NK ronde 2: Gokken en winnen

Vandaag, op de tweede dag, ging de NK-finale pas echt los. Twee spectaculaire partijen, twee beslissingen… en een koppositie voor favoriet Max Warmerdam en outsider Hing Ting Lai. Een waar schaakfeest in droeve tijden.

De partij Swinkels – Warmerdam (foto Harry Gielen). Nog meer foto’s van Gielen via deze link

 

Toen in de partij Swinkels-Warmerdam een hippe variant op het bord kwam dacht iedereen dat theoriebeest Max Warmerdam dit wel beter zou kennen dan Robin Swinkels. Maar in de nazit bleek dat de laatste de variant gisteren nog had bekeken, terwijl Warmerdam moest teren op een partij die hij er een jaar geleden mee had gespeeld. Deze specifieke variant van het Siciliaans wordt overigens vaak de Carlsen-variant genoemd, omdat de wereldkampioen hem in de praktijk introduceerde, maar hij werd in 2018 ontwikkeld door de Griekse huiskamerschaakgeleerde Ioannis Simeonidis, die toen het idee opstuurde naar Carlsen’s secondant Peter Heine Nielsen.

 

Lees verder: schaken.nl/deloitte-nk-schaken/nieuws/gokken-en-winnen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.