Drs. F. Roessel: Openingen Vademecum en hoe dat tot stand kwam (door Foppe Jan Montsma)

 

Ergens in 1962 kreeg Frits Roessel bezoek van iemand die zich voorstelde als Dr. Van Zoeterwoude. Hij had ook nog iets meegenomen om aan Frits te laten zien: in manuscript een compleet overzicht van de bestaande schaakopeningen, maar dan in een handzame, beknopte vorm. En dat wilde hij op de markt brengen.

 

Maar ergens had hij het gevoel dat zijn product te gebrekkig was om een uitgever enthousiast te maken. Daar kwam nog bij dat hij, zei hij, niet de naam had die uitzicht kon bieden op een prettig verkoopcijfer. Hij had nooit actief deelgenomen aan het schaakleven in Nederland; kortom, hij was totaal onbekend.

www.sv-erasmus.nl/2022/07/drs-f-roessel-openingen-vademecum-en-hoe-dat-tot-stand-kwam/

10 Reacties

  • Avatar
   Pierre Smeets 17 juli 2022

   Het boek van VdVS is een dun werkje waaraan je de papierschaarste na de Tweede Wereldoorlog afleest. Voor zover ik weet heeft allen de bibliotheek in Arnhem nog een exemplaar. VdVS maakt hier melding van talloze mishandelingen en ook talloze martelingen binnen de detentiecentra voor NSBers. Hij noemt geen gevallen zonder een getuige en liefst twee. Helaas willen deze mensen niet bij naam genoemd worden. Het werk is gecontroleerd door Professor Russel een fiscaal jurist aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Saillant vind ik het stukje over Rost van Tonningen. “Hij pleegde zelfmoord omdat hij niet meer tegen de vele dagelijkse mishandelingen kon”.

   Kortom een weerzinwekkend verslag waarvoor je je als Nederlander schaamt.

 1. Avatar
  TD 12 juli 2022

  Voor wie het boekje (in een latere druk) wil hebben: https://www.schaakboek.nl/openingen-algemeen/roessel-f-openingen-vademecum

 2. Avatar
  Caesar64 12 juli 2022

  Sterk verhaal, heeft hij het werk niet van iemand anders met schaakervaring overgedragen gekregen?

 3. Avatar
  Jan Jaap Janse 12 juli 2022

  Leuk, Wim en Foppe-Jan! Net als bij TD was dit mijn eerste openingsboek (niet dat er daarna veel bij is gekomen…). Ik heb hem nog steeds.

  En een bijzonder verhaal. Het lijkt mij heel sterk dat een niet-schaker dit zou kunnen samenstellen…

 4. Avatar
  Henk Smout 12 juli 2022

  De naam van Dr. H.W.van der Vaart Smit kende ik wel, ook een en ander van zijn verleden, tijd om mijn kennis op te frissen en aan te vullen.

  Van zijn bemoeienis met schaken wist ik niet.

  Niet en nooit georganiseerde schakers blijken soms verrassend sterk een partij te kunnen opzetten, zodat na zo’n zet of twintig vooral met Wit ze tot mijn ergernis eerder beter staan. Ach, zo iemand maakt dan gelukkig altijd wel een fout.

 5. Avatar
  Wijnand Engelkes 13 juli 2022

  Wellicht interessant om ook de tijdschriften van vóór het Interbellum (november 1918 Рseptember 1939) na te pluizen. In  november 1918 was VdVS al dertig jaar oud, misschien in zijn studententijd gespeeld?

  Ook is hij in 1911 in Duitsland reservelegerpredikant geweest, misschien daar gespeeld?

  En dan is er nog een publicatie¬†Naar Florence en Rome, NCRV-reis 1-10 aug. 1933. H.W. van der Vaart Smit, ‚ÄėOver schaken‚Äô.¬† Niet dat ik die heb, maar met wat zoeken op internet kwam ik een link tegen:

  464_Vaart_Smit_HW_van_der (vu.nl)

  waar op bladzijde 6, Diversen 17 die publicatie genoemd staat.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.