Giri plaatst zich nipt voor kwartfinales Skilling Open

Anish Giri heeft zich met enig geluk geplaatst voor de kwarfinale van de Skilling Open. Hij eindigde in de voorronde (een zestienkamp) van het online rapidtoernooi met vier andere spelers op de gedeeld zesde plaats. De tiebreakregels (met onderling resultaat als eerste) leverde hem een achtste plaats op, net genoeg voor plaatsing. In de kwartfinale mag hij het opnemen tegen de winnaar van de zestienkamp, Magnus Carlsen.

De Skilling Open is het eerste toernooi van de Champions Tour, een serie van maandelijkse toernooien t/m september 2021 (twaalf totaal dus). In de Skilling Open zullen de acht spelers uit de vijftienrondige voorronde verder gaan in knockout-formaat: twee matches van vier partijen. Ook de andere toernooien zullen dit formaat hanteren. Plaatsing voor de kwartfinale geeft nog een extra bonus, namelijk een uitnodiging voor het tweede toernooi in december.

Het toernooi wordt op Chess24 gehouden en er is een ruime keuze aan commentaarstreams, twaalf maar liefst. Hierbij moest ik wel denken aan de titel van een nummer van Bruce Springsteen, “57 Channels (And Nothin’ On). Gusti en Rustam is een goede combinatie, maar in het Duits. Leko is schaaktechnisch interessant, maar sinds een buurvrouw bij me klaagde over geluidsoverlast vanwege zijn doordringende stem durf ik hem niet meer aan te zetten. Bij David Howell en Jovanka Houska komen spelers na afloop digitaal langs, maar er zit ook een Noorse presentratrice bij die (bewust) steeds beginnersvragen stelt. Gelukkig eindigde Peter Svidler bijna onderaan, want die zie ik graag als commentator terug voor het volgende toernooi (of wellicht dit toernooi al).

Dan het toernooi. Van tevoren leek plus één genoeg te moeten zijn voor top acht en het leek alsof Giri dat ruimschoots ging halen. Na de eerste dag stond hij ongedeeld bovenaan met 4 uit 5. Vijf remises later stond hij de tweede dag nog steeds ongedeeld bovenaan. Op de derde dag werd een remise echter gevolgd door twee nederlagen en opeens was de plaatsing in gevaar. Nog twee remises, Giri klaar, nog één partij bezig die heel belangrijk was voor de eindstand. Giri keek live in de uitzending mee:

Firouzja op 8, Le op 7, maar wat de consequenties waren van een zwarte winst wisten de commentatoren noch Giri zelf. Die zei overigens dat ie in eerste instantie gewoon baalde van zijn spel van die dag, want op plaatsing of niet had hij toch geen invloed meer (al Twitterde hij wel veel stop the counts). Uiteindelijk won Le, wat vooral voor zijn tegenstander consequenties bleek te hebben.

Morgen dus Carlsen-Giri, altijd leuk, al is de wereldkampioen behoorlijk favoriet. Eerst nog kunt u de partijen van Giri uit de voorronde naspelen.

2 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 25 november 2020

  ‘Met onderling resultaat als eerste’ – huh? Firouzja heeft van Giri gewonnen! Ook de livepagina van chessbase geeft vooralsnog Firouzja als 7 en Giri als 9. Is dit een poging van rabiate Giri-aanhangers om het resultaat ongeldig te laten verklaren…?

  • Avatar
   Frits Fritschy 25 november 2020

   Ah, ik zie hem al: onderling resultaat van alle spelers met acht punten. Blijkbaar heeft Giri een betere advocaat dan Giuliani.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.