WK 1935 (aflevering 2)

Op YouTube is aflevering 2 van onze serie over het WK 1935 te zien. Daarnaast wordt op de website van het Max Euwe Centrum elke week een aanvullend verhaal gepubliceerd. Ten slotte zijn op ChessGames alle partijen van de match na te spelen.

2e partij in de Militiezaal in Amsterdam (niet het Rijksmuseum, zoals vaak wordt gedacht)

1 Reactie

  1. Avatar
    Henk Smout 11 oktober 2020

    In het door Sijthoff uitgegeven matchboek met commentaar van de twee spelers is de opmerking van Aljechin “natuurlijk niet 18.Dc2-d3 ?, Tc8xc5” overtuigend bewijs dat in de vierde partij 17… Da6-b5 is gespeeld (er is abusievelijk 17… Da6-b6 gedrukt), in het diagram op de volgende bladzij staat de dame dan ook op b5 en niet op b6.

    In dat boek wordt de Grünfeld nog Koningsindisch genoemd.

    Elf jaar na Grünfelds nieuwtje komt Botwinnik als eerste met het door Euwe in deze tweekamp drie keer gespeelde 4.Dd1-b3. Dat was tegen Levenfish (1-0) in de veertiende ronde van het Sovjetkampioenschap 1933, enkele ronden daarvoor had hij nog tegen Joedovitsj sr. in navolging van Ragozin eerst 4.Pg1-f3 en pas na 4… Lf8-g7 5.Dd1-b3 gedaan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.