Schaakavond in Eye Amsterdam op 22 maart

Schaakgrootmeester, auteur en columnist Hans Ree geeft zijn visie op de relatie tussen schaken en de kunsten, bij de tentoonstelling rond Guido van der Werve. Het gesprek met Guus Luijters wordt gelardeerd met prachtige schaakscènes uit films. Wat staat er bij het schaken op het spel en wat heeft dat met de kunsten gemeen?

Aanleiding voor deze avond is Guido van der Werves film Nummer twaalf (2009). Het eerste deel van dit werk is opgenomen in de beroemde Marshall Chess Club in Manhattan.

Daar speelt Guido van der Werve met zijn schaakleraar, de grootmeester Leonid Yudasin op een door de kunstenaar ontworpen schaak­piano, waarin de vlakken op het schaak­bord ook functioneren als toetsen van een muziek­instrument. Yudasin componeerde speciaal hiervoor een schaakpartij, waarover Ree op uitnodiging van Guido van der Werve een essay schreef in de publicatie Nummer vijftien.

De voorstelling wordt in de tweede avond­voorstelling gevolgd door keuzefilm van Van der Werve: The Luzhin Defence (Marleen Gorris, 2000).

Schaken, film, kunst, Eye Amsterdam, dinsdag 22 maart 2022, 19.30 uur – Cinema 2

➔ tickets bestellen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.