ChessDojo, een YouTube-kanaal

Een YouTube-kanaal is natuurlijk nogal anders dan een dvd of boek, YouTube is immers gratis. De eigenaar van het YouTube-kanaal maakt de video’s in de hoop dat zoveel mogelijk mensen het filmpje zien. De kijkers kijken gratis, dat maakt het natuurlijk erg prettig voor de kijker. Alles is gegeven en “een gegeven YouTube-filmpje mag je niet in de bek kijken”. Nu word dit natuurlijk wel gedaan, als er iets niet goed is klikt men weg en kijkt een ander filmpje. Zo werkt YouTube, pijnlijk voor de makers, prettig voor de kijkers.

Het YouTube-kanaal waar ik het over wil hebben is ChessDojo. Het is een YouTube-kanaal gericht op verbetering en plezier in het schaken. Het kanaal wordt gerund door drie coaches: GM Jesse Kraai, IM Kostya Kavustiky en IM David Pruess. De rollen zijn als volgt verdeeld: GM Kraai doet alle diepe partijanalyses, Kostya doet van alles, hij is de oprichter van het kanaal en is dominant; David doet allerlei trainingen.

Voordat ik het over de filmpjes ga hebben, wil ik eerst even bij stilstaan dat ze een hele eigen gemeenschap hebben opgebouwd. In die gemeenschap organiseren ze schaaktoernooien, thematoernooien en privétrainingen. Zelf heb ik ook een paar keer aan deze toernooien meegedaan. Het zit vol met hele getalenteerde spelers die heel veel op Chessable zitten, wat er vaak in resulteerde dat ik er in de opening al snel aflag. In deze toernooien speelt iedereen erg serieus en er wordt (zover dat te controleren valt) niet vals gespeeld. Ook kun je trainingspartijen aanvragen mocht je daar behoefte aan hebben.

De meeste video’s verschijnen in series, de coaches hebben allemaal een of twee series waar ze dan wekelijks of maandelijks een videootje aan toevoegen. Populaire series zijn: Dojotalks (een talkshow waar de laatste nieuwtjes in de schaakwereld worden besproken), Ultimate Sensei (een paar clubschakers worden getraind door de coaches en dan zien wie het meest er aan heeft gehad, zelfde idee als de Voice of Holland). Daarnaast is er een boekenclub waarin boeken van hoofdstuk tot hoofdstuk besproken worden. Het laatste boek was Technical Decision Making in Chess van Boris Gelfand, een erg moeilijk boek. Leuk om te zien dat ook IM’s en GM’s er veel moeite mee hebben.

Er zijn ook boekrecensies, er is een openingslab (Kostya beantwoordt vragen over openingen) en er is Game Review, een serie waarin GM Jesse Kraai ingestuurde partijen analyseert. Jesse kan erg fijn analyseren, heeft een rustige stem en is erg positief. De partijen die geanalyseerd worden zijn van kijkers en studenten van Kraai. Ook onze partijen wil hij analyseren, dit wel tegen een kleine vergoeding anders blijft hij bezig natuurlijk, ook moet je je eigen notities meesturen.

Ze hebben ook videootjes die los staan van een serie. De onderwerpen verschillen van interessante openingen tot een eindspel test of de beste app om problemen op te lossen.

Er is ook een samenwerking met de US Chess School. Door de coronapandemie krijgen deze Amerikaanse talenten niet meer klassikaal les maar gaat alles online. Nu heeft de school gevraagd of ChessDojo dit wil organiseren en dat doen ze met verve. Al deze trainingen worden ook op het YouTube-kanaal gezet en zijn deze reuze interessante webinars voor iedereen beschikbaar.

Bij deze trainingen is er elke les een andere instructeur, populaire trainers komen vaker terug. Ze zijn nu bezig met een serie over de grote schakers van het verleden. Hiervoor was er een serie over het leren van verliespartijen.

Conclusie

Het is een erg fijn YouTube-kanaal, sommige videootjes zijn beter dan andere, maar over het algemeen ligt het niveau erg hoog. Er is materiaal voor alle schakers. Zelf kun je ook mee schaken wat erg leuk is. Ik zou zeggen: ga er voor zitten, neem de tijd, en is dit videootje niet naar je smaak, klik dan lekker een ander aan.

Hieronder volgen drie ChessDojo-video’s die ik erg goed vond. Deze video’s zijn aan te raden, erg leuk allemaal.

 • Easy system against the French. Hierin word er een systeem uitgelegd tegen het Frans. Dit filmpje werd uitgebracht nadat theoreticus en landgenoot Anish Giri zijn chessable-cursus over het Frans had uitgebracht. Na het filmpje is de cursus gewijzigd. Ook Carlsen heeft dit systeem gespeeld.
  ➟ www.youtube.com/watch?v=X1xu3ft3v_4

 • Super GM Teaches an IM, de titel zegt het al: IM David Pruess krijgt les van super GM Sam Shankland, erg leuk om te zien. Je ziet het niveauverschil, maar je ziet ook het kwartje vallen bij David. De training zelf is ook waanzinnig.
  ➟ www.youtube.com/watch?v=Yn7ZaQg4Uf4

 • Magnus Carlsen: World Champion Defence – US Chess School w/ Sam Shankland
  Dit filmpje is Shankland in topvorm! Hij is met z’n verkeerde been uit bed gestapt en komt er nog net op tijd achter dat hij een training moet geven, aan tieners en die zitten te klieren. Dus wat doe je dan? Juist, je geeft ze hele moeilijke opgaven en wordt boos als ze het niet begrijpen. De uitleg doe je heel snel zodat niemand het snapt, daarna stel je een nog moeilijkere vraag, waarna je boos wordt als niemand het snapt; je had het immers uitgelegd. Erg grappig om te zien. De partij is ook schitterend en laat echt zien waarom Magnus zo goed is.
  ➟ www.youtube.com/watch?v=w1aecQrEqEE

2 Reacties

 1. Avatar
  Gerben van Pel 15 maart 2021

  Graag gedaan hoor, de laatste filmpjes die ze gemaakt hebben zijn ook weer goud.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.