Metafoor

Het schaakspel is een metafoor in zichzelf, ontstaan als het is uit het nabootsen van oorlog. Een metafoor voor krijgskunst, maar het verband met oorlogsgeweld wordt tegenwoordig niet vaak meer gelegd.

Hooguit om iemand als Poetin te duiden die, ouderwets als in de negentiende eeuw, met zijn legers schuift en aan landjepik doet.

Lange tijd was schaken niet alleen een metafoor voor iets benijdenswaardigs zoals weloverwogen vooruitdenken, maar het werd ook gebruikt om iets als saai te bestempelen. Banken en verzekeringsmaatschappijen leenden de voortreffelijkheid van het schaakspel voor de reclame voor hun diensten. Sportjournalisten daarentegen lieten zich bij een voetbalwedstrijd die niet om aan te zien was, steevast ontvallen dat het wel schaken leek.

Misschien verbeeld ik het me, maar het lijkt wel of de negatieve connotatie inmiddels tot het verleden behoort. Je hoort dergelijke raillerende geluiden niet of nauwelijks meer. Zou het beeld van oude, lusteloos met houtjes schuivende mannen inderdaad verdwenen zijn?

www.sv-erasmus.nl/2022/02/metafoor/

10 Reacties

 1. Avatar
  Wim Westerveld 24 februari 2022

  Het intro van mijn stukje heeft een macabere lading gekregen. Afschuwelijke gebeurtenissen. In de kantlijn hiervan vraag ik me af hoe het nu verder moet met de Fide en zijn voorzitter Arkadi Dvorkovitsj.

 2. Avatar
  Wijnand Engelkes 24 februari 2022

  Schaken heeft van zichzelf een waarde, en niet omdat het met iets anders te vergelijken valt. Waarom zouden wij ons met voetbal of oorlogsvoering moeten vergelijken?

  Omgekeerd moeten andere activiteiten hun eigen kwaliteiten bewijzen, en niet proberen zich te bewijzen door het met schaken te vergelijken. Dat maakt geen indruk. Vaak gaat dat ook mis. Zoals bekend: De kans dat een schaakbord 90 graden gedraaid wordt afgebeeld in een advertentie is meer dan 50 %.

 3. Avatar
  edvdm 24 februari 2022

  Re: … ouderwets als in de negentiende eeuw, … Hoezo ouderwets? Landjepik is van alle tijden, inclusief de vorige en de huidige eeuw. 

 4. Avatar
  Eric César van 't Hof 25 februari 2022

  FIDE website, vrijdag 25 feb 2022 15:12

  44e Schaakolympiade en FIDE-congres zullen niet plaatsvinden in Rusland

  De FIDE-raad heeft besloten dat de 44e schaakolympiade, inclusief de competitie voor spelers met een handicap, en het FIDE-congres niet in Rusland zullen plaatsvinden. We zullen ons uiterste best doen om een ​​andere organisator voor de Olympiade te vinden en te zijner tijd informatie te verstrekken over de locatie en data van het FIDE-congres 2022.

  • Avatar
   Frits Fritschy 25 februari 2022

   Zie ook Nigel Short op twitter: ‘Two days ago, I proposed to Council that FIDE should review the decision to hold the chess Olympiad in Moscow. I received ZERO support. Today, I am glad to say that the right decision has been taken.‘ Ik heb zo’n bruin vermoeden dat de beslissing niet unaniem is genomen. Dvorkovitsj, van 2012 tot 2018 vice-premier van Rusland, zat eergisteren nog in Afrika. Ik ben benieuwd of het besluit standhoudt.

 5. Avatar
  Wim Westerveld 25 februari 2022

  Het scheiden van politiek en sport is niet meer te doen als het om leven of dood gaat.

 6. Avatar
  PeterGelpke 26 februari 2022

  Helaas off topic, maar toch wel erg interessant om vanuit schakersperspectief over de oorlog in de Oekraine te lezen, en de positie die diverse topspelers innemen.  Met nota bene Karpov in persona op de EU sanctielijst.  Google ook eens op Kasparov Ukraine en luister naar zijn inbreng.  Wie van de twee gaat samen met Aljechin aan de foute kant de schaakgeschiedenis in?  Zelfs al is deze invalshoek van ondergeschikt belang.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.