Een ongeluk zit in een klein hoekje

Bovenstaande stelling ontstond na 22. Dh3 in een partij tussen Lomineishvili en Melia (Tbilisi 2004). Wat is de beste zet voor zwart?

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

2 Reacties

 1. Avatar
  rudimatai 13 juli 2022

  Beste Michel, ik stel je artikelen zeer op prijs. Ze zijn erg leerzaam.

  Eén opmerking over “de laatste zet” 22.Dh3: in de korte notatie kun je niet de stelling van een halve zet geleden terughalen door de “laatste zet” te geven. Soms is het relevant/interessant om te weten waar het laatst gespeelde stuk vandaan kwam. Stel dat de laatste zet was: 22. Df3-h3, dan vraag ik me af waarom wit niet op b7 sloeg.

  De korte notatie is niet bedoeld om minder informatie te verschaffen dan de lange notatie, alleen om de notatie ehh…korter te maken…
  Als je een partij in korte notatie vanuit de beginstelling naspeelt kun je die omzetten in lange notatie. Maar 22.Dh3 kan ik niet omzetten. Ik weet niet waar de dame stond.

  Mijn oproep aan alle geachte columnisten die ons wekelijks iets wijzer maken over ons mooie spel: als je de laatst gespeelde zet geeft, ga dan na of het zinvol is om die in lange notatie te geven. Vaak is dat zo, lijkt mij.

  Bij voorbaat mijn dank!

 2. Avatar
  Michel Hoetmer 20 juli 2022

  Beste Rudi,

  Van harte bedankt voor je compliment. Ik zal er voortaan aan denken om bij de opgave de lange notatie te gebruiken. Als je doorklikt naar de blog dan vind je daar de complete partij.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.