Twee vechtmatches bij Hoogeveen Schaaktoernooi

Volgens een mooie traditie vormen twee spannende matches het hoofdmenu bij het Hoogeveen Schaaktoernooi. Twee Nederlandse grootmeesters nemen het van zaterdag 15 tot en met donderdag 20 oktober op tegen twee buitenlandse grootmeesters in het gemeentehuis van Hoogeveen. Max Warmerdam en zijn tegenstander, het zestienjarige toptalent Daniel Dardha, zijn kampioen van respectievelijk Nederland en België. De winnaar van deze match zal dus ‘kampioen van de lage landen’ zijn. In de andere match neemt Lucas van Foreest het op tegen de beresterke Engelsman Luke McShane.

Nederlands kampioen Max Warmerdam (22) is sinds begin 2021 grootmeester en werkte samen met Jorden van Foreest, de spectaculaire winnaar van het Tata Steel-toernooi in dat jaar. In november 2021 werd Warmerdam hier in Hoogeveen Nederlands kampioen en dit jaar debuteerde hij in het
Nederlandse Olympiadeteam. Zijn tegenstander Daniel Dardha geldt al jaren als een zeer groot talent en is drievoudig kampioen van België. Op de Olympiade behaalde hij aan het hoogste bord van het Belgische team 6 punten uit 11 partijen.

Lucas van Foreest (21) volgt zijn broer Jorden op, die door de jaren heen vier topmatches speelde in Hoogeveen. Lucas is een veelspeler met een originele stijl. Hij werd in 2019 al eens Nederlands kampioen. In juni dit jaar won hij het Limburg Open. Aan Luke McShane krijgt Van Foreest een zware dobber. De 38-jarige Engelsman heeft veel ervaring op topniveau en speelt op Olympiades voor Engeland aan bord 2. In 2010 bracht McShane het sterk bezette Heite-toernooi in Wolvega op zijn naam. Een beminnelijk mens, maar aan het bord een groot vechter – net als Lucas van Foreest.
De twee matches worden in de trouwzaal van het raadhuis gespeeld en starten op zaterdag 15 oktober; de zesde en laatste ronde is op donderdag 20 oktober. Het Hoogeveen Open en het amateurtoernooi beginnen ook op zaterdag 15 oktober, maar gaan beide nog door tot en met zaterdag 22 oktober. Deze twee groepen hebben elk plaats voor 128 deelnemers. Voor het Open toernooi hebben zich al meer dan honderd spelers aangemeld, onder wie de sterke Armeense
grootmeester Robert Hovhannisyan en de Nederlandse grootmeesters Sergei Tiviakov en Sipke Ernst. Na zeven ronden spelen de vier hoogst geplaatsten onderling halve finales en finales om de hoofdprijzen in het Hoogeveen Open.
De officiële opening van het toernooi vindt plaats op vrijdag 14 oktober.

Meer informatie is te vinden op onze website www.hoogeveenchess.nl, waarop tijdens het toernooi
een blog wordt bijgehouden. Tijdens de ronden is er live-commentaar door bekende Nederlandse
schakers in de kantine van het raadhuis.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.