Schaakarchief op archive.org

Onder de bezoekers van onze Schaaksite zullen ongetwijfeld ook liefhebbers zitten van de schaakhistorie: oude schaakboeken, filmfragmenten, enzovoorts.

Op de website van archive.org en met de zoekterm “chess” is een rijk aanbod daarvan te vinden waaronder bijvoorbeeld verzamelingen van The Chess Players Chronicle onder redactie van Howard Staunton.

In de linker kolom van de screenshot ziet u om wat voor soort bestanden het gaat:

  • Is het audio, data, tekst, enz.
  • Hoe het beschikbaar is (Always Available: geen lidmaatschap vereist van andere veelal Amerikaanse- of Canadese bibliotheken).

U kunt daarbij allerlei selecties maken. Naast historische zaken vindt u ook menig moderner boek of andersoortig bestand. De auteursrechten binnen archive.org staan toe voor eigen gebruik een boek te downloaden en zelf op te slaan. Uiteraard kunt u een boek ook online direct lezen.

Archive.org is langzaam bij download – ook met mijn 650 Mbit/s glasvezelverbinding heb ik geduld nodig. Archive.org is een non-profit organisatie en dus neem ik die trage downloadsnelheid graag voor lief.

Geniet ervan!

 

.

1 Reactie

  1. Avatar
    Dimitri Reinderman 23 februari 2022

    Goeie tip! Ook de zoekterm schaken levert veel op, b.v. archive.org/details/oi10428 (Polygoonjournaal over een ronde van het WK 1948 in Den Haag). Overigens staan er ook diverse schaakboeken op waar toch echt copyright op zal zitten, dus ik betwijfel of het allemaal legaal is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.