Open brief

Beste lezers, waarde redactie van Schaaksite,

‘Homo ludens’ staat voor een mensbeeld waar het wezen van de mens in spelen ligt en leren aan spelen verbonden is. Wij schakers zullen, naar ik denk, niet twijfelen aan de juistheid van zo’n mensbeeld. Maar wat beklijft er van alles wat je leert? Van slechts tien procent heb je later regelmatig plezier, las ik ergens. Alleen zul je niet van tevoren weten welke tien procent dat zal zijn.

Toen compagniescommandant, de kapitein Choufoer, mij op een gezegende dag met groot verlof stuurde, deed hij dat met de woorden: “Je hebt hier dingen geleerd waar je je leven lang profijt van zult hebben.” Dat leek me sterk, gezien mijn bescheiden carrière als hofmeester en schrijver in de Julianakazerne te Den Haag.

www.sv-erasmus.nl/2022/02/open-brief/

1 Reactie

  1. Avatar
    Matty 11 februari 2022

    Beste Wim,

    Dank voor je prachtige brief over een leerzaam leven. Wanneer tien procent zou blijven hangen van alles wat ik geleerd heb, dan zou ik een wijs man zijn. Dank ook voor al je publicaties, welke ik met plezier lees. Ik hoop dat dat er nog veel artikelen zullen volgen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.