Van Foreest en Giri naar derde ronde Worldcup

De tweede ronde van de Worldcup is voor de Nederlanders redelijk goed verlopen. Jorden van Foreest en Anish Giri wisten tegen outsiders redelijk makkelijk hun match te winnen (respectievelijk 1.5-0.5 en 2-0). Benjamin Bok kwam voor tegen Sevian, maar moest vandaag de gelijkmaker toestaan en speelt dus morgen een tiebreak. Bij de dames ging Zhaoqin Peng helaas met 2-0 onderuit tegen Dzagnidze.

In de tweede ronde stroomden diverse wereldtoppers in, zoals Carlsen, Aronian en Caruana. Zoals u hier heeft kunnen lezen speelde echter alleen de wereldkampioen daadwerkelijk een hele match (2-0 winst): Caruana won reglementair met 2-0, Aronian trok zich terug. Hopelijk verloopt de rest van het toernooi besmettingsvrij. Leuker nieuws was er voor Firouzja: hij speelde zijn eerste toernooi onder de Franse vlag. Verder geen grote verrassingen, iedereen boven 2700 speelde op zijn minst 1-1.

Bok – Sevian 1-1

Benjamin Bok (2624) was licht de underdog tegen Samuel Sevian (2660), maar werd favoriet door de eerste partij te winnen. Er kwam een toreneindspel op het bord dat de Amerikaan remise had moeten houden.

Hoe zou u de pionnen neerzetten met zwart? g7-h6, g6-h5, g5-h6 of g5-h5?

Sevian deed het niet handig, kwam in de problemen maar had nog remise kunnen maken met een geweldige variant waarin zwart twee pionnen offert om vervolgens met nul pionnen tegen drie nog remise te houden. Moeilijk natuurlijk, en gelukkig zag hij het ook niet. Een dag later liet hij echter zien dat hij niet altijd matig speelt in eindspelen door een eindspel van toren en drie pionnen tegen paard en vijf (later vier) pionnen te winnen. Morgen dus rapidschaken (en eventueel snelschaken).

(foto Anastasiia Korolkova op toernooiwebsite)

Van Foreest – Druska 1.5-0.5

Jorden van Foreest kwam in zijn zwartpartij al vrij snel na de opening gewonnen te staan en speelde het goed uit. In zijn witpartij kwam hij nog meer gewonnen te staan vlak na de opening, maar speelde hij het slecht uit. Hij zal dus niet helemaal tevreden zijn, maar door is door.

Giri – Savchenko 2-0

Op de 2-0 overwinning van Giri valt weinig af te dingen. Met wit een typische Giri-overwinning: positioneel voordeel uit een Catalaan en dat voordeel langzaam uitbreiden. Met zwart speelde hij actiever en kreeg hij met een kleine combinatie klein voordeel. Ok, hij miste nog iets beters, wit daarna een betere verdediging, maar verder een overtuigende overwinning.

Peng – Dzagnidze 0-2

Peng moest tegen de sterke Georgische Nana Dzagnizde (2524) en het was dus geen schande dat ze verloor. In haar witpartij speelde de tegenstandster gewoon beter, de zwartnederlaag was echter wel onnodig. Het eindspel van dame-paard tegen dame-paard was eerst gelijk, daarna kwam Peng licht in de problemen (al dan niet door op winst te spelen) en opeens liep ze in een matnet door een onhandige damezet. Maar een tiebreak (laat staan matchwinst) zat er nooit in.

(foto Anastasiia Korolkova op toernooiwebsite)

13 Comments

 1. Avatar
  Piet Peelen juli 17, 2021

  Heel fraaie remisevariant in dat toreneindspel Bok-Sevian, Dimitri! šŸ™‚

  Actieve zwarte koning doet denken aan Lilienthal-Smyslov, 1941

  8/8/8/2R2pp1/2P1k3/1P2P1P1/r6P/6K1 b – – 0 33

  33…f4! 34.exf4 Kf3 35.h3 Ta1+ Ā½-Ā½

  Oudere lezers, zoals ik, hebben Timman’s Groot Analyseboek waarin vanaf blz. 200 hij het 4-3 toreneindspel op Ć©Ć©n vleugel analyseert!

  Benjamin speelde het eindspel duidelijk beter dan Sevian.

  • Avatar
   Henk Smout juli 20, 2021

   Kg2-Ta5- pi. e2,f2,g3,h2

   Kf6-Tf8- pi. e6,g7,h5

   30… e5! (Poloegajevski) 31.f4 exf4 32.gxf4 g6 33.e4 en nu niet 33… Tb8 34.Ta7! “Opmerkelijk genoeg kan de koning van de verdedigende partij in dit type eindspelen beter op de achtste dan op de zesde rij afgesneden zijn. Daarom moet zwart zijn koning terugtrekken door 33… Kg7 of 33… Kf7. Na 34.Kg3 Tb8 35.e5 Tb4 is geen winst voorhanden, omdat 36.Ta7+ met 36… Kg8 wordt gepareerd.

   Eigenlijk is deze laatste variant vrij eenvoudig, desondanks duurde het lang voor ik dit besefte.” (Jan Timman op blz. 272 van De kunst van de analyse 1993, de herziene druk van Het groot analyseboek 1979)

 2. Avatar
  Piet Peelen juli 17, 2021

  Benjamin Bok speelde de tweede ronde veel beter dam de eerste en had de derde ronde kunnen bereiken! Met prima spel kreeg hij een eindspel met twee pionnen voor de kwaliteit. Als hij meteen zijn zwakke c-pion had geofferd denk ik dat hij remise (matchwinst) had gemaakt.

  8/R3np2/2p1pk1p/3b2pP/B5P1/5P2/5K2/8 b – – 0 38

  38…Pc8 39.Tc7 Pb6 40.Lxc6 en nu het aardige 40…Pa8 41.Lxa8 Lxa8 of 40…Lxc6 41.Txc6 Pd5 voor wie liever een paard dan een loper tegen de toren heeft.

 3. Avatar
  ayacucho juli 18, 2021

  Dat doe je goed Piet, iedere keer de FEN geven. Dimitri het zou handig zijn als er een knopje was in de knopjesbalk in de viewer die mij de FEN toont of de FEN naar mijn klembord kopieert. FEN werkt net iets lekkerder en sneller dan de PGN waar je eerst het commentaar uit moet slopen als je de stelling op lichess.org/analysis wil analyseren.

   • Avatar
    Frits Fritschy juli 18, 2021

    In de comments section in chessbase kun je een FEN invoeren, waarna een diagram verschijnt. Je moet mij niets vragen over hoe zoiets werkt, maar misschien kan Herman (die tegenwoordig ook voor chessbase schrijft) eens navragen hoe ze dat doen.

     • Avatar
      Wijnand Engelkes juli 18, 2021

      Chessgames gebruikt de Olga viewer. Bij mijn weten is die onder WordPress te gebruiken. Of ze hebben zelf iets gefabriceerd met extra knoppen. Ik ga deze week wel experimenteren via een WordPress site die ik beheer en zal mijn bevindingen mailen naar de redactie.

     • Avatar
      Dimitri Reinderman juli 18, 2021

      Graag! Hou wel rekening ermee dat de viewers bij ons een beperkte grootte hebben (800 pixels breed geloof ik).

 4. Avatar
  Wijnand Engelkes juli 18, 2021

  Overigens, als je met de app “Chessify” op je smartphone je beeldscherm van je PC/Tablet/andere smartphone scant, kun je met het “delen” knopje ook de FEN van de stelling tevoorschijn krijgen. Maar even oefenen en je typt zo handmatig een FEN in. Zo moeilijk is de grammatica van een FEN niet. Ik doe dat sneller dan Chessify.

  • Avatar
   Wijnand Engelkes juli 20, 2021

   De b8-klik werkt voor diagrammen die met pgn4web zijn gemaakt.

   Bij diagrammen, gemaakt met andere software of puur een image kun je het diagram uitknippen met Windows knipprogramma en dan plakken op Chessputzer:Ā www.ocf.berkeley.edu/~abhishek/putz/

   Het diagram kopiƫren met rechtermuisklik-afbeelding kopiƫren werkt niet, het moet een geknipt diagram zijn.

   Chessputzer maakt er een FEN van en geeft meteen links om hem in Lichess te analyseren. Deze FEN is wel beperkt: alleen de stelling. Voor een volledige FEN zijn ook de rochademogelijkheden van belang en het veld waarop en passant geslagen kan worden. Maar als het je gaat om de Lichess analyse kan je ook in het Lichess scherm die informatie nog toevoegen. Voor een formeel correcte FEN is ook nog het zetnummer en het aantal zetten sinds de laatste slag- of pionzet van belang, maar daar maalt Lichess niet om.

   4 oplossingen dus: op b8 klikken voor pgn4web diagrammen, plakken in Chessputzer, Chessify of zelf intypen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.