Ze blijven flink knokken op het NK! 

Medeverslaggever Michel Hoetmer constateerde een bloederige boel tijdens de eerste ronde van het KO-gedeelte van het NK. Dat is in het eerste deel van de tweede ronde niet anders. Wie zou verwachten dat na het afscheid van heringetreden meesters en grootmeesters de rust enigszins weergekeerd zou zijn komt bedrogen uit. Ook in ronde twee zijn de messen geslepen. Ook de dames vliegen elkaar flink naar de keel. 

Maandag 18 oktober 

Hugo ten Hertog en Erik van den Doel speelden een Schotse partij die van A tot Z al in de database stond dankzij de heren Ding en Wang die dit in het kandidatentoernooi speelden in April jongstleden. Hoewel, daar probeerde Ding nog 21…Dxa3+ maar ook hij zag even later niets beters dan remise door eeuwig schaak. In een gesprek na afloop met Stefan Kuipers verklaarde Hugo dat hij op 8…Pb6 had gerekend in plaats van 8…La6 en dat hij daarop wel wat leuks had voorbereid. 

Het LSG-onderonsje tussen Casper Schoppen en Arthur Pijpers eindigde na harde strijd in remise. Een vroeg h4 in de Sämischvariant van het Konings-Indisch beloofde een spektakel, de zwartspeler hield alles onder controle. 

Het Apeldoorns onderonsje tussen Max Warmerdam en Thomas Beerdsen leek ook op remise af te stevenen totdat Beerdsen de draad kwijtraakte in een elementair toreneindspel… 

Dit is theoretisch remise, maar je mag het uiteraard altijd blijven proberen en dus deed Max 45.f4 en na lang nadenken antwoordde Thomas 45…Ta4? Max kwam gewonnen te staan met 46.fxg5+ Zwart kan die pion niet slaan omdat dan a7 volgt, gevolgd door een schaak met de toren en promotie. Thomas deed nog 46…Kg6 maar na nog een aantal zetten moest hij de strijd staken. Thomas had de pion op f4 gewoon van het bord moeten meppen. Na 45… gxf4 46.Kxf4 Ta4+ 47.Kf3 Kg7! gaat zwart voor de Vancurapositie, die onder meer te vinden is in het door Beerdsens voormalige clubgenoot geschreven Dvoretsky’s Endgame Manual. Het staat remise. 

Liam Vrolijk kwam ook al met een vroeg h4 tegen Roeland Pruijssers. De invloed van AlphaZero op het hedendaagse schaak wordt meer en meer zichtbaar. Liam bracht er zijn grootmeesterlijke opponent mee in de problemen en na elf zetten stond het zo: 

Gewoon terugslaan op d4 is een optie, maar Liam deed 12.Dd2! Roeland investeerde een zee van tijd. Voor de hand ligt 12…Kg7, gevolgd door 13…Th8 maar kennelijk vertrouwde Roeland dat niet. Uiteindelijk besloot hij “erin te trappen” en wit zijn dreiging te laten uitvoeren: 12… e5 13.Th8+ Kxh8 14. Dh6+ Kg8 15.Pg5 met bijna ondekbaar mat. Zwart heeft echter nog 15… Dxg5 en mocht gaan keepen met toren, loper en pion tegen een dame. Dat lukte en na lange strijd werd het remise. 

Na de beginzetten 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Pf3 Pf6 4.Pc3 dxc4 hoop ik altijd op de Weense Wals die ontstaat na 5.e5 Lb4 6.Lg5 c5 7.e5 cxd4 8.Da4+ Pc6 9.0-0-0 Ld7. Maar helaas, het is lang geleden dat ik die op een livebord heb kunnen zien. Mijn redelijk bijgewerkte database zegt mij bovendien dat die variant in 2021 maar één keer gespeeld is! Jammer hoor. Sipke Ernst koos er tegen Nico Zwirs voor om zo snel mogelijk de pion terug te krijgen met 5.Da4+. Dat leverde hem een zware middag op, want Nico leek beter uit de opening te komen. Dat mondde echter uit in een eindspel met lopers van ongelijke kleur en ondanks een pluspionnetje voor zwart werd dat remise. 

Ivan Sokolov had het ook zwaar deze middag. Hij stond een gedekte vrijpion achter tegen Robin Swinkels, maar alles leek nog houdbaar omdat Swinkels een bijzonder slechte loper had.  

Dit is de stelling na de 37e zet van wit. Als zwart hier gewoon dames ruilt kan wit volgens mij, bij correcte verdediging uiteraard, nooit meer winnen. Die loper van wit is veel te slecht ten opzichte van het zwarte paard. Echter, Ivan deed 37…Dc6? Daarmee zette hij de deur open voor wit. Er volgde 38.Df8! Kd7 en nu was Robin de grote winnaar geweest al hij 39. gxf5 had aangedurfd. Na 39… Dxc3 40.e6+ Kc6 41.Dc5+! Dxc5 42.dxc5 wint wit een stuk, want als het paard wijkt volgt f6. Robin was nu echter aan de beurt om te blunderen en deed 39.La3? Na 39… Dxc3 40.e6+ Kc6 41.e7 Dg3 kwamen ze remise overeen omdat zwart eeuwig schaak heeft. 

Dimitri Reinderman bediende zich van het aloude Milner Barry gambiet. Wist u dat ik in mijn database geen enkele partij kan vinden waarin Philip Milner Barry het naar hem genoemde gambiet heeft gespeeld? Hoe dan ook, Ilias van der Lende had geen zin om het gambiet aan te nemen. Hij had niet verwacht dat Dimitri met 1.e4 zou openen en had geen zin om in een voorbereide variant te lopen. En dus koos hij heel pragmatisch voor een alternatief waarbij de lopers van de witte velden van het bord verdwenen. Een niet onbekend thema in het Frans. Na 19 zetten werd het leuk. Eerst verleidde Ilias zijn opponent vergeefs met een schijnoffer, even later gebeurde dit… 

Het lijkt alsof de zwarte dame in gevaar is, maar Ilias laat zien dat er juist aan de witte stelling wat mankeert: 21… Pxb4! 22.axb4 Of 22.Pe2 Pc2 23.Pe1 Pxa1 24.Txc4 dxc4 met voordeel voor zwart. 22…Lxb4 en hier had Dimitri aan de noodrem moeten trekken met 23.Pxd5 Lxd2 24.Txc4 Txc4 25.Pxd2 Tc2 26.Pe7+ Kh8 27.Pb3 Tc7 28.d5 Txe7 29.d6 Tee8 30.Txa7 en het gaat wellicht nog. Maar ja, ik heb makkelijk praten met de computer bij de hand. Zoals het nu ging bleef het materieel in evenwicht, maar een vrije b-pion bleek veel meer waard dan een dubbele e-pion. 

Ruud Janssen had last van keuzestress. Waar moet de dame heen in onderstaande stelling? 

In ieder geval niet naar b1, zoals Ruud deed, omdat de toren op e3 dan aan een vorkenfestival kan ontsnappen. 27… Db7 en 27…Db4 waren beter. In een moeilijke stelling speelde Ruud ook nog eens het verkeerde stuk naar c4, waarna Hing Ting Lai met dodelijke precisie de zwakke plekken vond in de zwarte stelling. 

Bij de dames vlogen de vonken er ook weer af in ronde twee. Wat te denken van 

19.Pdxb5 in de partij Eline Roebers – Rosa Ratsma. Het bleek niet voldoende en Rosa trok in het eindspel de winst naar haar toe. 

En wat te denken van deze variatie op de Bongcloud… 

Dit is overigens bepaald geen unieke stelling. In de Worldcup won MVL er afgelopen zomer mee van Pragg (de rest van de achternaam waag ik me niet aan) en eveneens afgelopen zomer won Max Warmerdam ermee in een zeer succesvol verlopen toernooi in Portugal! De partij Maaike Keetman – Anna-Maja Kazarian was enerverend, maar eindigde uiteindelijk in remise. 

Zhaoqin Peng was blij met het behaalde punt, maar niet met het vertoonde spel. Machteld van Foreest stond erg goed na 22 zetten. Maar wie Peng een ontsnappingsmogelijkheid biedt wordt afgestraft. 

Anne Haast wilde de lang gerokeerde koning van Tea Lanchava aanpakken met een welgemikt en goed voorbereid d4-d3. Het kon echter al eerder dan ze gedacht had! 

Er is net geruild op c4 en nu was meteen 21…d3! mogelijk. Op 22.Lxd3 volgt 22…La4! En wie tegen Tea tegen een tegenaanval oploopt kan het schudden, zo bleek ook deze keer… 

Morgen de returns in het KO-toernooi en ronde 3 bij de dames. En als de spoorwegen meewerken behoor ik tot de toeschouwers… 

 

4 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 19 oktober 2021

  De hint was duidelijk en je kunt natuurlijk van mening verschillen over beeldspraak, want dat is het uiteindelijk. Alleen heb ik nog nooit een voetbalverslaggever horen zeggen: het was vanmiddag in de Arena of de Kuip weer een bloederige wedstrijd. En daar zijn er door kopduels wel eens bloedende hoofdwonden, iets wat ik bij het schaken toch niet zo gauw zie gebeuren. Maar dat de messen geslepen waren dat was zeker het geval. Een heel leuk toernooi met deze formule en bedankt voor het verslag.

  • Avatar
   Richard Vedder 19 oktober 2021

   De vergelijking met voetbal… Ik vind het niet erg dat de vergelijking met een voetbalverslaggever hier niet opgaat, Wim. Wie weet krijgen we vandaag een hoop saaie partijen, dan zal ik de vergelijking met voetbal maken.

   Ja, of niet natuurlijk, dat weet ik nog niet…

 2. Avatar
  Richard Vedder 19 oktober 2021

  “Materieel in evenwicht” schreef ik gisteren bij de partij Reinderman – Van der Lende. En ik had het nog wel gecheckt omdat ik de computerwaardering voor zwart zo hoog vond. Vanmorgen werd ik wakker en dacht: “Maar zwart staat daar toch een pion voor?” Inderdaad, ik had een blinde vlek…

 3. Avatar
  Wim Weehuizen 19 oktober 2021

  En misschien is de finale van het NK schaken later dit jaar wel bloedstollend. Dat zou mooi zijn!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.