En mijn favoriete schrijver over schaakzaken.

 1. Avatar
  Jan Jaap Janse 02 oktober 2020

  Dank voor de reacties! Caïssa had ik kunnen weten, een jaar of wat geleden had ik nog zo’n clubblad in mijn handen. Als er nog meer ‘echte’ clubbladen zijn, dan hoor ik dat graag.

  En een goede tip over de gescande clubbladen. Een korte googlezoektocht leverde al heel veel materiaal op, dus daar doe ik zeker iets mee. Maar eerst de recordkampioenen.

 2. Avatar
  Robbert van het Kaar 03 oktober 2020

  Zie ook het clubblad Van Amsterdam West (Patten). Vier keer per jaar een dik nummer, met altijd wel een paar interessante bijdragen, ook voor niet-leden.

 3. Avatar
  Henk van Lingen 04 oktober 2020

  Leuk, Jan Jaap. De Rode Loper bestaat dit najaar 90 jaar. De balans begint nu pas aan haar 42e jaargang (nog immer op papier inderdaad). Maar alle jaargangen zijn afgelopen jaar gedigitaliseerd. Daar gaan we in ons lustrumjaar dus een keer iets mee doen.

 4. Avatar
  Jan Jaap Janse 29 december 2020

  En voor de liefhebbers van De Balans, het mooie clubblad van De Rode Loper (Henk, waar is het ‘UCS’ gebleven?) heeft weer twee nieuwe edities, die hier te vinden zijn: https://www.ucsderodeloper.nl/RodeLoper/Balans.php.

  Zoals altijd zijn namen geanonimiseerd, voor de Utrechtse schaker is het dan een sport om de juiste naam bij de juiste anonymus te zoeken ;).

   

 5. Avatar
  Frits Fritschy 29 december 2020

  Jan Jaap,

  SV Voorschoten, 35 jaar lang mijn club voordat ik eind 2017 naar Frankrijk vertrok, heeft sinds september 1977 zijn papieren clubblad Man & Paard (voor de duidelijkheid: het gelijknamige radioprogramma begon in 1978). Eerst in zwart-wit op A5-formaat, vanaf 2013 in kleur en A4. Het laatste nummer verscheen in maart 2020, maar er was natuurlijk niet zo veel om op schaakgebied over te schrijven, de afgelopen maanden.

 6. Avatar
  Henk Alberts 11 januari 2021

  En dan is er ook nog de Schaakkoerier, het blad van de Motiefgroep Schaken www.euwe.nl/

  De Schaakkoeriers verschijnt 6 keer per jaar met artikelen over verschillende schaak-interesse en verzamelgebieden, over de halfjaarlijkse schaakveiling, allerlei schaaktentoonstellingen, historische gebeurtenissen en nog veel meer.

  Daarbij is er jaarlijks één Themanummer over een speciaal onderwerp, De laatste jaren gingen die themanummers onder anderen over Schaakfilms, de 1e Schaakolympiade voor vrouwen te Emmen 1957,  Schaaknotatieboekjes, Schaakkerstkaarten, het Ritmeester Schaaktoernooi, Euwe – Aljechin 1935, Openluchtschaakspellen en Schaakgeld

  De inhoud van alle schaakkoeriers is ook op de site van de Motiefgroep www.euwe.nl/ te vinden.

  En ook op de schaaksite verschenen er al eerder (lovende) artikelen over de Schaakkoerier, bijvoorbeeld van Johan Hut  www.schaaksite.nl/2016/09/29/filatelisten-of-historici/ of van Teun Koorevaar www.schaaksite.nl/2010/09/28/de-schaakkoerier/

  (Oudere nummers van de Schaakkoerier zijn nog steeds verkrijgbaar.)

 7. Avatar
  Jan Jaap Janse 12 januari 2021

  Frits en Henk, dank voor de tips! Leuk om te zien dat er zeker nog (fysieke) clubbladen bestaan, en ook nog met rijke inhoud.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.