In de schijnwerpers: Merijn van Delft

IM Merijn van Delft maakte al op jonge leeftijd kennis met het schaakspel. Pas wat later pakte hij de zaak serieuzer op en ging hij enthousiast spelen en trainen. Tegenwoordig is Merijn fulltime bezig met ons prachtige spel. Hij verzorgt al sinds jaren een wekelijkse rubriek voor ChessBase. U kunt de video’s via deze link bekijken (om de hele video te bekijken moet u een account bij ChessBase hebben). Inmiddels heeft Merijn ook een dvd bij ChessBase uitgebracht: Praktische schaakstrategie: de Loper. Hij behandelt hierin belangrijke aspecten van het spelen met lopers.

Merijn doet dit volgens zijn eigen beproefde concept: tijdens de partij stelt hij een aantal trainingsvragen. Daarmee activeert hij zijn leerlingen. U vindt in dit artikel (zie verder) een fraaie partij van hem waarin hij dit concept hanteert. Het is uitermate leerzaam.

Uiteraard is dat lang niet alles wat Merijn doet. Van zijn hand verscheen dit jaar een prachtig boek ‘Mastering positional Sacrifices’. Wat ik persoonlijk ervaar als bijzonder prettig is dat Merijn de lezer niet overvalt met eindeloze zettenreeksen. Zulke reeksen zijn geen uitnodiging om boeken te lezen. Hij houdt het vooral op een uitleg wat er aan de hand is. Merijn geeft een toelichting op zijn boek met voorbeelden via het twitch-kanaal van de KNSB.

Dit is slechts een greep uit de vele schaakactiviteiten waarmee Merijn zich bezighoudt. Hij is ook mede organisator en trainer bij schaakweek.nl gericht op spelers tot en met 18 jaar. Uiteraard speelt hij zelf ook nog steeds. Enkele jaren geleden behaalde hij zijn eerste GM-norm. Zullen wij hem nu zelf aan het woord laten?

1. Wanneer ben je begonnen met schaken en wie heeft het je geleerd?
Schaken heb ik geleerd van mijn vader, eind lagere school begon ik pas meer te trainen en te spelen, dus redelijk laat eigenlijk.

2. Heb je naast schaken nog andere sporten of hobby’s?
Ik ben sowieso gek op sport, zelf doe ik aan voetbal, hardlopen en fitness/yoga achtige dingen. Verder altijd geïnteresseerd in mens en maatschappij en hoe dingen beter zouden kunnen.

3. Naar welke muziek luister je graag?
Naar van alles, denk aan Amy Winehouse, Stromae, Queen, Reggaeton.

4. Heb je een favoriete auteur? Zo ja wie dan?
Schaakauteurs als John Nunn en Peter Wells waardeer ik zeer om hun glasheldere stijl, Jonathan Rowson om zijn creativiteit.

5. Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan het schaken?
Ik ben fulltime met schaken bezig als trainer, coach, auteur, organisator, etc. Qua zelf spelen zorg ik er momenteel voor dat ik eens per week een teambattle op Lichess meepak, om wedstrijdritme te houden.

Foto: Harrie Gielen

6. Op welk moment of waardoor, kreeg je het idee dat je goed bent in schaken?
Relevanter dan hoe goed je bent in schaken, lijkt het me of je er plezier in hebt. Het greep me op jonge leeftijd en heeft me nooit meer los gelaten.

7. Wat was je beste resultaat tot nu toe?
In 1995 was ik Nederlands kampioen t/m 16 jaar en ik 2017 heb ik mijn eerste GM norm gehaald.

8. Wat was je beste schaakpartij tot nu toe
Wellicht mijn partij tegen Christov Kleijn, tien jaar geleden in de Meesterklasse:

9. Hoe zou jij je eigen schaakstijl karakteriseren?
Misschien zou je het positioneel-dynamisch kunnen noemen. Ik denk over het algemeen meer positioneel dan tactisch, maar houd wel van dynamische stellingen.

10. Wie is je favoriete schaakspeler?
Garry Kasparov is voor mij altijd de meest inspirerende speler geweest. Mikhail Tal was natuurlijk de stoerste van allemaal.

11. Wie vind jij de beste schaker aller tijden?
Hoe Magnus Carlsen water uit steen weet te persen, is ongekend.

12. Wat vind je het beste schaakboek wat je ooit hebt gelezen?
Er bestaan ontzettend veel leuke en goede schaakboeken, maar The Seven Deadly Chess Sins van Rowson en Secrets of Practical Chess van Nunn schieten me te binnen.

13. Wat vind je het leukste aspect aan schaken?
Het sociale aspect, samen dingen onderzoeken en ontdekken.

14. Hoe kijk je tegen de ontwikkelingen in de schaakwereld aan?
Ik ben positief over hoe schaken in deze moderne tijd steeds populairder wordt en langzaam maar zeker een groter publiek weet te bereiken. Zelf ben ik betrokken bij ChessFellow, een nieuw social media platform, speciaal voor schakers, dat binnenkort wordt gelanceerd.

15. Wil je nog iets kwijt aan de bezoekers van Schaaksite?
Ik ben trots op mijn nieuwe boek ‘Mastering Positional Sacrifices’ dat bij New in Chess is verschenen en ik houd ervan om leuke dingen te organiseren, neem maar eens een kijkje op schaakweek.nl voor een indruk.

Personalia

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.