Chess, Draughts, Morris & Tables in Past & Present

Onlangs is er een nieuw boek verschenen over de Europese geschiedenis van vier bordspellen schaken, dammen, molenspel en triktrak. Dit boek kan ook voor sommige schakers interessant zijn, hoewel het is geschreven vanuit het perspectief van een dammer.

Het dikke en rijk geïllustreerde boek van 369 bladzijden is geschreven en samengesteld door drie Nederlanders, namelijk Arie van der Stoep, Jan de Ruiter en Wim van Mourik. Zij houden zich al tientallen jaren bezig met historisch onderzoek naar het damspel en zijn hierbij ook veelvuldig in aanraking gekomen met de hieraan verwante spellen schaken, molenspel en triktrak (backgammon).

Het is een echt lees- en bladerboek. Alleen al de meer dan 300 illustraties van historische situaties waarbij een van deze bordspellen een rol spelen, maken het boek de kosten van de aanschaf waard, in mijn ogen. Het boek bevat geen partijen of diagrammen maar wel veel tekst over hoe deze spellen vroeger, ongeveer vanaf de middeleeuwen, in Nederland en de rest van Europa werden gespeeld.

In dit boek speelt het onderzoek naar taal een cruciale rol. De hoofdschrijver Dr. Van der Stoep is een linguïst die is gepromoveerd op een onderzoek naar de herkomst van het woord “dammen”. Hiervoor heeft hij talloze historische geschriften in alle Europese talen bestudeerd. Taal wordt gebruikt als instrument om te ontdekken hoe deze bordspellen zijn ontstaan en welke wisselwerking de spellen op elkaar hebben gehad.

Ik heb het boek nog lang niet uit en kan dus geen volledige beoordeling geven. Voor mij is dit een erg leuk boek vol met wetenswaardigheden waarvan ik nog nooit eerder had gehoord. Een paar voorbeelden hiervan: waarom moesten schakers vroeger soms hun stukken zoenen? Wat is de herkomst van de woorden chess en checkers? Wat is het verschil tussen checkers en draughts? Sinds wanneer wordt er gedamd op een schaakbord? Is Backgammon eigenlijk een soort Mens-Erger-Je-Niet? Sinds wanneer is schaken populairder dan dammen en waarom is of lijkt dit zo?

Het boek is zowel in het Engels als Nederlands. Elke pagina is verdeeld in twee kolommen, waarbij de linkerkolom de Engelse tekst bevat en de rechterkolom de Nederlandse tekst. De onderschriften van de vele illustraties zijn allemaal in het Engels. Er is een uitgebreide inhoudsopgave, 37 hoofdstukken, een bibliografie, een spelregister, een naamregister, en nog enkele appendices.

Dit boek is interessant voor mensen die houden van bordspellen, geschiedenis en taal. Het kost €42,25 inclusief €7,25 bezorgkosten. Hardcover en ingebonden. Te verkrijgen bij de auteur via het e-mailadres vanderstoeparie391@gmail.com

3 Reacties

  1. Avatar
    Eric César van 't Hof 12 september 2021

    Ja, die informatie is uit de tekst weggevallen. Het boek is te koop bij de auteur te bereiken via zijn website en ook bij damboeken.nl

  2. Avatar
    Eric César van 't Hof 13 september 2021

    Gemakshalve heb ik het e-mailadres waarop het boek besteld kan worden in het artikel onderaan toegevoegd, met toestemming van de auteur.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.