Lezing Jan Timman in het Max Euwe Centrum

Foto: Bart Stam

Vorige week woensdag gaf Jan Timman zijn jaarlijkse lezing in het Max Euwe Centrum (MEC). Het was de perfecte locatie voor deze lezing omdat Max Euwe en zijn kwaliteiten als schaker centraal stonden in het verhaal van Timman.

Men twijfelt nogal eens aan de kwaliteiten van Nederlands enige wereldkampioen schaken. Vaak verwijst men dan naar de hoeveelheden alcohol die Aljechin tijdens de match zou hebben genuttigd.

Jan Timman haalde aan dat er inderdaad in de match enkele partijen waren die deze twijfels versterkten. Maar dat doet onrecht aan de prestatie van Max Euwe, die wel degelijk tot de wereldtop behoorde. Gedurende het jaar waarin hij de wereldtitel veroverde was hij ook de nummer één van de schaakwereld.

Boek over Euwe en zijn beste partijen

Jan Timman is bijzonder actief met het schrijven van boeken. Op dit moment werkt hij aan een boek over Max Euwe met daarin zijn 80 beste partijen. Het boek behandelt diverse periodes van het leven van Max Euwe en beslaat een periode vanaf zijn jonge jaren tot en met zijn partijen van na de Tweede Wereldoorlog.

Een van de beste prestaties van Max Euwe was zijn tweede – bijna gedeelde eerste – plaats in het naoorlogse toptoernooi in Groningen (1946). Uiteindelijk werd hij daar met 14 uit 9 tweede achter Botwinnik die het toernooi op zijn naam schreef met 14½ punten. Max Euwe bleef daarmee sterke schakers zoals Smyslow, Najdorf, Szabó. Boleslavski en Flohr voor. De laatste partij in het boek is die tegen Gennadi Sosonko in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het boek verschijnt ergens in 2023.

Foto: Harry Gielen

Fraaie gift

Jan startte zijn lezing met een bijzonder cadeau voor het MEC. De moeder van Jan Timman heeft in 1935 een persoonlijke uitnodiging van Euwe ontvangen voor het bijwonen van de match tegen Aljechin. Deze handgeschreven uitnodiging is natuurlijk een mooie toevoeging voor het museum van het MEC.

Lezing in twee delen

In deel 1 behandelde Timman enkele fraaie voorbeelden van Euwe’s schaakkunsten. U vindt hier enkele van de behandelde partijen zonder commentaar. Jan publiceerde al eerder partijen in NewInChess Magazine 1-2022 met daarin uitgebreid commentaar. De eerste partij tegen Maroczy stamt uit hun match in 1921. Maroczy heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Euwe. Timman:

“Uit deze partij blijkt hoe scherp en diep de destijds twintigjarige wiskundestudent al kon rekenen. De partij doet zeer modern aan en bevat tal van
interessante motieven.” Let vooral op het schitterende 19. Tf5+!

Ook de partij tegen Tarrasch is boeiend. Het is bijzonder leerzaam om te zien hoe Max Euwe zijn illustere tegenstander vanuit een iets betere stelling vakkundig wegtikt.

In de volgende partij tegen Capablanca speelt Max Euwe de opening nogal passief. Maar ook Capablanca vindt niet de beste voortzetting. Op een gegeven moment is de stelling aardig in evenwicht. En dan gaat het toch nog bergafwaarts voor de Nederlander. In de stelling na 32. La6 is het al zeer lastig voor wit. Maar als Max Euwe dan ook nog 32. … Pd6? speelt, staat hij verloren. Uiteindelijk laat de Cubaan, die bekend stond om zijn fabelachtige eindspeltechniek, dan toch nog de winst glippen. Capa greep met 43. Th5? mis. Daardoor kon hij zijn toren niet meer achter de witte vrijpion opstellen.

Wits 28e en 45e zet zijn fraai!

Fraaie studies

Na de pauze toonde Jan twee fraaie studies door hemzelf gecomponeerd. U krijgt er een met uitwerking.

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.