Krantenrubrieken weekend 25 juni 2022

Wekelijks publiceren we de diverse schaakrubrieken van de weekendkranten. Wij streven naar publicatie op de woensdag of donderdag na het voorgaande weekend.

Hans Ree Gert Ligterink Hans Böhm Dimitri Reinderman Rini Kuijf Henk Prins

Hans Ree

Fatale kennis

Het Palacio de Santoña, waar het kandidatentoernooi wordt gespeeld, is een prachtig oud gebouwtje in de Wijk van de Letteren in Madrid, waar letterlievende toeristen de sporen zoeken van Miguel de Cervantes en andere klassieke Spaanse schrijvers.

Het paleisje is klein en er schijnt voor maar 90 toeschouwers plaats te zijn. De kaartjes waren snel uitverkocht. Ik zag een foto van een grotere ruimte in Warschau, waar ongeveer 120 fans van Jan-Krzysztof Duda op grote schermen het kandidatentoernooi volgden en ondertussen hun eigen wedstrijden speelden.

Ach, als Anish Giri meedeed in Madrid zouden we in Nederland ook zulke zaaltjes hebben, maar nu moeten de Giri-fans het doen met de samenvattingen die Giri op de dagen van de rondes op You Tube geeft. Als je zijn razendsnelle Engels kunt volgen, leer je veel.

In de vierde ronde trad Alireza Firouzja tot de tanden gewapend met openingskennis aan tegen Jan Nepomniatsjtsji. Hij ranselde net als Nepo de eerste 15 zetten op het bord. Over Firouzja’s vijftiende zet moest Nepo even nadenken. Maar daarna moest Firouzja over verschillende eigen zetten wel een half uur denken, en al snel stond hij glad verloren. Hij was zelfontbrandend geweest. Hoe kon dat?

Zonder voorbereiding had Firouzja natuurlijk ook kunnen verliezen, maar nooit zo dramatisch, vond Giri. Hij beschreef een keten van gebeurtenissen. De helpers van Firouzja bestuderen de openingsvariant en stellen een lijvig dossier samen. In de uren voor de partij speelt Firouzja de varianten na en hij denkt dat hij alles onthouden heeft. Maar tijdens de partij heeft hij moeite om het te reconstrueren. Moest hij nou 20…Kh8 of 22…Kh8 spelen? Ergens in de keten is iets misgegaan. Zo wordt je het slachtoffer van je eigen voorbereiding, zei Giri.

Het gebeurt vaker. Misschien overkwam het Nepo zelf een dag later tegen Hikaru Nakamura, maar hij ontsnapte nog met remise. Bijna halverwege het toernooi stond Nepo bovenaan met 4½ uit 6. Fabiano Caruana stond een half punt achter.

Jan Nepomniatsjtsji – Alireza Firouzja, kandidatentoernooi Madrid 2022, vierde ronde

1. c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. f3 e5 7. Pb3 Le6 8. Le3 Le7 9. Dd2 0-0 10. 0-0-0 Pbd7 11. g4 b5 12. g5 b4 13. Pe2 Pe8 14. f4 a5 15. f5 Lc4

Nu moest Nepo nadenken, want bijna altijd was 15…a4 gespeeld.

16. Kb1 a4 17. Pbc1 d5 18. f6 gxf6 19. gxf6 Pdxf6 20. Pg3

Hierna moest Firouzja lang nadenken.

20…Lxf1

Fout. Zwart bewandelde een glibberig paadje en hier kiest hij ,,een zeer ongelukkige zet’’, aldus Nepo. Na 20…Kh8 kon hij zich goed verdedigen.

21. Thxf1 a3 22. b3 Kh8 23. exd5 Pd6

Zwarts beste kans was 23…Dc7, waarna 24. d6 Pxd6 25. Txf6 wegens 25…Pb5 niet gaat, maar het kwaliteitsoffer 24. Txf6 Lxf6 25. d6 zeer kansrijk voor wit zou zijn.

24. Dxb4 Tc8 25. Lb6

Een belangrijke zet, want na meteen 25. De1 kan zwart met 25…Dc7 nog vechten.

25…Dd7 26. De1

Zwarts stelling stort in.

26…Tb8 27. La5 Pc4 28. d6 Ld8 29. Lc3 De6 30. Pd3 Pd5 31. Pf4 Pxf4 32. Txf4 f6 33. De2 Pb2

Hij kon het paard ook bij het vuilnis zetten.

34. Tdf1 Te8 35. Th4 f5

Alles wint hier voor wit, maar zijn torenoffer wint het snelst.

36. Txh7+ Kxh7 37. Dh5+ Kg8 38. Pxf5 Lf6 39. Tg1+

Zwart gaf op, want hij gaat mat.

Partij in viewer:

Gert Ligterink

Nakamura verwent zijn fans met YouTube-film kort na partij op kandidatentoernooi

De Amerikaan Hikaru Nakamura doet aan klantenbinding door ook tijdens het kandidatentornooi onmiddellijk na zijn partij een video te maken waarin hij zichzelf niet spaart.

Hikaru Nakamura zal het kandidatentoernooi niet winnen. Na zes ronden heeft hij een score van 50 procent, ruim minder dan Fabiano Caruana en Ian Nepomniasjtsji, de laatste twee uitdagers van Magnus Carlsen. Toch trekt de Amerikaanse grootmeester minstens evenveel belangstelling als de koplopers. Het komt doordat Nakamura zijn grote schare internetvolgers volop laat meegenieten van zijn avonturen in Madrid.

Ook tijdens het belangrijkste toernooi van het jaar doet Nakamura wat hij gewend is te doen. Na de ronde vertrekt hij onmiddellijk naar zijn hotelkamer om daar na een korte computercheck een YouTube-film van ongeveer vijftien minuten op te nemen. Daarin bespreekt hij in adembenemend tempo de kritieke punten van zijn zojuist gespeelde partij.

De filmpjes zijn zonder uitzondering het kijken waard. Nakamura speelt spannende partijen van hoog niveau die ook door de wereldkampioen worden gewaardeerd. Volgens Carlsen heeft Nakamura zich goed hersteld van een vreselijke nederlaag in de openingspartij tegen Caruana: ‘Vanaf de tweede ronde is zijn spel behoorlijk indrukwekkend.’

Woensdagmiddag, tijdens de vijfde ronde, mocht Nakamura’s aanhang lang hopen dat hun favoriet een grote slag zou slaan in zijn partij tegen Nepomniasjtsji. Helaas faalde hij op enkele cruciale momenten.

Nakamura – Nepomniasjtsji, Madrid 2022

1.e4 e5 2. Pf3 Pf6 3. Pxe5 d6 4. Pf3 Pxe4 5. d4 d5 6. Ld3 Pc6 7. 0-0 Le7 8. c4 Pb4 9. Le2 0-0 10. Pc3 Lf5 11. a3 Pxc3 12. bxc3 Pc6 13. Te1 Te8 14. Ta2

Een ongewone manoeuvre die Nakamura zes jaar geleden ook eens koos tijdens het Amerikaans kampioenschap.

14 … Lf8 15. cxd5 Dxd5 16. c4 De4

Deze en de volgende zet ontlokten Carlsen de opmerking dat Nepo was teruggekeerd naar zijn ware zelf: `Hij speelt matige zetten zonder er lang over na te denken.’ De komende problemen met zijn dame kan zwart vermijden met 16 … Dd7, waarna wits voordeel beperkt is.

17. Lf1 Dg4

Beter is 17 … Db1, al heeft wit ook dan goede kansen na 18. Txe8 Txe8 19. Tb2 Da1 20. Txb7.

18. h3 Txe1 19. Dxe1 De4 20. Te2 Dd3 21. Tb2 De4 22. Te2 Dd3

23. Te3

Een sterke zet, maar wit heeft nog beter. Nakamura dacht lang na over 23. Ph4!, maar zag geen duidelijke winst na 23 … Db1 24. d5 Pd4 25. Tb2 Da1 26. Txb7 Lxa3. Als hij iets dieper had gerekend, zou hij hebben gezien dat wit beslissend voordeel heeft in het eindspel na 27. Pxf5 Pxf5 28. Ld2 Dxe1 29. Lxe1.

23 … Db1 24. d5 Pe7 25. Pd2?

Nu kan zwarts dame ontsnappen naar veilig gebied. Wit heeft groot voordeel na 25. Pd4! Db6 26. Dd2 of het door Nepo geplande 25 … Lg6 26. Tb3 De4 27. Dxe4 Lxe4 28. Txb7.

25 … Da1 26. Pb3 Df6 27. Ld2 Pg6

28. Pa5?

Op weg naar een zijspoor. Zwarts problemen zouden nog lang niet voorbij zijn na 28. Lc3 Dd8 29. g3.

28 … b6 29. Pc6 Ld7 30. Lc3 Dd6 31. Lb4 Df6 32. Lc3 Dd6 33. Lb4 Df6 34. Lc3

Remise.

Partij in viewer:

Hans Böhm

Kandidatentoernooi halverwege

Acht grootmeesters spelen op dit moment in Madrid een dubbelrondig toernooi en de winnaar mag wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen. Het wordt alsmaar nijpender wat Carlsen beslist over het WK 2023. Hij won overtuigend van Nepomniachtchi in 2021: 7 remises en 4 winst. Hij won van Caruana in 2018: 12 remises en Carlsen won de tiebreak met verkorte bedenktijd overtuigend. Het is irritant dat niemand weet wat de status van dit kandidatentoernooi is.

Halverwege is een eerste balans op te maken. De stand na 6 van de 14 ronden:

1.Nepomniachtchi 4,5
2.Caruana 4
3.Nakamura, Rapport 3
5.Duda, Ding, Radjabov 2,5
8.Firouzja 2

Gezien het vertoonde spel vallen de onderste vier af voor de eindoverwinning. Dat lag zeker niet in lijn met de verwachtingen want Ding is de nummer twee op de wereldranglijst en Firouzja nummer drie. Maar beiden komen om wat voor reden dan ook niet lekker in hun spel en er is geen zicht op een plotselinge opleving want het toernooi dendert gewoon door. In het vorige kandidatentoernooi liet Anish Giri zien dat een onopvallende eerste helft wel degelijk kan worden vervolgd met een sterke revanche, alleen zat tussen die twee helften een vol jaar vanwege coronaperikelen. En dan is er wel tijd om openingen en strijdplannen aan te scherpen. Van de vier andere kandidaten valt feitelijk ook Rapport af. Hij kan zichzelf staande houden in dit geweld (niets verloren maar ook niets gewonnen) en dat is al een hele prestatie op zich maar dat is niet voldoende voor een eerste plaats. Nakamura heeft wel bewezen over bijzondere krachten te beschikken maar hij is duidelijk de underdog. De beide koplopers verdienen hun goede uitgangspositie en daarom was hun onderlinge partij interessant. Het werd een enerverend gevecht.

Nepomniachtchi – F. Caruana

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4

De Italiaanse opening, al beschreven door Lucena rond het jaar 1500 maar iedere keer weer nieuw leven ingeblazen door onder andere Fischer, Kasparov en Carlsen.

3…Pf6 4.d3 Lc5 5.0-0 d6 6.c3

Daarmee verlaat wit de symmetrie en kan al naar de omstandigheden verder gaan met b4 of d4. Zwart kan reageren met 6…a5 of met

6…a6 7.a4 La7 8.Te1 h6 9.Pbd2

Een belangrijk moment want zwart kan de keuze maken 9…0-0 10.h3 Le6 en wit staat volgens de theorie slechts een fractie beter maar ook met

9…g5 10.b4 Pg4 11.Te2 Df6 12.De1 Dg7 13.Pf1 0-0!?

Je zou verwachten dat zwart voor de lange rokade gaat omdat hij al zo actief is op de koningsvleugel. Bijvoorbeeld 13…Pe7 14.d4 Pg6 15.Pg3 Ph4 16.Pxh4 gxh4 17.Pf5 Lxf5 18.exf5 0-0-0 met kansen voor beide partijen. De tekstzet is een goed alternatief en zonder twijfel nog steeds voorbereiding.

14.Pg3 Pe7 15.d4 exd4 16.cxd4 Pc6

Het pionoffer direct aannemen, 16…Lxd4 17.Ta3, is gevaarlijk. Zwart moet oppassen met zo’n koningsstelling.

17.Ta3 Pxd4 18.Pxd4 Lxd4 19.h3 Pe5 20.La2 c5 21.bxc5 Lxc5 22.Tb3 b5 23.Pf5 Df6

Een boeiende stelling en voor beide spelers moeilijk om het juiste pad te kiezen. Wit heeft compensatie voor de pion vanwege de aanvalskansen op Kg8 en daarom had hij hier verder moeten gaan met 24.h4 om de zaak daar onder nog meer druk te zetten. Soms is een wachtzet goed en soms geef je daarmee het momentum weg.

24.Kh2 bxa4 25.Tg3 Kh7 26.Dd1 Ld7 27.Tc2

Zet een gemene val want het verleidelijke 27…Lxa4 28.Lxg5! Lxc2 29.Lxf6 laat precies zien waarom zwart beter dat gevaarlijke paard kan ruilen:

27…Lxf5 28.exf5 Tab8 29.Dh5 Tg8 30.Lb2

Op dit moment werden de meedraaiende computerprogramma’s enthousiast, waaronder Stockfish met een zoekdiepte van 22 halve zetten. Zwart kan groot voordeel behalen met 30…Txb2!? 31.Txb2 Tg7?! 32.De2 g4 33.Kh1 h5 en nog zo wat zetten. Afgezien van de werkelijke waarde (als de computer langer en dieper draait wil er doorgaans wel eens wat veranderen) is het ook een variant die niet menselijk is. Mensen die om plaatsing voor het WK spelen en niet hun eigen glazen willen ingooien, doen

30…Tge8 31.Lc1 Tg8 32.Lb2 Tge8 33.Lc1

remise.

Partij in viewer:

Dimitri Reinderman

Nog onduidelijkheid over inzet kandidatentoernooi

Vorige week schreef ik “De winnaar [van het kandidatentoernooi] mag begin volgend jaar een match om het wereldkampioenschap spelen. “ Daar had normaal gesproken “tegen Magnus Carlsen” achter gestaan, de huidige wereldkampioen. Probleem: het is heel onzeker of hij zijn titel wel wil verdedigen. Een WK-match spelen is namelijk niet per se een pretje. Je bent vele maanden kwijt aan de voorbereiding en tijdens de match zit je een week of drie in de stress. Win je, dan ben je maar voor even ervan af: twee jaar later word je geacht weer zo’n match te spelen. Na vijf titelmatches  vindt de Noor het wel genoeg, al hangt het nog wel een beetje af van wie de tegenstander wordt: de jonge Franse ster Firouzja als  uitdager zou hem nog wel kunnen motiveren. Mocht Carlsen inderdaad zijn titel niet willen verdedigen, dan plaatst de nummer twee van het kandidatentoernooi zich ook voor de match. Wel vervelend voor de spelers aan het toernooi dat ze niet weten waar ze aan toe zijn. Als je de laatste ronde ingaat op een half punt achterstand van de koploper, moet je dan alles of niets spelen omdat misschien alleen de eerste plek telt, of je tweede plek veilig stellen en hopen dat je alsnog om de wereldtitel mag spelen? Lastig dilemma.

Carlsen noemde Caruana en Ding als favorieten. De laatste deed iets wat onprofessioneel overkomt: hij arriveerde (vanuit China) pas twee dagen voor aanvang van het toernooi. Met ongetwijfeld nog last van de jetlag speelde hij in de eerste ronde een zwakke partij. Voor tegenstander Nepo werd het juist een droomstart: beginnen met een zwartoverwinning. Dat deed hij in het vorige kandidatentoernooi trouwens ook en mede daardoor won hij het toernooi toen. Zou zomaar weer kunnen gebeuren.

Ding – Nepomniachtchi

1.c4 e5 2.g3 c6 3.Pf3 e4 4.Pd4 d5 5.cxd5 Dxd5 6.Pc2 Pf6 7.Pc3 De5 8.Lg2 Pa6 9.0–0 Le7

In het vervolg speelt wit om de sterke pion op e4 heen, een riskante strategie. 10.d3 is de veilige zet.

10.Pe3 0–0 11.a3 Te8 12.b4 Pg4!?

Een pionoffer dat wit misschien had moeten aannemen.

13.Lb2 Dh5 14.h4 Lf6 15.Dc2 Pxe3 16.dxe3 Lf5 17.Pa4

Hier (en later ook nog) was 17.b5 een betere manier om tegenspel te krijgen.

17…Lxb2 18.Pxb2 Pc7 19.Pc4 Te6 20.Tfd1 Pd5 21.Td4 h6

Door de muur van e-pionnen kan wit moeilijk verdedigers naar zijn koning brengen. 22.Tad1 om eventueel op d5 de kwaliteit te offeren zou echter nog wel gaan voor wit.

22.Dd2? Tae8 23.Kh2 Lg4 24.Pa5 Tf6 25.Kg1 g5!

Terwijl wit met een afzijdig paard een pion pakt gaat zwart op de witte koning af.

26.Pxb7? gxh4 27.Pc5 h3!

Nu slaat de aanval door, ook na b.v.  28.Lxe4 h2+ 29.Kh1 Txf2

28.Txe4 hxg2! 29.Txe8+ Kg7 30.f4 Dh1+ 31.Kf2 Dxa1 32.Kxg2 Lh3+!

Met spoedig mat, wit gaf daarom op.

Partij in viewer:

Rini Kuijf

Voor beginners

Hoe gaat win aan zet verder?

Voor gevorderden

Hoe wint wit aan zet?

Henk Prins

De prachtige driezet 991 van grootmeester in compositie Mikhail Marandyuk uit Oekraïne, kon twee weken geleden opgelost worden voor de liefhebbers.

De sleutelzet is 1. Dh8! Wit dreigt de volgende hoekzet van de dame 2. Da8 en 3. Da6, Da4 of Da2 mat. Zwart kan tegen de dreiging een vertraging in lassen, zodat wit niet in drie zetten mat kan zetten. Dit kan met 1. … Td8. Als wit de toren neemt duurt het te lang om zwart mat te zetten.  Het zal de oplosser opgevallen kunnen zijn dat de zwarte torens in de diagonaal f7-c4 staan. Als één van de torens uit deze lijn gaat, dan staat de ander gepend. Dit heet in de probleemwereld een zogenaamde halpenning of halfpin. Hetzelfde geldt voor de horizontale lijn f4-c4, daar staan twee zwarte pionnen in de halfpenning van de witte toren. Ook hier als de ene pion zet staat de andere pion in penning.

Het probleem draait op deze thematiek. Na 1. … Td8 heeft zwart zijn toren van e6 in penning gezet. Wit gaat daar gebruik van maken. Wit zet voort met de subtiele zet 2. Kd2! Wit dreigt dan 3. Pb2 mat, maar daagt ook zwart uit om dit met een tegenschaak te vertragen.  Zwart speelt namelijk 2. … e3+, en denkt zich gered te hebben. De clou van het verhaal is echter dat wit nu met 3. Pxe3 de zwarte koning mat zet. Zowel de toren van e6, als de pion op d4 kan het paard niet slaan, vanwege de halfpenningen.

Wit kon na 1. … Td8 geen 2. Kc2 spelen, er dreigt dan ook 3. Pb2 mat, maar zwart heeft dan wel een doeltreffend tegenschaak, namelijk 2. … d3+ en 3. exd3 is geen mat omdat zwart die pion kan nemen met zijn toren van d8. Zwart kan zich ook verdedigen tegen de dreiging 2. Da8 met 1. … Te8. Dan gaat 2. Kc2! juist wel. Er dreigt 3. Pb2 mat en er volgt op 2.  … d3+ 3. exd3 mat. Zowel de toren van e5, als de pion van e4 kan de witte pion op d3 niet slaan, wegens dat beide stukken gepend staan door het halfpenningsthema. Niet goed in de laatste variant is 2. Kd2, want dan weerlegt 2. … e3+ en 3. Pxe3 is geen mat omdat zwart 3.  … Txe3 speelt.  Een bijzonder knap opgezette probleemcompositie die eenvoudigheid uitstraalt. Die twee kleine stapjes van de witte koning maakt het probleem tot een grootmeesterlijk werk.

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

10 Reacties

 1. Avatar
  Pieter Priems 30 juni 2022

  Bij Hans Bohm is een uitspraak van Carlsen te lezen “Deze en de volgende zet ontlokten Carlsen de opmerking dat Nepo was teruggekeerd naar zijn ware zelf: `Hij speelt matige zetten zonder er lang over na te denken.’ “

  Dat soort uitspraken vind ik niet passend. Dat hij twijfelt aan het verdedigen van zijn titel kan nog. Dat ie alleen tegen Firouzja wil spelen vind ik ongepast. Vooral omdat het invloed heeft op de anderen. Dat Nepo matige zetten speelt vind ik nergens op slaan. Hij doet het een stuk beter dan de rest. Misschien minder goed als Carlsen. Maar bewijs dat dan maar in een match.

  • Avatar
   Frits Fritschy 30 juni 2022

   Je kunt het ook omdraaien. Als Nepomniasjtsji vindt dat dergelijke uitspraken ongepast zijn, laat hem dat dan bij volgende gelegenheden (match dan wel partijen) bewijzen.
   Een reden voor Carlsen om geen zin meer te hebben in matches zal ongetwijfeld zijn dat hij al bewijzen geleverd heeft, zeker tegen Nepomniasjtsji. En als die al een stuk beter is dan de rest…
   Carlsen heeft met zijn uitspraak wat extra druk op Firouzja gelegd. Als die daar niet tegen bestand is (en daar lijkt het op; zie hoe hij vandaag opnieuw werd afgedroogd), is hij nog niet klaar voor de wereldtitel.

   • Avatar
    Pieter Priems 30 juni 2022

    Ik denk wel dat Nepo het wil bewijzen. Maar dan dient hij wel een kans te krijgen, een match om het WK zou ik zeggen.

    Hoe het ook gaat, mijn sympathie voor Carlsen is een stuk minder geworden. Je kan niet zo maar van alles roepen zonder de consequenties te dragen. Dus spel maar zeg ik.

 2. Avatar
  Peter Huisman 30 juni 2022

  Ik denk dat het belangrijk is om de uitspraak van Carlsen in de context van de betreffende situatie te plaatsen. Jan Gustafsson en Judit Polgar geven bij dit kandidatentoernooi dagelijks commentaar op Chess24. Tijdens een van de ronden doet ook Carlsen mee. Ze analyseren een halve middag en avond, urenlang, vier partijen, en zeggen onomwonden wat ze ervan vinden. Als Nepomniachtchi een zet doet, die Carlsen niet bevalt, dan kan er zoiets uitkomen. In de tweede helft van hun WK-match van vorig jaar heeft Nepomniachtchi meerdere partijen weg geblunderd met één zet, die hij ook nog eens zonder al te veel nadenken speelde, terwijl hij niet in tijdnood zat. Daar zal Carlsen ongetwijfeld aan hebben teruggedacht toen hij zijn opmerking maakte. Nepomniachtchi kreeg ook de kans om zijn iets mindere stelling om te toveren in een iets betere. Nu moet je doorpakken, vond Carlsen (“Be a shark!”), en hij was teleurgesteld dat Nepomniachtchi zich al vrij snel met remise tevreden stelde. Dat kan je als kritiek opvatten, maar je kunt het ook zien als aanmoediging: zelf zou Carlsen in die situatie ongetwijfeld hebben doorgespeeld, squeezing water from a stone, zoals we hem kennen.
  Vandaag had Judit Polgar kritiek op Firouzja dat hij de uren voor de partij nog even heeft zitten blitzen. Dat kan je ook als lelijk commentaar opvatten, maar ik denk dat ze 100% gelijk heeft. Als Firouzja vandaag een glansrijke overwinning had behaald, had hij Polgar haar ongelijk bewezen, maar het ging dus precies zoals Polgar dat al zei te verwachten.

  • Avatar
   Pieter Priems 30 juni 2022

   Als je het is, is het een stuk genuanceerder. Ik zit dan alleen nog met de frase “zijn ware zelf”. Dat is toch wel erg op de persoon gespeeld.

  • Avatar
   Peter Huisman 01 juli 2022

   De uitspraak “Hij speelt matige zetten zonder er lang over na te denken.” vind ik niet terug bij de rubriek van Hans Böhm, maar wel bij die van Gert Ligterink. Vertaald naar Nederlands komt het inderdaad vervelend over. Carlsen spreekt uitstekend Engels, maar het is niet zijn eerste taal. Wat hij wil zeggen zal hij vanuit zijn Noorse gedachten eerst moeten vertalen naar Engels. Dat hoeft een native speaker natuurlijk niet. En dan kan het zijn dat wat hij zegt, net even iets anders is dan hoe hij het bedoelt. Ik zat het een paar dagen geleden live te volgen, en mij staat bij dat Carlsen zei “true to himself”, en daar is tongue in cheek, niet helemaal serieus bedoeld, niet zo heel veel mis mee.  En in dit geval was het gewoonweg een juiste constatering.

   Overigens had de Fide wat mij betreft wel van Carlsen had mogen verlangen dat hij vóór de start van het kandidatentoernooi duidelijk had gesteld of hij wel of niet zijn titel verdedigt. Nu gaat op, wat Dimitri Reinderman in zijn rubriek heel duidelijk verwoordt, namelijk dat je tot en met de laatste ronde niet weet of je moet spelen voor de eerste plaats en daarna tegen Carlsen om de titel strijdt, of dat een tweede plaats ook genoeg is, maar dan voor een WK-match tegen de nummer een van het kandidatentoernooi.

   • Avatar
    Pieter Priems 01 juli 2022

    Peter, bedankt voor je duidelijke, genuanceerde en gedetailleerde reactie! Ik zal voortaan proberen minder snel een oordeel te geven. En ook wat nauwkeuriger te typen :-).

    • Avatar
     Hans Böhm 01 juli 2022

     Bedoel je: excuses voor het verkeerd begrijpen, verkeerd citeren en de verkeerde persoon aanvallen? Of toch alleen maar iets grappigs met 🙂 want ten slotte kunnen we allemaal een foutje maken.

      

      

     • Avatar
      Pieter Priems 01 juli 2022

      Nee, ik bedoel wat ik schrijf. En inderdaad ik geef mijn fouten toe. Dat is vrij uniek op deze site

   • Avatar
    Frits Fritschy 01 juli 2022

    Opnieuw, Peter, je kunt het ook van een andere kant bekijken: als je ‘niet weet of je moet spelen voor de eerste plaats’, ben je het dan wel waard om wereldkampioen te worden? Je hebt nu mogelijk een extra kans gekregen; dat lijkt me geen reden om te gaan klagen.

    Kritiek op de FIDE-regels in plaats van op Carlsen zou natuurlijk ook mogelijk zijn. Als je het wereldkampioenschap aantrekkelijk wilt houden voor degene die al tien jaar bewijst dat hij die titel terecht heeft, ga dan weer terug naar een cyclus van drie jaar.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.