EK verder zonder landgenoten

Eline Roebers (foto Lennart Ootes)

Of ons land nog een kans krijgt om in 2022 een wereldkampioenskandidaat af te vaardigen zal enkel en alleen afhangen van de prestaties van Anish Giri het komende jaar. In het Europees Kampioenschap zijn helaas na twee ronden alle Nederlanders uitgeschakeld. Dat betekent dat niemand zich heeft gekwalificeerd voor de World Cup. Na de eerste ronde moesten we al afscheid van drie spelers, de overgebleven drie hebben het helaas ook niet gered. Het zaaltje op Papendal is daarom inmiddels weer opgeruimd…

 

Voor Eline Roebers kon het toernooi sowieso niet kapot nadat ze in de eerste ronde een Griekse grootmeester had weten uit te schakelen, maar in de tweede ronde bleek de Spanjaard Ivan Salgado Lopez (2599) een maatje te groot. Zij heeft gevochten al een leeuwin maar ditmaal werd ze met 2-0 naar huis gestuurd en was het sprookje voorbij…

 

Lucas van Foreest (foto Lennart Ootes)

Voor de andere twee landgenoten ging dat niet zonder slag of stoot. Lucas van Foreest kwam tegen de sterke Rus Grigoriy Oparin (2652) tweemaal remise overeen in de reguliere partijen, maar moest in de tiebreak helaas in de eerste partij het punt aan zijn tegenstander laten. De Rus toonde voortreffelijke techniek in een lastig eindspel. Lucas slaagde er daarna niet om in de tweede partij van deze barrage de stand gelijk te trekken. Hij kwam nog een eind maar uiteindelijk moest hij met een pluspion in een toreneindspel helaas toch genoegen nemen met een half punt.

 

Roeland Pruijssers (foto Lennart Ootes)

 

Roeland Pruijssers leek tegen de Rus Aleksandr Shimanov (2597) op weg naar de derde ronde door op voorbeeldige wijze de eerste partij naar winst te voeren. Maar helaas ging hij in de tweede partij onderuit zodat ook hier een tiebreak nodig was. Daarna verloor hij meteen de eerste partij en net als Lucas kon ook hij de schade niet herstellen en zal met pijn in het hart afscheid genomen hebben van dit toernooi.

Maar zijn overwinning op de Rus is wat mij betreft blijven hangen en daarom heb ik die redelijk uitgebreid van commentaar voorzien. Het is bijzonder hoe een hulpeloze zwarte loper het einde inluidt van zwarts tegenstand. Speelt u vooral deze partij even na!

 

Hierbij de uitslagen van onze landgenoten in de tweede ronde:

 

GM Roeland Pruijssers – GM Shimanov (2597)

 

GM Lucas van Foreest – GM Oparin (2652)

 

Eline Roebers – GM Salgado Lopez (2599)

 

Belangrijke links:

De partijen kunnen gevolgd worden via deze livelink.

IM Stefan Kuipers bespreekt via het schaakbond twitchkanaal dagelijks de hoogtepunten tussen 20:00 en 21:00 uur.

Indeling Nederlanders Hybrid toernooi

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 29 mei 2021

  Heeft de kersverse Tata-winnaar ook geen kans meer om zich in 2022 kandidaat te stellen voor het wereldkampioenschap?

  • Avatar
   Peter Huisman 29 mei 2021

   Zijn rating is waarschijnlijk niet hoog genoeg om in aanmerking te komen voor de Grand Prix cyclus, maar wellicht wordt hij wel toegelaten tot de World Cup en de FIDE Grand Swiss Open.

 2. Avatar
  Herman Grooten 29 mei 2021

  Daar zeg je wat. Ik vrees dat Jorden ook achter het net vist aangezien er nieuwe criteria zijn om je te plaatsen voor dit Kandidatentoernooi. Giri is er de vorige keer op basis van drie ratinglijsten in gekomen, maar als ik het goed begrijp wordt er niet meer een speler op basis van de rating geplaatst. Dus zelfs als Jorden richting 2800 zou gaan, moet hij toch ergens iets gaan winnen. Misschien in Isle of Man?

 3. Avatar
  Peter Huisman 29 mei 2021

  Mooi verslag dat wordt opgesierd met fraaie foto’s! Hulde, Lennart Ootes. Vooral die van Eline Roebers is uitzonderlijk goed.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.